Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Τρεις επενδυτές στη β’ φάση του project Neptune

Ποιοι πέρασαν στον επόμενο γύρο για το χαρτοφυλάκιο με «κόκκινα» εταιρικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Τι εξασφαλίσεις έχουν τα προς πώληση NPEs.

Alpha Bank: Τρεις επενδυτές στη β’ φάση του project Neptune

Μάχη μεταξύ τριών επενδυτών, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις στην Ελλάδα, θα δοθεί στον διαγωνισμό πώλησης «κόκκινων» εταιρικών δανείων, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, της Alpha Bank (project Neptune).

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η τράπεζα και ο σύμβουλος πώλησης PwC ενημέρωσαν όσους κατέθεσαν ενδεικτικές προσφορές για το αν πέρασαν στην επόμενη φάση, αποκτώντας τη δυνατότητα να διενεργήσουν due diligence και να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δεύτερη φάση πέρασαν Apollo, Bain και Fortress. Υπενθυμίζεται ότι η Bain απέκτησε το πρώτο χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων δανείων, που βγήκε προς πώληση από ελληνική τράπεζα (project Amoeba - Πειραιώς), ενώ η Apollo αγόρασε από την Alpha το χαρτοφυλάκιο Jupiter, καταβάλλοντας 337,1 εκατ. ευρώ για δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,2 δισ. ευρώ.

Tο χαρτοφυλάκιο που βγήκε τώρα προς πώληση περιλαμβάνει δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε περίπου 1.100 -μικρομεσαίες- επιχειρήσεις.  Τα δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 4.000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Το 70% των εξασφαλίσεων αποτελεί πρώτη προσημείωση, ενώ περίπου το 45% της αξίας των εξασφαλίσεων προέρχεται από τους 100 μεγαλύτερους δανειολήπτες του χαρτοφυλακίου. Το 30% των ενυπόθηκων ακινήτων είναι εμπορικά, περίπου το 20% βιομηχανικά, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία, οικόπεδα, αποθήκες κ.ά. Σε όρους γεωγραφικής διασποράς, το 30% των ενυπόθηκων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα.

Οι δεσμευτικές προβλέπεται να κατατεθούν το φθινόπωρο. Στόχος της τράπεζας είναι να υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v