Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ομολογιακό μέχρι 150 εκατ. από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Σημαντικές παραμένουν οι προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα, τονίζει ο Γ. Περιστέρης. Ορατός ο στόχος των 2.000 MW. Η υιοθέτηση τεχνικών αποθήκευσης θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Νέο ομολογιακό μέχρι 150 εκατ. από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ορατός φαντάζει ο στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για δυναμικότητα 2.000 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), υποστήριξε κατά τη διάρκεια της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος της εταιρείας και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης. Επιπλέον, ο όμιλος εξετάζει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 120 έως 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος.  

Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως οι προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα παραμένουν σημαντικές και η χώρα μας μπορεί να γίνει «η μπαταρία του Νότου», ειδικά αν υπάρξουν βήματα προόδου σε δύο μέτωπα, την αντλησοταμίευση και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επανέλαβε πως στο θέμα της αντλησιοταμίευσης η χώρα μας παραμένει στάσιμη ενώ πραγματοποιούνται κοσμογονικές αλλαγές διεθνώς με επίκεντρο την Καλιφόρνια, την Αυστραλία, την Κίνα, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, όπου πρόσφατα εγκρίθηκε επένδυση άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Οπως είπε, «στην Ελλάδα δυστυχώς παρά τις προσπάθειες δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσει η σύνταξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου, παρόλο που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια και όλοι παραδέχονται πως είναι απαραίτητο». 

«Μία από τις μεγαλύτερες κι εγκυρότερες εφημερίδες του κόσμου, οι Financial Times, παρουσίασαν προ ημερών ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στην αποθήκευση μέσω της αντλησοταμίευσης. Εδώ στην Ελλάδα, όμως, συνεχίζουμε δυστυχώς να αδιαφορούμε. Δεν έχει καν ξεκινήσει να συντάσσεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση, ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσουν επιτέλους πολλές επενδύσεις που σχεδιάζουμε κι εμείς κι η ΔΕΗ κι άλλες πολλές εταιρείες», επισήμανε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το θέμα των επενδύσεων στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση ενέργειας «δεν αφορά μία ή δύο εταιρείες, αφορά όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες! Κι όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς και κοινωνικούς. Μεγάλες επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα αναστρέψουν το brain drain για το οποίο όλοι μιλούν και θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες νέους άνεργους επιστήμονες κι όχι μόνο. Επενδύσεις με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία, που θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση του κόστους της ενέργειας. Επενδύσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε "μπαταρία" του ευρωπαϊκού νότου».

Στον τομέα της αποθήκευσης, ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή «προωθεί δύο σημαντικότατα έργα, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη με 93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και μια επένδυση αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 MW. Ειδικά για την Κρήτη, όπου ενώ όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι έρχεται η εποχή που το νησί θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, εντούτοις κανείς δεν έκανε κάτι. Αν π.χ. είχε προωθηθεί η επένδυσή στο Αμάρι στην Κρήτη, το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στο νησί θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί».

Περαιτέρω προοπτικές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ φέρνει και η «η εκμετάλλευση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού που είχε σταματήσει αιφνιδίως από την πολιτεία από το 2010», όπως είπε ο κ. Περιστέρης. Ο ίδιος  επανέλαβε πως «η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η βιομηχανική ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα (π.χ. πλωτές ανεμογεννήτριες). Δυστυχώς, μία προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει το 2010 σταμάτησε με απόφαση της τότε κυβέρνησης, όμως η τεχνολογική πρόοδος που έχει μεσολαβήσει στο μεταξύ επαναφέρει και την αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού στο προσκήνιο».

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είπε ο πρόεδρος της εταιρείας, είναι πλέον ο μεγαλύτερος επενδυτής σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα καθώς και η ελληνική επιχείρηση του κλάδου με τη μεγαλύτερη διεθνή παρουσία. Εχει ήδη ξεπεραστεί ο στόχος των 1.000 MW ενώ προωθούνται «νέες επενδύσεις της τάξης των 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σχεδιάζουμε ακόμα περισσότερες, ενώ πρόσφατα προχωρήσαμε και σε μία ακόμα σημαντική επένδυση, εξαγοράζοντας αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ ισχύος 200 MW, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και 17 μήνες».

Σήμερα λειτουργούν στις ΗΠΑ τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 493 MW, στα οποία πολύ σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο, ισχύος 158 MW. Το τελευταίο πάρκο, το Gopher Creek ή Fluvanna 2, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο κι έτσι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου μας στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 651 MW. Παράλληλα, όμως, είπε ο κ. Περιστέρης, «συνεχίζουμε με ένταση το επενδυτικό μας πρόγραμμα και στην Ελλάδα, όπου ήδη κατασκευάζουμε νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ενώ έχουμε πετύχει και μέσω του νέου συστήματος των διαγωνισμών να εξασφαλίσουμε νέα έργα στην Ελλάδα ισχύος άνω των 100 MW». Σήμερα ο όμιλος κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει νέες εγκαταστάσεις περί τα 1512 MW στον τομέα των ΑΠΕ, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μαν. Μαραγκουδάκης.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ήδη λειτουργεί η μονάδα της Περιφέρειας Ηπείρου, με τον κ. Περιστέρη να υποστηρίζει πως «μετά από πολλές καθυστερήσεις και τεχνητά εμπόδια, θα ξεκινήσει και το έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Η Γ.Σ. αποφάσισε να μη διανεμηθεί πρόσθετο μέρισμα για τη χρήση 2018 καθώς τον περασμένο Ιανουάριο είχε διανείμει προμέρισμα για την περυσινή χρήση, ύψους 30 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ποσό του προμερίσματος να φτάνει τα 35 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση μετόχου για αν υπάρχει σκέψη απορρόφησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη μητρική, κατά το μοντέλο που εφάρμοσε η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τη θυγατρική ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η διοίκηση απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v