Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφοί Κορδέλλου: Θέμα χρόνου η ρύθμιση των δανείων

Αισιοδοξία για σύντομη αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, με επωφελείς όρους για την εταιρεία και υψηλές δεσμεύσεις για τους βασικούς μετόχους. Δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ πρώην και σημερινής διοίκησης.

Αφοί Κορδέλλου: Θέμα χρόνου η ρύθμιση των δανείων

Θέμα λίγου χρόνου θεωρεί η διοίκηση της Αφοί Κορδέλλου την τυπική ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών της υποχρεώσεων, εξέλιξη που θεωρείται κομβικής σημασίας για την «επόμενη μέρα» της εισηγμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση, η συμφωνία θα περιλαμβάνει επιμήκυνση λήξεων (η διάρκεια των νέων δανείων θα είναι δωδεκαετής), δραστική μείωση του μέσου κόστους δανεισμού σε σχέση με το προϋπάρχον 5,5% και πρόβλεψη για νέες πιστωτικές γραμμές ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, για την επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας, μέλη της διοίκησης αλλά και οι μέτοχοι κ.κ. Αντώνιος και Κων/νος Κορδέλλος δέχτηκαν να προχωρήσουν σε προσωπικές ή/και εμπράγματες εγγυήσεις, υποστηρίζοντας ότι «δώσαμε τις εγγυήσεις γιατί πιστεύουμε ότι η εταιρεία θα πάει μπροστά». Παράλληλα, κομβικό ρόλο στην αναχρηματοδότηση έπαιξε και η εκπόνηση πιστοποιημένου business plan από τον οίκο EY.

Ενδιαφέρον επίσης παραμένει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σχετικά με τις εγγυήσεις που είχε δώσει κατά το παρελθόν η τέως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης Ελένη Κορδέλλου και μέλη της οικογενείας της. Τα πράγματα μάλιστα περιπλέκονται περαιτέρω, καθώς πιστώτρια τράπεζα, καταγγέλλοντας προ μηνών το δάνειο προς την εισηγμένη, έχει κατασχέσει σημαντικό ποσό από τραπεζικό λογαριασμό της Ελένης Κορδέλλου, μειώνοντας ισόποσα τις απαιτήσεις της προς την εισηγμένη.

Έτσι, το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας για τη ρύθμιση του δανεισμού πολύ πιθανόν να αμβλύνει και τις αντιθέσεις μεταξύ της παρούσας και της τέως διοίκησης. Και αυτό γιατί μετά από μια υπερδωδεκάμηνη έντονη ενδοοικογενειακή αντιπαράθεση στην εισηγμένη εταιρεία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, οι τόνοι έπεσαν και άνοιξαν μεταξύ των δύο πλευρών δίαυλοι επικοινωνίας.

Η «διαμάχη» ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, όταν άλλαξε η διοίκηση της εταιρείας, της οποίας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν η κα Ελένη Κορδέλλου, που κατέχει το 32% της εισηγμένης, και ανέλαβαν θέσεις προέδρου και CEO οι κυρίες Μαργαρίτα (του Αντωνίου) και Αγγελική (του Κων/νου) Κορδέλλου που ελέγχουν -μέσω των γονέων τους- κάτι παραπάνω από το 50% των μετοχών. Ωστόσο, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης, η κόντρα έδειξε σημεία αποκλιμάκωσης, καθώς:

  • Η κα Ελένη Κορδέλλου δήλωσε πως επιθυμεί την αδιατάρακτη πορεία της εταιρείας, προσθέτοντας πως καταψήφισε τα αποτελέσματα όχι λόγω ενδοιασμών της για τα μεγέθη, αλλά γιατί «δεν συμμετείχε σε παραγωγική συζήτηση που θα έπρεπε να είχε γίνει».
  • Και η διοίκηση της εισηγμένης από την πλευρά της τόνισε πως «είναι καλοδεχούμενη η κάθε προσφορά βοήθειας» και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ενημέρωση, όταν θα έχει ολοκληρωθεί-υπογραφεί η σύμβαση αναχρηματοδότησης του δανεισμού.

Η Αφoί Κορδέλλoυ υποχρεώθηκε στο πρώτο μισό του έτους σε (περιορισμένη σύμφωνα με τη διοίκησή της) πτώση πωλήσεων λόγω της γενικότερης ατονίας που χαρακτήρισε κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την αγορά του σιδηρεμπορίου, ενώ τα μεικτά περιθώρια κέρδους παρέμειναν -όπως και πέρυσι- συμπιεσμένα, εξαιτίας της πορείας της διεθνούς τιμής του μετάλλου. 

Η διοίκηση στο β' εξάμηνο της χρονιάς θα επιδιώξει την ανάκτηση των απωλειών μέσω νέων εμπορικών συμφωνιών, ενώ δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της εταιρείας στο μέλλον.

ΥΓ: Η γενική συνέλευση αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος, λόγω των ζημιογόνων αποτελεσμάτων του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v