Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημίες 285 εκατ. ευρώ από τον ΟΣΕ για το 2018

Στα 285 εκατ. ευρώ, από περίπου 1,1 δισ. ευρώ το 2017, περιορίστηκαν οι ζημίες του ΟΣΕ το 2018, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις. Σχεδόν μοναδικός πελάτης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Διπλάσιες από τα έσοδα οι δαπάνες προσωπικού.

Ζημίες 285 εκατ. ευρώ από τον ΟΣΕ για το 2018

Ζημίες που αγγίζουν τα 285 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 2018 ο ΟΣΕ, έναντι ζημιών περί το 1,1 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του οργανισμού. Τα έσοδα του ΟΣΕ ήταν πέρυσι μόλις 25,2 εκατ. από 23,8 εκατ. ευρώ το 2017 και προέρχονται κυρίως από τα τέλη χρήσεως υποδομής που πληρώνουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ (ΣΤΑΣΥ). Ο βασικός πελάτης του ΟΣΕ είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ καθώς το σύνολο των εσόδων από παροχή υπηρεσιών προς την τελευταία έφτασαν το 2018 τα 23,1 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως τον τομέα της Υποδομής και Κυκλοφορίας.

Η διοίκηση υποστηρίζει πως «αναμένεται ο υπερδιπλασιασμός των εσόδων από το οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης εκμετάλλευσης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής του Θριασίου Πεδίου και από την αύξηση των τελών με τη δήλωση δικτύου 2020». Σημειώστε πως τα έξοδα μισθοδοσίας του ΟΣΕ παραμένουν διπλάσια από τα έσοδα του οργανισμού καθώς κινήθηκαν πέρυσι κοντά στα 49,5 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του οργανισμού είναι εγγυημένες από το Ελληνικό Δημόσιο. Την 31/12/2018 «το ποσό ανερχόταν στο ύψος των € 1.575 δισ. Το συνολικό αυτό χρέος κατέχεται πλέον από το Ελληνικό Δημόσιο μετά την ανταλλαγή των ομολόγων με τους ιδιώτες δανειστές μέσω του PSI+ το έτος 2012». Ο ΟΣΕ εμφανίζεται παράλληλα να οφείλει στο ελληνικό δημόσιο περί τα 9,5 δισ. ευρώ, με τον ορκωτό ελεγκτή να επισημαίνει πως «το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρείας και του Ομίλου έχει καταστεί κατώτερο του ενός δέκατου (1/10) του μετοχικού κεφαλαίου και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του Κωδ. Ν. 2190/1920. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει πως «η εταιρεία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον», εάν «το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, όπως προσδιορίζονται στο υπόδειγμα του ισολογισμού που προβλέπεται από το άρθρο 42γ, καταστεί κατώτερο του ενός δεκάτου (1/10) του μετοχικού κεφαλαίου και η γενική συνέλευση δεν λαμβάνει μέτρα».

Όπως επισημαίνεται και στις λογιστικές καταστάσεις, η διοίκηση του ομίλου και ο μοναδικός μέτοχος, το Ελληνικό Δημόσιο, «βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης κατάλληλου προγράμματος, στο πλαίσιο των νόμων 3891/2010, 4111/2013 και 4313/2014, 4337/2015 και 4408/2016 για την άρση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου αυτού και την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Βασικό στοιχείο του προγράμματος αυτού αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγραφής των υποχρεώσεων της Εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο μετά και τo συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των ενισχύσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού σιδηροδρόμου ότι είναι συμβατές με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις κρατικές ενισχύσεις».

Οι ορκωτοί ελεγκτές ενέκριναν τις λογιστικές καταστάσεις του ΟΣΕ για το 2018 με πέντε επιφυλάξεις. Η πρώτη συνδέεται με τα ακίνητα καθώς όπως επισημαίνεται «λόγω των προβλέψεων του Ν. 3891/2010 για την υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο της ακίνητης περιουσίας και των υποχρεώσεων του Οργανισμού, δεν διενεργήθηκε έλεγχος για την ύπαρξη ενδείξεων μείωσης της αξίας των οικοπέδων, κτιρίων και τεχνικών έργων, των μεταφορικών μέσων και των ακινητοποιήσεων υπό εκτέλεση της Εταιρείας και του Ομίλου, κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών που προβλέπονται από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, διατηρούμε επιφύλαξη για το ύψος της ενδεχόμενης απομείωσης της αξίας των ενσώματων ακινητοποιήσεων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 καθώς και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα, για την κλειόμενη και τις προηγούμενες χρήσεις».

Η δεύτερη επιφύλαξη συνδέεται με το τροχαίο υλικό που μεταβιβάστηκε στο δημόσιο έναντι διαγραφής χρέους 503 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται, στις σχετικές αποφάσεις «αναφέρεται ότι η εμπορική αξία του τροχαίου υλικού που μεταβιβάστηκε θα προσδιοριστεί με νεότερη απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση σε σχέση με τη λογιστική αξία το ύψος της μείωσης του χρέους προς τον Οργανισμό θα αναπροσαρμοστεί, ώστε να ισούται με την εμπορική του αξία. Από τον έλεγχό μας δεν κατέστη δυνατόν να αποκτήσουμε επαρκή και κατάλληλα τεκμήρια για την εμπορική αξία, δεδομένου ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η τεχνική και οικονομική αποτίμηση του μεταβιβαζόμενου τροχαίου υλικού που προβλέπεται από τις παραπάνω αποφάσεις. Κατά συνέπεια διατηρούμε επιφύλαξη για το ύψος της μείωσης του χρέους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα της προηγούμενης και της κλειόμενης χρήσης και τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και του Ομίλου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018».

Επιπλέον «δεν διενεργήθηκε επικαιροποίηση της αποτίμησης σε εύλογη αξία, των επενδύσεων της Εταιρείας σε ακίνητα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών που προβλέπονται από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, είναι πιθανό η αξία με την οποία εμφανίζονται τα ακίνητα αυτά στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις να έχει μεταβληθεί, λόγω της μεταβολής των συνθηκών, σε σχέση με την περίοδο που έγινε η τελευταία αποτίμησή τους. Λόγω των ανωτέρω διατηρούμε επιφύλαξη για την εύλογη αξία με την οποία εμφανίζονται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις τα επενδυτικά ακίνητα, καθώς και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα ίδια κεφάλαια και στα αποτελέσματα της κλειόμενης και των προηγούμενων χρήσεων».

Τέταρτο, ο ΟΣΕ «προέβη σε διαγραφή απαίτησης από το βασικό της πελάτη ποσού 692 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 45496/2336 ΦΕΚ 3182/12.9.2017. Με το ποσό αυτό επιβάρυνε ισόποσα τα Ίδια της Κεφάλαια και τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης που έληξε την 31/12/2017 ενώ θα έπρεπε να επιβαρύνει τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρήσεων». Τέλος, «στον λογαριασμό «Επενδύσεις σε λοιπές εταιρείες» περιλαμβάνεται συμμετοχή η οποία απεικονίζεται στην αξία κτήσης της. Δεν μπορεί να εκτιμηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στα ίδια κεφάλαια ή/και στα αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσης, αν η συμμετοχή αυτή είχε αποτιμηθεί στην εύλογη αξία της», σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v