Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Αναζητεί εξαγορά στην Πολωνία

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Αύξηση 50% στο φετινό μέρισμα. Η στόχευση για εξαγορά στην Πολωνία και η αναδιοργάνωση σε θυγατρικές του εξωτερικού.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Αναζητεί εξαγορά στην Πολωνία

Παρά τη σταθερότητα του κύκλου εργασιών που εμφανίζει η ΕΛΤΟΝ Χημικά κατά το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου εκτιμά ότι στο σύνολο του 2019 θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις της τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και ως προς την κερδοφορία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΤΟΝ Χημικά Νέστωρ Παπαθανασίου, στo πλαίσιo της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, το πρώτο τετράμηνο παρουσιάζει κλίμα στασιμότητας, ωστόσο σε επίπεδο έτους τα πράγματα αναμένεται να βελτιωθούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις θυγατρικές του εξωτερικού, οι οποίες φέτος αναμένεται να πάνε αρκετά καλύτερα σε σχέση με το 2018, όταν και είχαν ανακόψει τοn ρυθμό ανόδου των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου.

«Πέρυσι, η ελληνική αγορά κινήθηκε ισχυρά ανοδικά για εμάς, αλλά οι συνολικές επιδόσεις μας φρέναραν εξαιτίας των θυγατρικών μας σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία», σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας:

• Στη Ρουμανία, η ανάπτυξη των πωλήσεων ήταν τόσο μεγάλη κατά τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές και να χαθούν πελάτες (σημαντική μείωση κερδοφορίας).

• Στη Βουλγαρία, υπήρξε αλλαγή του management, το οποίο δεν απέδωσε όσο αναμενόταν (ζημιογόνο αποτέλεσμα που ελπίζεται να καλυφθεί φέτος).

• Τέλος, τα κέρδη της τουρκικής θυγατρικής ήταν πολύ μικρά, εξέλιξη που «βάρυνε» τις επιδόσεις του ομίλου.

Ωστόσο η επίδοση αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική, αν συνεκτιμηθούν οι έντονες αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές, εξαιτίας της μεγάλης διολίσθησης της τουρκικής λίρας. «Πιστεύουμε ότι το 2019 τα πράγματα θα αλλάξουν συνολικά προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά το εξωτερικό», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Προς εξαγορά στην Πολωνία

Σε ερώτημα μετόχου για το ποιοι είναι τώρα οι επόμενοι στόχοι της εισηγμένης, ο κ. Παπαθανασίου απάντησε:

«Έχουμε επικεντρωθεί στο πώς οι υπάρχουσες εταιρείες του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό θα γίνονται περισσότερο παραγωγικές και κερδοφόρες. Στο μέτωπο της μη λειτουργικής ανάπτυξης, ενδιαφερόμαστε μόνο για μια εξαγορά στην Πολωνία, μια μεγάλη αγορά με δυνατότητες ανάπτυξης. Για το θέμα αυτό συνεργαζόμαστε με συμβουλευτικό οίκο και μιλάμε μάλλον για μια επένδυση της τάξεως των 10 έως 20 εκατ. ευρώ».

Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Συνεχίζεται και φέτος η μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων του ομίλου, εξέλιξη που είχε χαρακτηρίσει σε σημαντικό βαθμό και τη χρήση του 2018.

• Οι εκκρεμότητες από παλαιές καθυστερούμενες απαιτήσεις πελατών έχουν ουσιαστικά «καθαρίσει» με προβλέψεις και κινήσεις που είχαν γίνει κατά τα προηγούμενα χρόνια (το 2018 παρατηρήθηκε υποχώρηση των απαιτήσεων από πελάτες).

• Η εταιρεία θα συνεχίσει να ικανοποιεί τους μετόχους της με την καταβολή μερισμάτων. Τον επόμενο χρόνο, στον βαθμό που οι οικονομικές επιδόσεις εξελιχθούν ανοδικά, εκτιμάται ότι πέρα από μέρισμα θα διανεμηθεί και τμήμα των κερδών στους εργαζόμενους. Επίσης, δόθηκε αύξηση 8% σε όλο το προσωπικό.

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή, (αποκοπή 0/7, καταγραφή 10/7, καταβολή 16/7), το οποίο είναι υψηλότερο κατά 40% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v