Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Ξεκινάει η κατασκευή νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας

Οι κατασκευαστικές εργασίες του νέου σταθμού CCGT στον Αγ. Νικόλαο θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, ενώ το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Μυτιληναίος: Ξεκινάει η κατασκευή νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας

Ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη, ετοιμάζεται να μπει σε φάση κατασκευής. Η Mυτιληναίος, ολοκληρώνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες και με τη συνδρομή και εμπειρία του Τομέα Έργων EPC - METKA, ξεκινά το φθινόπωρο τις κατασκευαστικές εργασίες.

Όπως ανακοίνωσε η Mυτιληναίος, ο νέος σταθμός CCGT θα είναι ισχύος 826 MW και θα κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας  στον Αγ. Νικόλαο. Ο Τομέας Έργων EPC - METKA έχει άλλωστε αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα όσο και για την ταχύτητα κατασκευής.

Ο σταθμός, ο οποίος θα έχει ως βασικό προμηθευτή την GE, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Mυτιληναίος, είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες -κατά πάγια πρακτική της Mυτιληναίος- θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτό τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η Mυτιληναίος θα ξεπερνά τις 2.000 MW (πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ), συμβάλλοντας σημαντικά με αυτό τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες, με βάση το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο (target model).

Ταυτόχρονα, η Mυτιληναίος συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Πώς σχολιάζει την επένδυση το υπουργείο Ανάπτυξης

«Η κυβέρνηση είναι παρούσα για να βοηθήσει κάθε επενδυτή ώστε να λυθεί το οποιοδήποτε τυχόν εμπόδιο υπάρχει μπροστά του. Κοινό συμφέρον όλων μας τέτοιου είδους επενδύσεις να ευδοκιμούν στην Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v