Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβιβάστηκε η συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην Elpedison

«Σταθερά και μεθοδικά προχωρούμε στην υλοποίηση της στρατηγικής που παρουσιάσαμε περίπου πριν ένα χρόνο στους μετόχους μας», το μήνυμα του Αν. Καλλιτσάντση. Στα 18,77 εκατ. ευρώ το τίμημα της συναλλαγής.

Μεταβιβάστηκε η συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην Elpedison

H διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε ότι την 19.06.2019 υπεγράφη Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών (Share Purchase Agreement) μεταξύ της θυγατρικής της εταιρείας Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη (HE&D) Α.Ε., της  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. και της  Elpedison BV, για τη μεταβίβαση στην τελευταία των μετοχών της Elpedison Α.Ε. που κατέχουν οι δύο προηγούμενες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, το Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών προβλέπει την πώληση 2.265.141 μετοχών της Elpedison A.E. (22,73% του Μετοχικού Κεφαλαίου) από την Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη Α.Ε. στην Elpedison BV έναντι ποσού 18.775.336 ευρώ.

Η πώληση/μεταβίβαση των μετοχών θα υλοποιηθεί (Closing) αμέσως μετά την ικανοποίηση των προϋποθέσεων (Conditions Precedent) που προβλέπονται στο προαναφερόμενο Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών, οι οποίες αφορούν σε συναινέσεις τρίτων μερών.

Αναφερόμενος στην ανωτέρω Συμφωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης δήλωσε:

«Σταθερά και μεθοδικά προχωρούμε στην υλοποίηση της στρατηγικής που παρουσιάσαμε περίπου πριν ένα χρόνο στους μετόχους μας, στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Αξιοποιώντας με αποδοτικό τρόπο μη βασικές συμμετοχές και πάγια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες του Ομίλου και για ενίσχυση της παρουσίας μας σε κλάδους στους οποίους η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ηγετική θέση. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη συγκέντρωση των διαθέσιμων πόρων και της αδιάσπαστης προσοχής μας σε δραστηριότητες που συμβάλλουν τα μέγιστα στην παραγωγή αξίας για τους μετόχους του Ομίλου».   

Η ανακοίνωση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ από την πλευρά της γνωστοποίησε πως υπεγράφη στις 19.06.2019 συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών (Share Purchase Agreement) μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ A.E.», «Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη (HE&D) Α.Ε.», της «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.» και της «Elpedison BV», για τη μεταβίβαση στην τελευταία των μετοχών της «Elpedison Α.Ε.» που κατέχουν οι δύο προηγούμενες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, το Συμφωνητικό Μεταβίβασης Μετοχών προβλέπει την πώληση 147.749 μετοχών της «Elpedison A.E.» (1,48% του Μετοχικού Κεφαλαίου) από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. έναντι ποσού 1.224.664,00 ευρώ.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Η Ελληνικά Πετρέλαια, αναφέρει στη δική της ανακοίνωση ότι η Elpedison BV, στην οποία ο Όμιλος Eλληνικά Πετρέλαια («ο Όμιλος») συμμετέχει με ποσοστό 50%, συμφώνησε να εξαγοράσει ποσοστό 24,22% στην Elpedison Α.Ε. από τους ομίλους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, έναντι τιμήματος €20 εκατ. σε μετρητά. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Elpedison BV θα κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison Α.Ε. 

Η εξαγορά, η ολοκλήρωση της οποίας υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία μεταβίβασης, ισχυροποιεί τη θέση του Ομίλου στην Elpedison Α.Ε. και επιτρέπει την υλοποίηση της στρατηγικής του στον κλάδο Παραγωγής και Εμπορίας ηλεκτρισμού.

Η ανακοίνωση της Edison

Η Edison, εξάλλου, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Elpedison BV, εταιρεία ελεγχόμενη ισομερώς από την Edison και την Ελληνικά Πετρέλαια, οριστικοποίησε σήμερα με την Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη (HE&D) A.E. και την Ελβαλχαλκόρ A.E. τη σύμβαση εξαγοράς των αντίστοιχων μεριδίων τους στην Elpedison Α.Ε., αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό στο 100% την ισότιμη συμμετοχή τους στην ελληνο-ιταλική κοινοπραξία που κατέχει ηγετική θέση στην ελεύθερη ενεργειακή αγορά της Ελλάδας. 

H αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωσή της προβλέπεται να γίνει μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων εγκρίσεων.  Η συναλλαγή εντάσσεται στη στρατηγική παγίωσης της θέσης της Edison στην ελληνική αγορά ενέργειας, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις ενόψει της επικείμενης υιοθέτησης του ευρωπαϊκού target model και της σταδιακής απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής. 

Η Elpedison, με δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη, εγκατεστημένης ισχύος 820 MW και με περίπου 150.000 πελάτες, είναι η πρώτη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα και ο εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς της αγοράς. Χάρη στις εδραιωμένες ικανότητες και την εμπειρία της Edison και της Ελληνικά Πετρέλαια, η Elpedison φιλοδοξεί να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της προμήθειας ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και βέλτιστων ενεργειακών λύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v