Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mytilineos: Τι σηματοδοτεί η συνεργασία της METKA με την Total Eren

Στη λίστα των προτιμητέων προμηθευτών της εταιρείας των Total και Πάρη Μουράτογλου, η θυγατρική της Mytilineos. Αποδίδει καρπούς η εξαγορά της ΜΕΤΚΑ EGN. Πώς αξιοποιεί τις ευκαιρίες των ΑΠΕ η εισηγμένη.

Mytilineos: Τι σηματοδοτεί η συνεργασία της METKA με την Total Eren

Λίγες μέρες πέρασαν από τις 24 Ιουνίου, όταν η Mytilineos ανακοίνωσε την εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού των μετοχών (49,9%) της ΜΕΤΚΑ EGN και αμέσως αρχίζουν να αποδίδουν οι πρώτοι καρποί των συνεργιών.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε πως η θυγατρική της θα κατασκευάσει για λογαριασμό του κορυφαίου παγκοσμίως ανεξάρτητου παραγωγού ΑΠΕ Total Eren, του διεθνούς βεληνεκούς Έλληνα επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου, δύο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 128 Μεγαβάτ στο Καζακστάν. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 157 εκατ. δολ. αλλά το κέρδος της METKA EGN, που έχει αναλάβει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη έργα μελέτης και κατασκευής (EPC) στις ΑΠΕ, είναι το γεγονός ότι η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των προτιμητέων προμηθευτών της Total Eren.

Το deal της θυγατρικής της Mytilineos με την Total Eren έρχεται να δείξει στην πράξη τις αναγγελίες του προέδρου της εταιρείας Ευάγγελου Mυτιληναίου για τις μεγάλες ευκαιρίες που πρόκειται να αξιοποιήσει στον χώρο των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας. Επιπλέον, αποδεικνύει τις δυνατότητες και τη δυναμική που αποκτά η Mytilineos για τη διεκδίκηση μεγάλων έργων καθώς και την ψήφο εμπιστοσύνης που κερδίζει από μεγάλους διεθνείς παίκτες.

Ένας εξ αυτών είναι και η Total Eren. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 στην Eren Re του Πάρη Μουράτογλου που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ, είχε εισέλθει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total, αποκτώντας το 23% και πλέον το ποσοστό του ανέρχεται στο 30%.

Η Eren Re ιδρύθηκε το 2012 από τους Πάρη Μουράτογλου και David Corchia, αναπτύσσει, χρηματοδοτεί, κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική) με ισχύ άνω των 2.400 Μεγαβάτ σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, παγκοσμίως. Μετά την είσοδο της Total, μετονομάστηκε σε Total Eren, ενώ στη συμφωνία του 2017 προβλεπόταν και option για την απόκτηση ολόκληρης της Eren Re μετά από πέντε χρόνια. Ο κ. Μουράτογλου φιγουράριζε το 2011 στη λίστα Forbes με τους 60 πλουσιότερους στη Γαλλία, έχοντας περιουσία 700 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΤΚΑ EGN έρχεται επίσης να υλοποιήσει και τον συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό της Mytilineos, που θα περιλαμβάνει πλέον και πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v