Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Chipita: Αύξηση πωλήσεων κατά 10,7% το 2018

Θετική πορεία στο μεγαλύτερο μέρος των αγορών δραστηριοποίησής του κατέγραψε το περασμένο έτος ο όμιλος. Οι εκτιμήσεις για το 2019 και οι νέες επενδύσεις στη Σλοβακία.

Chipita: Αύξηση πωλήσεων κατά 10,7% το 2018

Αύξηση μεγεθών στη χρήση του 2018 πέτυχε ο όμιλος Chipita, συνεχίζοντας παράλληλα την επέκτασή του στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών (εξαιρουμένων των κοινοπραξιών) ανήλθε στα 510,2 εκατ. ευρώ έναντι 461 εκατ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 10,7%. Το προσαρμοσμένο EBITDA, συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών, άγγιξε τα 75,7 εκατ. ευρώ έναντι 68,4 εκατ. ευρώ (+10,7%), τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες τα 21,1 εκατ. ευρώ από 23,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους τα 20,8 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ.

Τα περσινά αποτελέσματα περιέχουν έξοδα 7,7 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε μη επαναλαμβανόμενα έξοδα συμβούλων για την προετοιμασία εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας, η οποία αναβλήθηκε επ’ αόριστον από τη διοίκηση.

Για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της Chipita αισιοδοξεί ότι θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά. Η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όπως και η δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ αναμένει σημαντική ανάπτυξη στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Στη Ρωσία και την Ουκρανία αναμένει ανάπτυξη, ενώ στην Τουρκία, παρότι δεν έχει ξεπεράσει τις αντιξοότητες της αγοράς, θα επικεντρώσει τις εμπορικές της προσπάθειες στην αύξηση των εγχώριων πωλήσεων και των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι το 2018 ο όμιλος δαπάνησε 7,7 εκατ. ευρώ ως αμοιβές για την προετοιμασία εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας, η οποία αναβλήθηκε επ’ αόριστο από τη διοίκηση.

Επενδύσεις

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Τουρκία, στις 21 Μαΐου 2019 το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας στη θυγατρική εταιρεία στην Τουρκία έναντι 4,1 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις, το νέο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σλοβακία αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 14,8 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις στο εργοστάσιο της Πολωνίας ολοκληρώθηκαν, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η παραγωγή, ενώ η διοίκηση του ομίλου αναμένει πως η λειτουργική αποδοτικότητα του εργοστασίου θα επιτευχθεί εντός του 2019, συμβάλλοντας στην αύξηση της κερδοφορίας.

Η περιοχή της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης ενίσχυσε τις πωλήσεις της κατά 9 εκατ. ευρώ, με τους βασικούς άξονες της ανάπτυξης στην περιοχή να είναι η θετική πορεία της Ελλάδας, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Γερμανίας και η ανερχόμενη πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω των αυξανόμενων πωλήσεων τόσο στο παραδοσιακό εμπόριο όσο και στην περαιτέρω διείσδυση των προϊόντων στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ενώ σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεων κατεγράφη στις ΗΠΑ.

Στην περιοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, κατεγράφη αύξηση των πωλήσεων κατά 8,1 εκατ. ευρώ λόγω της διαφορετικής προσέγγισης της αγοράς της Ρωσίας. Η δραστηριότητα στην Τουρκία παρά τη βελτίωση συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα.

Οι συγγενείς εταιρείες 

Σε ό,τι αφορά τις συγγενείς εταιρείες και κοινοπραξίες, οι αποδόσεις της EDITA (Αίγυπτος) και της MFI (Σαουδική Αραβία), όπου ξεκίνησε η παραγωγή των Bake Rolls, κινήθηκαν ανοδικά.

Η συγγενής εταιρεία στο Μεξικό τέθηκε σε πλήρη λειτουργία πέρυσι και εμφάνισε θετικά αποτελέσματα, όπως και η Κοινοπραξία στη Μαλαισία, ενώ στην Ινδία ξεκίνησε η παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά το Μεξικό, στις 2 Ιανουαρίου λόγω πυρκαγιάς στις εργοστάσιο της PANOVO στο Μεξικό, καταστράφηκε η γραμμή παραγωγής κρουασάν της Chipita Mexico Bakeries, η οποία παρήγαγε κρουασάν για την κοινοπραξία του Μεξικού CCP Productos. Η αναπόσβεστη αξία της γραμμής κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν 2,5 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της υποχρέωσης της PANOVO για την ασφαλιστική κάλυψη της γραμμής, αναμένεται ότι ο Όμιλος θα αποζημιωθεί, ενώ η τροφοδοσία της κοινοπραξίας με κρουασάν θα συνεχιστεί από θυγατρική εταιρεία του Ομίλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v