Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Στόχος τα €4 δισ. σε νέα δάνεια το 2019

Σημαντική αύξηση των νέων εκταμιεύσεων στο πρώτο εξάμηνο 2019. Η διοίκηση επισήμανε ότι η δυναμική συνέχεια στην εξυγίανση του ισολογισμού θα συνεχιστεί και η σημαντικότητα της συνεργασίας με την Intrum.

Πειραιώς: Στόχος τα €4 δισ. σε νέα δάνεια το 2019

Τις σημαντικές θετικές εξελίξεις για το πρώτο εξάμηνο του 2019 για την Τράπεζα Πειραιώς επισήμανε η διοικητική ομάδα στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Η τράπεζα προχώρησε σε δύο συναλλαγές-ορόσημα για την πορεία της, την έκδοση χρεογράφων Tier 2, την πρώτη από ελληνική τράπεζα κατά την τελευταία δεκαετία, και τη στρατηγική συνεργασία με την Intrum για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Η διοίκηση της τράπεζας εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη μελλοντική πορεία της και τη δημιουργία ωφελειών σε όλους τα ενδιαφερόμενα μέρη της τράπεζας. Επισήμανε τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού σε ευθυγράμμιση με τον ετήσιο στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά €3,5δισ. το 2019. Τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά €1,2δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 αποκλειστικά μέσω οργανικών ενεργειών και η τράπεζα προετοιμάζεται για πωλήσεις NPEs ύψους €4,5 δισ. το δεύτερο εξάμηνο 2019 και το 2020, οπότε και θα προχωρήσουμε στην πρώτη τιτλοποίηση NPEs ποσού άνω των €2δισ.

Τα Project Iris (0,7 δισ. ευρώ μικρή αξία), Phoenix (άνω των 2 δισ. ευρώ μικτή αξία) και Callaway (άνω του ενός δισ. ευρώ μικτή αξία) βρίσκονται σε προπαρασκευαστική φάση.

Ειδική μνεία έγινε στη συνεργασία με την Intrum και επισημάνθηκε η ισχυρή επιχειρηματική λογική πίσω από τη μακροπρόθεσμη στρατηγική εταιρική σχέση, κίνηση που δημιουργεί αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της τράπεζας.

Η τράπεζα έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα μείωσης των RWAs κατά 3,6 δισ. ευρώ τα προηγούμενα 6 τρίμηνα, με την κεφαλαιακή θέση της να αναμένεται να ενισχυθεί με περισσότερες ενέργειες όπως α) επανεξέταση δραστηριοτήτων υψηλής κατανάλωσης κεφαλαίων, β) βελτιωμένη παραγωγή οργανικών εσόδων, γ) επιταχυνόμενες δράσεις για πιο μείωση από την πλευρά του κόστους και δ) βελτιστοποίηση του ισολογισμού και βελτιωμένη διαχείριση των RWAs. Το guidance της τράπεζας τοποθετεί την ωφέλεια των παραπάνω δράσεων σε 160-200μ.β.

Το απόθεμα NPEs του Ομίλου υποχώρησε στα €26,1 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2019 από €29,4 δισ. τον Ιούνιο 2018. Ο δείκτης κάλυψης των NPEs από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 48%. Η Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών ανοιγμάτων ύψους €0,5 δισ. (“Nemo”) τον Ιούλιο 2019 και βρίσκεται σε διαδικασία για συμφωνία πώλησης €0,7 δισ. καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (“Iris”) εντός του 3ου 3μήνου 2019.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει επισπεύσει την προετοιμασία για την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους άνω των €2 δισ. με χρονικό ορίζοντα έως το 1ο 6μ 2020, ενώ βρίσκεται σε προπαρασκευαστική φάση για πωλήσεις και άλλων χαρτοφυλακίων ΜΕΑ. Ο στόχος της τράπεζας για το Δεκέμβριο του 2021 είναι 12,1 δισ. ευρώ ΜΕΑ.

Ο δείκτη fully loaded CET 1 και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθαν σε 12,2% και 13,0% αντιστοίχως, pro-forma για όλες τις πρόσθετες συναλλαγές, γεγονός που υποδεικνύει την πρόοδο της Τράπεζας Πειραιώς. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη και τη συναλλαγή με την Intrum, ο δείκτης CET-1 και ο συνολικός δείκτης ανήλθαν σε 14,9% και 15,7% αντίστοιχα.

Η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA εξαλείφθηκε τον Ιούλιο 2018 για την Τράπεζα Πειραιώς και παραμένει μηδενική από τότε. Σε συνέχεια της εξάλειψης της χρηματοδότησης από τον ΕLA, η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε να βελτιώσει το δείκτη Liquidity Coverage Ratio (LCR) στο επίπεδο του 100% στις 30 Ιουνίου 2019.

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε €1,8δισ. το πρώτο εξάμηνο 2019, με στόχο για €4 δισ. το 2019.
H εκτίμηση του Ομίλου για το έξοδο προβλέψεων ως ποσοστό των δανείων μετά από προβλέψεις παραμένει αμετάβλητη στις 150-180μ.β.για το 2019.

Τέλος στην παρουσίαση των αναλυτών η Τράπεζα Πειραιώς επισήμανε ότι διαθέτει €23 δισ. ενεργητικού ως εξασφαλίσεις για δάνεια και €3 δισ. ίδια περιουσιακά στοιχεία και περίπου €11 δισ. αφορούν το χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ. Η τράπεζα εκτιμάει ότι κάθε 100μ.β. (1%) αυξητική κίνηση στις τιμές της ακίνητης περιουσίας, η βελτίωση της αξίας της επιχείρησής είναι περίπου 50-100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v