Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Χατζηδάκης: Χρειάζονται 900 εκατ. για να είναι βιώσιμη η ΔΕΗ το 2020

«Δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών», δηλώνει ο Κ. Χατζηδάκης στη Βουλή. Οι επόμενες κινήσεις για την εξυγίανση. Αυξήσεις στα τιμολόγια έως 13% καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Χατζηδάκης: Χρειάζονται 900 εκατ. για να είναι βιώσιμη η ΔΕΗ το 2020

Στο πλέγμα δράσεων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή, επισημαίνοντας πως “για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση το επόμενο έτος πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ”.

Ο υπουργός έστειλε μήνυμα πως αν δεν υπάρχει ΔEH  ουσιαστικά "δεν υπάρχει χώρα" και συνολικά η οικονομία θα βρισκόταν σε περιδίνηση. Παράλληλα υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες στις 25 Σεπτεμβρίου ο ορκωτής ελεγκτής θα ζητούσε “βίαια” μέτρα και περιέγραψε τις συνέπειες (μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, κοκκίνισμα δανείων στις τράπεζες κ.ά.).

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός τόνισε πως σύντομα θα έρθει νόμος για την “ευελιξία στη λειτουργία της ΔEH , λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες της διαφάνειας”. Για να προσθέσει "στο σχέδιο της διάσωσης της ΔEH πρέπει να βάλουν όλοι πλάτη”.

Ο υπουργός επεσήμανε πως το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για “να βγάλει η ΔEH  τη μύτη της από το νερό” και προσέθεσε πως “αύριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων”. Μάλιστα υποστήριξε πως “για επτά εκατομμύρια συνδέσεις τα βασικά τιμολόγια της ΔEH θα είναι ουδέτερα και δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις”.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως “δεν δεχόμαστε να συνεχιστεί η πρακτική των δημοπρασιών με τα ΝΟΜΕ” και προσέθεσε “ξέρω ότι αυτό δεν αρέσει τις Βρυξέλλες, αλλά η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει να ζημιώνεται η ΔEH και να γελάνε οι ανταγωνιστές της. Δεν θα υποχωρήσω απέναντι σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών”.

Παράλληλα επεσήμανε πως:

*Μειώνεται η έκπτωση συνέπειας από 10% στο 5% . Σύμφωνα με τον υπουργό η επίπτωση από αυτή τη μείωση θα είναι 2.5 ευρώ το μήνα για το κάθε νοικοκυριό

*Περιορίζεται η έκπτωση που είχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση από το 75% στο 30%. Όπως επεσήμανε ο Κ. Χατζηδάκης “είναι μια σωστή και δίκαιη απόφαση. Οι πρώτοι που θα κερδίσουν από τη σωτηρία της ΔEH  είναι οι εργαζόμενοι"

*Δίνεται έμφαση στο κυνήγι των κακοπληρωτών. Ο υπουργός επεσήμανε πως “30.000 αποκοπές ρεύματος δεν είναι σε φτωχούς ανθρώπους και αν είναι θα παρέμβουμε για να σταματήσει αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί όμως άνθρωποι με βίλες να παριστάνουν τους φτωχούς και να μπαίνουν στο κοινωνικό τιμολόγιο”

* Θα υπάρξουν στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι.

* Δρομολογείται η μεταφοράς παγίων της ΔEH στο ΔΕΔΔΗΕ, που στόχος είναι να οδηγήσει το τέλος σε μερική ιδιωτικοποίηση του.

*Προχωρά η τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα δώσει μία άνεση ρευστότητας.

Ο υπουργός σημείωσε πως 60.000 πελάτες χρωστάνε 800 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας πως δεν είναι μικροί οφειλέτες. Και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως δεν έκανε καμία προσπάθεια “ στο όνομα μιας λαϊκιστικής πολιτικής για προστασία των φτωχών”.

Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ η πως “συμφώνησε με την Κομισιόν η ΔEH να πέσει από το 90% στο 50% της αγοράς έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος” και προσέθεσε “είναι η πρώτη δωρεάν ιδιωτικοποίηση που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια χρονικά”. Για να αναφέρει πως “η ΔEH πουλά ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει κάτω κόστους της. Τα τελευταία χρόνια έχασε μόνο από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ 600 εκατομμύρια. Δεν τα έχασε μόνο η ΔEH αλλά τα κέρδισαν οι ανταγωνιστές της. Τα μεγάλα συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης”

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση και απαντώντας σε όσα έχει πει το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε πως “δεν υπάρχουν αγοραστές, δεν υπάρχουν τρελοί να βάλουν τα λεφτά τους σε μια επιχείρηση που χρωστά 5 δισεκατομμύρια και ζει με το φάσμα της βιωσιμότητας”.

Συνέχισε λέγοντας “κάηκε η λύση της “μικρής ΔEH |” γιατί όποιος πάρει το ένα τρίτο θα πάρει και το ένα τρίτο των ζημιών. Δεν υπάρχει επίσης η λύση της “καλής” και της “κακής” ΔEH γιατί η “κακή ΔEH θα πρέπει να πληρωθεί από κάποιον, από τους φορολογούμενους και αυτό μπορεί τα επόμενα χρόνια να έχει ένα κόστος 5 δισεκατομμυρίων”.

Κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή της Βουλής ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση μιλά με την ίδια γλώσσα στους εργαζόμενους, στους ανταγωνιστές, στην Κομισιόν και στους πολίτες”. Παράλληλα αναφέρθηκε στην τελευταία τετραετία και επεσήμανε “η ΔEH ήταν από τους πρωταθλητές αν όχι πρωταθλητής στις μειώσεις των τιμών των μετοχών. Από το 2015 έως την άνοιξη του 2019 η τιμή της μετοχής υποχώρησε κατά 83%”, ενώ το 2018 “οι επενδύσεις στο δίκτυο μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με το 2012”. Συνέχισε λέγοντας “το 2014 έκλεισε η χρονιά με κέρδη για τη ΔEH 90 εκατομμύρια, ενώ το 2018 κατέγραψε ζημιές 903 εκατομμυρίων ευρώ".

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο  Σ. Φάμμελος αναφέρθηκε στις επιβαρύνσεις που θα έχουν νοικοκυριά αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, με το κόστος να υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια. 

Μεταξύ άλλων o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι 12%, ενώ γενικά οι επιβαρύνσεις μπορεί να κυμαίνονται από 5% έως 13%.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση τα 300 εκατομμύρια που εκτιμάται πως χρειάζονται σε αυτή τη φάση θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από την εφαρμογή όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλά και από την απόδοση των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ για τις οφειλές Υ.Κ.Ω.

Ανταλλαγή πυρών Χατζηδάκη - Φάμμελου

Στο τέλος της συνεδρίασης ανέβηκαν οι τόνοι, με νέα σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

“Στο θέμα της ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι” σημείωσε προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως το θέμα “θα έχει και άλλα επεισόδια και στη Βουλή και στη δικαιοσύνη”. 

Για “σκηνοθετημένη κινδυνολογία” έκανε λόγο από το ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Φάμμελος λέγοντας “κακώς διαλέξατε το δρόμο των απειλών, δεν σας εκφράζει. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”. Για να προσθέσει “ο θυμός και οι απειλές είναι ενδεικτικές του αδιεξόδου που νιώθετε”.

Το λόγο πήρε εκ νέου ο Κ. Χατζηδάκης αναφέροντας πως “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική. Προσπαθεί να αποδράσει από την πραγματικότητα”. Συνέχισε λέγοντας “καμία απειλή δεν υπάρχει. Αν έχετε στοιχεία, αν έχετε αριθμούς και επιχειρήματα να τα χρησιμοποιήσετε”, ενώ σημείωσε πως αν υπάρχει κάτι μεμπτό δεν μπορεί να μην διευρυνθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v