Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Γιατί κατέθεσε αίτηση για μονάδα παραγωγής ενέργειας

Η πραγματοποίηση της επένδυσης από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία του ενεργειακού κόστους, τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Σημαντική παράμετρος και η χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Γιατί κατέθεσε αίτηση για μονάδα παραγωγής ενέργειας

Ως εναλλακτική επιλογή στο καυτό ζήτημα του ελέγχου του ενεργειακού κόστους θεωρείται η κίνηση του ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να υποβάλει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη δημιουργία μονάδας ισχύος 566 MW στην περιοχή της Θίσβης Βοιωτίας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ζήτημα μέχρι τώρα περιορίζεται μόνο στην υποβολή της αίτησης και η υλοποίηση της επένδυσης θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η μελλοντική πορεία του ενεργειακού κόστους, όπως αυτή θα διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά, και από τον τρόπο χρηματοδότησης του εγχειρήματος. Εκτιμάται ότι οι σημερινές ενεργειακές ανάγκες του ομίλου διαμορφώνονται στο επίπεδο των 300 MW, ενώ η πλεονάζουσα ενέργεια που θα παράγει η μονάδα -όταν αυτή κατασκευαστεί- θα μπορεί να πωληθεί σε άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.

Ειδικότερα, ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θεωρεί κρίσιμο ζήτημα για την πορεία του τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους σε λογικά και ανταγωνιστικά επίπεδα και για τον λόγο αυτό κινείται προς διάφορες εναλλακτικές κατευθύνσεις, με απώτερο σκοπό την επιλογή της βέλτιστης λύσης, όταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην αγορά ενέργειας.

Σημειώνεται πως η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔEH, ο διαγωνισμός για την πώληση των οποίων ναυάγησε ελλείψει κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς από κάποιο σχήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v