Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πάγωσε η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών

Μετά τις εκλογές μετατίθεται η σύσταση των δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, για τη χρηματοδότηση απαιτήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ζημιογόνα και τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Λύση αναζητείται για τις ΥΚΩ του 2011.

ΔΕΗ: Πάγωσε η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών

Πάγωσαν οι διαδικασίες της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, εξαιτίας των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο εγχείρημα φαίνεται να μετατίθεται μετά τις εθνικές εκλογές καθώς απαιτείται ισχυρή κυβερνητική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της διοίκησης. Η τιτλοποίηση αναμένεται να προσφέρει τεράστια οικονομική ανάσα στην εταιρεία, η οποία υπολογίζεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, τον περασμένο Μάιο, εντός του καλοκαιριού επρόκειτο να συσταθούν δύο εταιρίες ειδικού σκοπού (SPV) στις οποίες θα μεταφέρονταν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Στη μία εταιρεία θα τιτλοποιούνταν λογαριασμοί σε καθυστέρηση άνω των 60 και στη δεύτερη άνω των 90 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, η ΔEH, μέσω των δύο θυγατρικών της, θα αναζητούσε χρηματοδότηση από funds.

Το όλο εγχείρημα φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω, εξαιτίας της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουλίου, με την οικονομική κατάσταση της δημόσιας εταιρείας να επιδεινώνεται δραματικά και να μην υπάρχει άμεσα φως στο τούνελ.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι ζημιογόνα κατά 245 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και για το δεύτερο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η ΔEH είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για τις 25 Ιουνίου.

Ένεση ρευστότητας θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τα ΥΚΩ της περιόδου 2011, τα οποία ανέρχονται στα 270 εκατ. ευρώ, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και αποπειράθηκε να φέρει τροπολογία στη Βουλή προκειμένου η ΡΑΕ να διενεργήσει αναλυτικό έλεγχο των οφειλών που πρέπει να εισπράξει η εταιρεία, εντούτοις αυτό δεν κατέστη εφικτό. Πηγές θέλουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ζήτησε οικονομική αποτίμηση της τροπολογίας.

Πάντως, η ηγεσία του ΥΠΕΝ φαίνεται να αναζητά λύση για τη χορήγηση των προαναφερόμενων ΥΚΩ, ενώ η ΔEH επιμένει πως υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης και χωρίς τροπολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v