Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Καραβίας: Παραμένουν οι προκλήσεις για τις τράπεζες

Περαιτέρω επέκταση στη ναυτιλία σχεδιάζει η Eurobank, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Ολοκληρώθηκαν τα δύο από τα τέσσερα στάδια του μετασχηματισμού της Eurobank. Τι είπε για το εκλογικό αποτέλεσμα και την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Φ. Καραβίας: Παραμένουν οι προκλήσεις για τις τράπεζες

«Στη Eurobank έχουμε καθαρό όραμα και συγκεκριμένο οδικό χάρτη για να επιτύχουμε την αποκατάσταση  όλων των δεικτών της στα αντίστοιχα επίπεδα ευρωπαϊκών τραπεζών», ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας και επεσήμανε ότι η ανάδειξη κυβέρνησης ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και το γεγονός ότι ο εκλογικός κύκλος εξομαλύνεται, αφήνουν ανοιχτό τον διάδρομο για την εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Στην ομιλία του ο CEO της τράπεζας τόνισε ότι «είμαστε ευγνώμονες για τη σταθερή εμπιστοσύνη και αρωγή των μετόχων μας - και επιτρέψτε μου να αναφερθώ ξεχωριστά στη Fairfax και τον Πρεμ Ουάτσα, που ήταν και πριν από λίγες μέρες ξανά στη χώρα μας, τον επενδυτή που πίστεψε όσο κανείς άλλος ότι η Ελλάδα μπορούσε να τα καταφέρει».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, οι προκλήσεις παραμένουν για το τραπεζικό σύστημα και εστιάζουν στην ανάγκη της ουσιαστικής αύξησης των επενδύσεων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με  βάση τον προγραμματισμό και τις κινήσεις που πραγματοποιεί η τράπεζα, στα τέλη του 2019 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μειωθεί στο 16% και στόχος είναι στο τέλος του 2021 να έχει περιοριστεί σε μονοψήφιο νούμερο.

Στο μεσοδιάστημα, η τράπεζα θα στηρίξει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων με ρυθμό της τάξης του 3,5%. Στο σημείο αυτό ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι φιλοδοξία της διοίκησης είναι να καταστεί η Eurobank η πιο ώριμη ψηφιακά τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη και η πρώτη επιλογή όλων των καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων κάθε μεγέθους.

Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, ενώ η τράπεζα σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στον τομέα της ναυτιλίας. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο CEO της Eurobank έκανε ειδική αναφορά στους συστηματικά στρατηγικούς κακοπληρωτές και έστειλε μήνυμα ότι η τράπεζα θα εξαντλήσει εναντίον τους όλα τα αυστηρά μέτρα που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πλάνο μετασχηματισμού της Eurobank, τονίζοντας ότι η τράπεζα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τα δύο από τα τέσσερα στάδια του σχεδίου και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζαννιάς τόνισε ότι «η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία». Κάλεσε τους κυβερνώντες να αποκαταστήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον κυρίως για τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να καλύψουν το αποταμιευτικό κενό της χώρας. Κλείνοντας, ο κ. Ζαννιάς ανέφερε ότι η ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες δεν μπορεί να πάει μακριά και ότι η χώρα, μολονότι έχει μπει σε ένα μονοπάτι ήπιας ανάπτυξης, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v