Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γήπεδο ΠΑΟ: Δύο αναπλάσεις ματαιώθηκαν, ένα παλαιό σχέδιο «ανασταίνεται»

Εξαιτίας της ανάγκης στέγασης του Παναθηναϊκού ξαναήρθε στην επιφάνεια το σχέδιο διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Αλεξάνδρας. Επισημοποιήθηκε, όμως, το ναυάγιο στα σχέδια για Γουδή και ΟΑΚΑ.

Γήπεδο ΠΑΟ: Δύο αναπλάσεις ματαιώθηκαν, ένα παλαιό σχέδιο «ανασταίνεται»

Μέσα σε λίγες ημέρες μάθαμε, με αφορμή την ανάγκη του Παναθηναϊκού για γήπεδο, πως ναυάγησαν δύο μεγάλα επενδυτικά σχέδια, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ελπίδα ανάστασης ενός άλλου!

Το πρώτο ναυάγιο αφορά στο περίφημο «Athens Alive», δηλαδή την αξιοποίηση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) από σχήμα του οποίου ηγούνταν ο επιχειρηματίας Δημ. Γιαννακόπουλος.

Όπως είχε ανακοινωθεί επισήμως, «η κοινοπραξία Athens Alive, η News Agency, η Redstone, η Bluerock, η AECOM και η Colliers έχουν μόλις ολοκληρώσει μια μελέτη προ-σκοπιμότητας για μια επένδυση (σ.σ. ξεπερνούσε το ένα δισ. ευρώ) που, αν εγκριθεί, θα επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό τοπίο της Αθήνας. Τώρα αναζητούμε τις εγκρίσεις από την κυβέρνηση, που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο του Athens Alive- που θα είναι η πλήρης μελέτη σκοπιμότητας».

Στα μέσα της εβδομάδας ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Τσίπρας δήλωσε πως το σχέδιο ναυάγησε γιατί «οι επενδυτές δεν μπορούσαν να περιμένουν». Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είχε «επικοινωνήσει» στους δανειστές, με τους οποίους έχει συμφωνήσει για τη μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο, πως υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιώτες. Τελικά, προχωρούν οι μελέτες ώστε να διαπιστωθεί ποιες εργασίες συντήρησης χρειάζονται προκειμένου να μεταφερθεί «καθαρό» στο Υπερταμείο το ΟΑΚΑ.

Το δεύτερο σχέδιο που ματαιώνεται είχε ανακοινωθεί μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προ διετίας. Προέβλεπε την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή με ταυτόχρονη ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στο τέλος δικαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή πως είναι αδύνατη η κατασκευή του γηπέδου στο Γουδή.

Ετσι επανήλθε μια αναμορφωμένη έκδοση του στοιχειωμένου σχεδίου για τη «Διπλή Ανάπλαση» σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τη ματαίωση του οποίου πλήρωσε ακριβά (μαζί με την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων) ο όμιλος του Μπάμπη Βωβού. Λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου δεν έχουν κυκλοφορήσει, ούτε θέλησε να αναφέρει ο κ. Γιώργος Τσίπρας σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη.

Σενάρια, πάντως, κυκλοφορούν πολλά. Οι τράπεζες (Alpha Bank και Πειραιώς), στις οποίες έχει περιέλθει το ημιτελές εμπορικό κέντρο της Μπ. Βωβός στο Βοτανικό, θέλουν σίγουρα λύση ώστε να το μεταβιβάσουν.

Στο παρελθόν, προ πενταετίας, είχε ακουστεί πως υπήρχε ενδιαφέρον από την αμερικανική Hines η οποία συζητάει και με την Trastor της οικογένειας Θεοδωρίδη για το εμπορικό κέντρο «Athens Heart» στην οδό Πειραιώς. Οι τράπεζες, σύμφωνα με όσα λέει η πλευρά του κ. Γιαννακόπουλου, αλλά και ο κ. Γ. Τσίπρας, ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την επένδυση για το γήπεδο και το εμπορικό, μαζί με ιδιώτες επενδυτές. Ποιους; Αγνωστο προς το παρόν.

Το αρχικό σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης που είχε εγκριθεί (μέχρι να ακυρωθεί έπειτα από νέες προσφυγές) το 2012 – ο πρώτος νόμος είχε ψηφιστεί το 2006 - προέβλεπε πως στη Λ. Αλεξάνδρας θα κατασκευάζονταν, αθλητικό μουσείο, χώροι αναψυχής και εστίασης καθώς και υπόγειοι χώροι στάθμευσης, χωρητικότητας 700 θέσεων. Στην περιοχή του Ελαιώνα θα κατασκευάζονταν το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού, χωρητικότητας 40.000 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟ και του δήμου Αθηναίων, υπόγειοι χώροι στάθμευσης 450 θέσεων κ.α., αλλά και το εμπορικό κέντρο του ομίλου Βωβού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v