Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Μεγάλου: Πλήρως εξασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι της RBU

Θα διατηρηθούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Το επόμενο διάστημα ξεκινά η αναλυτική ενημέρωσή τους για τη συμφωνία. Οι προοπτικές από την ένταξη στον όμιλο Intrum και το μέγεθος της νέας εταιρείας.

Χρ. Μεγάλου: Πλήρως εξασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι της RBU

Τη διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς αποφασίσουν, οικειοθελώς, να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης, της οποίας το 80% θα πωληθεί, εν συνεχεία, στην Intrum, έδωσε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί  η Πειραιώς θα προχωρήσει στην απόσχιση και εισφορά της εσωτερικής διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Recovery Banking Unit - RBU), σε μια νέα θυγατρική, που θα αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ για διαχείριση απαιτήσεων.

Η τελευταία θα υπογράψει με την Πειραιώς 10ετή σύμβαση διαχείρισης και εν συνεχεία η Intrum θα αγοράσει το 80% της εταιρείας, έναντι προσυμφωνημένου τιμήματος 328 εκατ. ευρώ. Συνολικά η νέα εταιρεία διαχείρισης αποτιμάται σε περίπου 410 εκατ. ευρώ.

Σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σήμερα το μεσημέρι, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, που θα θελήσουν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, όπως ακριβώς συμφώνησε η τράπεζα με την ηγεσία της ΟΤΟΕ.  

Δεν διευκρινίστηκε, βέβαια, επαρκώς αν θα συνεχίσουν να θεωρούνται τραπεζουπάλληλοι, με δεδομένο ότι η Intrum θα αποκτήσει το 80% της εταιρείας και η Πειραιώς θα διατηρήσει το 20%, χωρίς να ενοποιεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς διατύπωσε την εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα θελήσει να  ενταχθεί στο νέο σχήμα, τονίζοντας ότι η παροχή αναλυτικής ενημέρωσης αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία στα οποία θα εστιάσει η τράπεζα το επόμενο διάστημα.  «Μόλις οι εργαζόμενοι, μελετήσουν την πρόταση, που θα διατυπωθεί με σαφήνεια, εκτιμώ ότι θα πλαισιώσουν την προσπάθεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Μεγάλου.

Κτίζοντας τα επιχειρήματά του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η RBU της Πειραιώς πέτυχε το 2018 την καλύτερη επίδοση, μεταξύ των συστημικών τραπεζών, αναφορικά με τη μείωση των NPEs (σ.σ. μειώθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ). Επιδόσεις σαν και αυτές προσέλκυσαν την Intrum που διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στη διαχείριση απαιτήσεων από προβληματικά δάνεια ανέφερε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας ότι η ένταξη στον σουηδικό όμιλο ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες για τους εργαζόμενους.

Μένοντας στην ίδια γραμμή τόνισε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει με υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 27 δισ. ευρώ και ανακτηθέντα ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που την κατατάσσει ως μια από τις μεγαλύτερες σε κρίσιμη μάζα εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στην Ευρώπη.

Επισήμανε μάλιστα, ότι το παραπάνω μέγεθος επιδιώκεται να διατηρηθεί ή και να επαυξηθεί καθώς η εταιρεία θα διεκδικήσει την ανάληψη διαχείρισης χαρτοφυλακίων τρίτων καθώς και τη διαχείριση τιτλοποιούμενων δανείων.

Από την ανάθεση διαχείρισης και τη μεταφορά περίπου 1300 εργαζομένων του τομέα Recovery Banking Unit στη νέα θυγατρική, που δεν θα ενοποιείται, η Πειραιώς αναμένει ετήσια εξοικονόμηση στα λειτουργικά της κόστη της τάξης των 50 εκατ. ευρώ τη διετία 2020-21. Σημειώνεται ότι η RBU εμφάνισε πέρσι την υψηλότερη μείωση NPEs στην Ελλάδα.

Η θετική επίδραση στα κέρδη προ προβλέψεων κέρδη της Πειραιώς από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ως το 2021 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 115 εκατ. ευρώ λόγω του χαμηλότερου κόστους διαχείρισης από το υφιστάμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v