Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση κεφαλαίου σχεδιάζει η Εθνική Πανγαία

Με μείγμα επενδύσεων που περιλαμβάνει ανάπτυξη ακινήτων αλλά και εκμετάλλευση ακινήτων άμεσης απόδοσης συνεχίζει η Εθνική Πανγαία το επενδυτικό της πρόγραμμα. Σχέδια της διοίκησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του 2019.

Αύξηση κεφαλαίου σχεδιάζει η Εθνική Πανγαία

 Μέσα στο 2019 θέλει να προχωρήσει η διοίκηση της Εθνική Πανγαία σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο να ενισχύσει τη διασπορά, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ακινήτων Αριστοτέλη Καρυτινό να ξεκαθαρίζει χθες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, πως «πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες της αγοράς». Ταυτόχρονα αναμένεται να συνεχίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα μέσω ενός μίγματος επενδύσεων τόσο σε ανάπτυξη ακινήτων (development), όσο και ακινήτων άμεσης απόδοσης. Το χαρτοφυλάκιο της Εθνική Πανγαία αναμένεται σύντομα να περάσει το όριο των 2 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχύσει τη διασπορά της κατά 15%. Σήμερα, αν συμπεριληφθούν και δύο μέτοχοι που προέρχονται από την πρώην MΙG Real Estate, η διασπορά μετοχών της Εθνική Πανγαία είναι μόλις 0,5%, μολονότι το συγκεκριμένο ποσοστό κατανέμεται σε περίπου 3.000 μετόχους! Κατά πληροφορίες, πάντως, στόχος της διοίκησης είναι η άντληση υψηλότερου ποσού από τα 220-250 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την αύξηση της διασποράς στο 15%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δραστηριότητα της Εθνική Πανγαία στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων (φαντάζει πλέον ως μονόδρομος για τις εταιρείες του κλάδου, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικό προϊόν...), κυρίως σε συνεργασία με την Dimand. Κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης βρίσκεται για την αξιοποίηση του παλιού καπνομάγαζου Σωσσίδη στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Ολύμπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία 75 κατοικιών για φοιτητές. Πρόκειται για κτίριο με ανωδομή 3.500 τ.μ. και υπόγειους χώρους 1.300 τ.μ. Μένει να αποφασιστεί το μοντέλο διαχείρισης του συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών που θα δημιουργηθεί, αν δηλαδή θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Πάτρας (όπου το συγκρότημα λειτουργεί «ως ξενοδοχείο») ή ένα μοντέλο μακροχρόνιας μίσθωσης των κατοικιών.

Κοντά στην έναρξη των εργασιών βρίσκεται η Εθνική Πανγαία, μέσω της θυγατρικής «Ανάπτυξη Φραγκοκλησιά Ακινήτων ΑΕ», και για την ανάπτυξη δύο όμορων οικοπέδων στον Παράδεισο Αμαρουσίου, ώστε να λειτουργήσει σύγχρονο κτίριο γραφείων. Η επένδυση (μαζί με την αγορά των οικοπέδων) αναμένεται να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ευρώ. Το νέο κτίριο θα είναι επιφάνειας που θα αγγίζει τις 9.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των περίπου 3.800 τ.μ. υπόγειων και βοηθητικών χώρων.

Πλειοψηφικό ποσοστό (51%) θα έχει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand στην κοινή επιχείρηση με την Εθνική Πανγαία, για την αξιοποίηση δύο όμορων εμπορικών ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 8.900 τετραγωνικών μέτρων επί της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή, επίσης, για την κατασκευή κτιρίου γραφείων. Τα δύο ακίνητα απέκτησε η Εθνική Πανγαία από την Τράπεζα Κύπρου. Την ανάπτυξη των ακινήτων αναλαμβάνει η νέα κοινή εταιρεία Panterra ΑΕ, στην οποία η Εθνική Πανγαία ΑΕΑΑΠ συμμετέχει με 49% ενώ το 51% θα ελέγχεται από την Dimand μέσω της κυπριακής Stivaleous Holdings Limited.

Οι δραστηριότητες της Εθνική Πανγαία στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων δεν περιορίζονται στις συγκεκριμένες επενδύσεις. Η εταιρεία συμμετέχει με 40% και στο σχήμα υπό την Dimand που έχει αναλάβει να αναπτύξει έκταση περίπου 11,5 στρεμμάτων στα Χανιά, για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να προσεγγίζει τα 45-50 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, περί το 25% του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Εθνική Πανγαία βρίσκεται εκτός Ελλάδας, έπειτα από σειρά επενδύσεων που πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο, συνολικού ύψους κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,286 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2018. Επειδή έχει ήδη διανεμηθεί προσωρινό μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή, το υπόλοιπο είναι 0,196 ευρώ ανά μετοχή. Από την Πέμπτη, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2018.

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v