Εισηγμένες: Δέκα θετικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα 2019

Οι περιπτώσεις που εκπλήσσουν θετικά τους μετόχους και βελτιώνουν σημαντικά τα αποτελέσματά τους μέσα στη φετινή χρονιά. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανοδική τους πορεία. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για τη συνέχεια.

Εισηγμένες: Δέκα θετικές εκπλήξεις στα αποτελέσματα 2019

Με δεδομένες τις προβλέψεις των αναλυτών για μέση διψήφια ποσοστιαία αύξηση των κερδών των εισηγμένων εταιρειών μέσα στο 2019, λογικό είναι ότι δεκάδες όμιλοι αναμένεται να εμφανίσουν φέτος καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές.

Επίσης, ένα δεύτερο ευχάριστο γεγονός είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις εισηγμένων, τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν μέχρι σήμερα να εξελίσσονται αρκετά ή και πολύ καλύτερα σε σχέση με την εικόνα που είχε σχηματίσει το ευρύ επενδυτικό κοινό. Ενδεικτικές σχετικές περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:

Καραμολέγκος: Επιστροφή σε σημαντικά κέρδη μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις (επηρεασμένες από την «περιπέτεια Μαρινόπουλου») αναμένεται φέτος για τη γνωστή αρτοβιομηχανία, λόγω της εμπορικής επιτυχίας των νέων προϊόντων της, τα οποία λανσαρίστηκαν πέρυσι και φέτος.

Με βάση εκτιμήσεις της διοίκησης, όπως αυτές αναφέρθηκαν στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων:

• Σε ό,τι αφορά τη μητρική εταιρεία, αναμένεται κύκλος εργασιών γύρω στα 65 εκατ. ευρώ (+8,5%), EBITDA στα 10 εκατ. ευρώ (από 7,5 εκατ. πέρυσι) και προ φόρων κέρδη στο +1,5 εκατ. ευρώ, έναντι περυσινής ζημίας 375 χιλ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από την πορεία του πρώτου εξαμήνου, όπου οι πωλήσεις ανέβηκαν από τα 28,4 στα 32 εκατ. ευρώ.

• Σε επίπεδο ομίλου, οι φετινές πωλήσεις εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 10% και θα κυμανθούν γύρω στα 88 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Τα έσοδα της εταιρείας επηρεάζονται θετικά τόσο από την ημερήσια αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, όσο και από το ύψος της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών. Σε αντίθεση με τις χαμηλές επιδόσεις των πρώτων μηνών του 2019, η μετέπειτα πορεία εξελίχθηκε αρκετά καλύτερα, ενώ παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θέλουν να πιστεύουν πως το «θερμό κλίμα» στο ΧΑ θα έχει και συνέχεια.

Cenergy: Το 2018, τα προ φόρων κέρδη του ομίλου πέρασαν σε θετικό πρόσημο (+708 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας 10,6 εκατ. το 2017), παρά το γεγονός ότι οι έκτακτοι παράγοντες (συναλλαγματικές διαφορές, αποτίμηση αποθεμάτων) επηρέασαν αρνητικά το αποτέλεσμα κατά 6,5 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικού επηρεασμού -12,5 εκατ. το 2017.

Επιπρόσθετα, λόγω των υψηλών νέων παραγγελιών που ελήφθησαν τόσο πέρυσι όσο και φέτος, ο κλάδος των σωλήνων θα συνεχίσει και το 2019 να λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ πολύ υψηλότερο από πέρυσι θα είναι το capacity στο μέτωπο των καλωδίων (ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Fulgor, η μονάδα της οποίας είναι κλεισμένη με παραγγελίες έως και το τέλος του 2020). Παράλληλα, αναμένεται μείωση του μέσου επιτοκίου χρηματοδότησης τόσο φέτος όσο και κατά την επόμενη χρονιά.

Ευρωπαϊκή Πίστη: Η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία εμφανίζει «παραδοσιακά» υψηλή κερδοφορία, πράγμα που επαναλήφθηκε και πέρυσι, κόντρα σε μια σειρά αντιξοοτήτων.

Οι θετικότερες φετινές προσδοκίες δεν βασίζονται μόνο στην αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 10% το πρώτο φετινό τετράμηνο, αλλά και στην πολύ καλή μέχρι τώρα πορεία όλων των αγορών -εντός και εκτός Ελλάδας-, η οποία εκτιμάται πως διαμορφώνει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα τρέχοντα επενδυτικά αποτελέσματα. Τα προ φόρων κέρδη του α' τριμήνου ήταν υπερδιπλάσια των αντίστοιχων περυσινών.

Μύλοι Λούλη: Στο α' φετινό εξάμηνο, η κερδοφορία της εισηγμένης αλευροβιομηχανίας αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα περυσινά, κυρίως λόγω των εξελίξεων που παρατηρήθηκαν στις τιμές των σιτηρών και των αλεύρων.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο μισό του 2018 είχαν παρατηρηθεί αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, τις οποίες οι αλευροβιομηχανίες άρχισαν να τις μετακυλίουν στους πελάτες τους από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των κερδών του πρώτου περυσινού εξαμήνου.

Αντίθετα, το 2019 ξεκίνησε αντίστροφα με την περυσινή χρονιά, καθώς οι τιμές των σιτηρών (πρώτης ύλης) παρουσίασαν κάμψη κατά το πρώτο μισό του έτους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μέχρι τώρα διεύρυνση του μεικτού περιθωρίου και της καθαρής κερδοφορίας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του μεικτού περιθωρίου κέρδους κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Επιπρόσθετα, φέτος δεν αναμένεται να επαναληφθεί η απομείωση κατά περίπου 2,7 εκατ. ευρώ που ενέγραψε το 2018 η εισηγμένη, προκειμένου να αποτιμήσει τη θυγατρική της Kenfood.

ΕΛΙΝΟΙΛ-REVOIL: Κόντρα στη γενικότερη εκτίμηση για μείωση της ζήτησης, οι δύο εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών επηρεάστηκαν θετικά στο πρώτο εξάμηνο από τον «βαρύ χειμώνα» και τις συνεπακόλουθες αυξημένες πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο η REVOIL εμφάνισε αυξημένα κέρδη προ φόρων από τις 550 στις 910 χιλ. ευρώ (η εταιρεία αναμένει φέτος και μειωμένο κόστος χρηματοδότησης).

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες εταιρείες, οι καλύτερες ειδήσεις έρχονται από τη σταθεροποίηση της ζήτησης για καύσιμα κίνησης (διακοπή πτώσης α' τετραμήνου) κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και τη διαμόρφωση θετικότερων προσδοκιών για το μέλλον, στον βαθμό που θα βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

MEVACO: Μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις, η εισηγμένη εταιρεία αναμένεται φέτος να βελτιώσει σημαντικά τις οικονομικές της επιδόσεις και ενδεχομένως να επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Κινητήριος μοχλός για την ανάταξη των επιδόσεων είναι η ανάληψη σημαντικών εργασιών για προϊόντα που κατευθύνονται εκτός Ελλάδας (κυρίως πρόκειται για σημαντική σύμβαση στην Αυστραλία και για κατασκευή μεταλλικών τμημάτων φωτοβολταϊκών πάρκων).

Paperpack: Τα περυσινά αποτελέσματα εμφανίστηκαν συρρικνωμένα λόγω της αύξησης του κόστους της πρώτης ύλης και της χρονικής υστέρησης που υπήρξε, προκειμένου η εξέλιξη αυτή να μετακυλισθεί στους πελάτες της Paperpack.

Η μετακύλιση αυτή έγινε (τουλάχιστον ως ένα βαθμό), με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη του πρώτου φετινού τριμήνου να σημειώσουν μεγάλη αύξηση (+17% o κύκλος εργασιών και καθαρά κέρδη από 317 στις 670 χιλ. ευρώ). Έτσι, η συνολική χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει σαφώς καλύτερα από την προηγούμενη, καθώς άλλωστε δεν αναμένεται φέτος να επαναληφθούν απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων.

Byte Computer: Η γνωστή εταιρεία πληροφορικής επέστρεψε πέρυσι σε μικρή κερδοφορία και φέτος ετοιμάζεται για αρκετά καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, με μοχλό τις αυξημένες συμβάσεις του δημοσίου.

«Πέρυσι επιστρέψαμε στην κερδοφορία και φέτος -αν δεν συμβεί κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη στο ευρύτερο περιβάλλον- θα πάμε ακόμη καλύτερα. Το 2018 ο όμιλος σημείωσε κύκλο εργασιών 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. προήλθαν από έργα του δημοσίου. Αν όλα πάνε καλά φέτος, τα έσοδά μας από τον δημόσιο τομέα θα μπορούσαν να κυμανθούν γύρω στα 9 εκατ. ευρώ. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Βyte θα εμφανίσει φέτος νέα αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας», ανέφερε στην πρόσφατη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Σπύρος Βυζάντιος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v