Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ως το τέλος του έτους προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

Ξεκίνησαν οι επαφές με τους καταρχήν ενδιαφερόμενους. Χαμηλή προς το παρόν η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ασφαλιστικούς ομίλους. Οι δεσμευτικές ημερομηνίες που θέτει η DG Comp στην ΕΤΕ για την πώληση/διάθεση μετοχών της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας.

ΕΤΕ: Ως το τέλος του έτους προσφορές για Εθνική Ασφαλιστική

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεργασία της Εθνικής Τράπεζας για την υλοποίηση της μεγαλύτερης από τις εναπομείνασες δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης, την πώληση/διάθεση, δηλαδή, του τουλάχιστον 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, οι οποίες παραμένουν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της τράπεζας για το εν λόγω project, ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες τις επαφές με όσους επενδυτές εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία.

Πρόκειται κυρίως για private equity funds και σχήματα στα οποία συμμετέχουν επενδυτικά κεφάλαια και αντασφαλιστικοί όμιλοι. Χαμηλή παραμένει, προς το παρόν, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ασφαλιστικούς ομίλους, εξέλιξη που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί στην πορεία της διαδικασίας.

Η ασφαλιστική αγορά περιμένει, άλλωστε, τη μεν νέα κυβέρνηση να παράσχει ξεκάθαρο στίγμα προθέσεων, αναφορικά με τις αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα (επικούρηση) της κοινωνικής ασφάλισης, τη δε Εθνική Τράπεζα να καταλήξει αν θα προχωρήσει στην πώληση του 80% ή θα διαθέσει μετοχές μέσω ιδιωτικής και δημόσιας τοποθέτησης, εισάγοντας τις μετοχές της Εθνικής Ασφαλιστικής σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Με βάση, πάντως, τον ρυθμό με τον οποίο κινείται η διαδικασία, οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας αναμένεται να υπογραφούν προς τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την τυπική έναρξη του δεύτερου διαγωνισμού πώλησης της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας.

Θεωρητικά, η Εθνική θα πρέπει, με βάση τον «οδικό» χάρτη που ενέκρινε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), να έχει λάβει ως την 31η Δεκεμβρίου δεσμευτικές προσφορές και ως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 να έχει υπογράψει σύμβαση αγοραπωλησίας για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εναλλακτικά, εφόσον προκριθεί το σενάριο της διάθεσης μετοχών, θα πρέπει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, να έχει εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για την είσοδο σε οργανωμένη αγορά με διάθεση, μέσω δημόσιας και ιδιωτικής τοποθέτησης, τουλάχιστον του 51% των μετοχών, που κατέχει σήμερα η Εθνική και ως τις 28 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Πρόκειται για ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην πώληση σε ένα σχήμα του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v