Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο χρονοδιάγραμμα «χρηματοδότησης» της ΔΕΗ

Πότε αναμένονται οι παρεμβάσεις της νέας διοίκησης και του ΥΠΕΝ για το κλείσιμο του ταμειακού ελλείμματος των 900 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο η έκδοση του ομολόγου. Κρίσιμες οι θεσμικές παρεμβάσεις για τα ΥΚΩ και τις ΝΟΜΕ.

Το νέο χρονοδιάγραμμα «χρηματοδότησης» της ΔΕΗ

Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις του ορκωτού λογιστή Ernst & Young θέτουν νέα αφετηρία για τις υπόλοιπες ενέργειες που δρομολογούν η εταιρεία και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη διάσωση μέσα από την κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος των 900 εκατ. ευρώ της δημόσιας εταιρείας.

Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, τα αποτελέσματα εξαμήνου αναμένεται να ανακοινωθούν κοντά στις 24 Σεπτεμβρίου. Ίσως λίγο νωρίτερα, ίσως και αργότερα.

Μεγάλο στοίχημα για τη νέα διοίκηση της ΔΕH είναι, όπως αναφέρουν πηγές, η έξοδος στις αγορές με την έκδοση ομολόγου για την άντληση δανεισμού. Ο σχεδιασμός προβλέπει, για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος ως προς την άντληση χρηματοδότησης, την επικαιροποίηση του σχεδίου του ενημερωτικού δελτίου (prospectus) που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης, με τη συμπερίληψη σε αυτό τόσο των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων όσο και του νέου επιχειρησιακού σχεδίου. Το τελευταίο θα το ανανεώσει με βάση τα καινούργια δεδομένα και τις αποφάσεις της νέας διοίκησης η McKinsey.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Euro2day.gr, το ομολογιακό δάνειο πάει για τις αρχές του 2020, ίσως για τον Ιανουάριο. Όπως σχολιάζουν, το κλίμα στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό, μια και το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται στο 1,7%.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα της νέας διοίκησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων που θα αποφέρουν έσοδα 490 εκατ. ευρώ, αναμένονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την απόδοση των παλαιών οφειλών από ΥΚΩ ύψους 200 εκατ. ευρώ που παρείχε η δημόσια εταιρεία καθώς και η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Με το τελευταίο μέτρο η επιχείρηση θα κλείσει μία σημαντική οικονομική αιμορραγία… ύψους 600 εκατ. ευρώ από τότε που καθιερώθηκαν οι ΝΟΜΕ.

Την ίδια στιγμή, στο επόμενο τρίμηνο (Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) αναμένεται να βγει στην αγορά το πρώτο από τα δύο πακέτα ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η διαδικασία φαίνεται να βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας των όρων έκδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v