Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Αναζητείται μισθωτής για να σωθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή

Προσωρινή λύση για να απορροφηθεί η παραγωγή 18.000 στρεμμάτων ζαχαροτεύτλων αναζητούν κυβέρνηση και Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος να λειτουργήσει το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.

ΕΒΖ: Αναζητείται μισθωτής για να σωθεί η φετινή τευτλοπαραγωγή

Στην αναζήτηση μισθωτή, ο οποίος θα λειτουργήσει τουλάχιστον το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) για διάστημα ενός με δύο έτη, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, εν αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, η κυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, ως βασική πιστώτρια η οποία εκπόνησε και θα υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης, βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερόμενου μισθωτή, ο οποίος θα λειτουργήσει είτε το εργοστάσιο στο Πλατύ είτε οποιαδήποτε άλλη παραγωγική εγκατάσταση, ώστε να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή των τευτλοκαλλιεργητών.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι κλειστή. Οι μισοί από τους περίπου 210 εργαζόμενους έχουν ήδη υπαχθεί στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι υπόλοιποι βρίσκονται στη διαδικασία μετάταξής τους στο δημόσιο.

Την ώρα που εξελίσσονται αυτά, βρίσκονται σπαρμένες εκτάσεις 18.000 στρεμμάτων με ζαχαρότευτλα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν. Η αναζήτηση μισθωτή αποκτά τον χαρακτήρα του επείγοντος για την κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μείνουν τα τεύτλα στα χωράφια, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους καλλιεργητές. Πολύ δε περισσότερο που η συγκομιδή τους θα πρέπει να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, «πρέπει να βρούμε ένα μισθωτή για να απορροφήσει τη φετινή παραγωγή και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει, καθώς θα τεθεί σε υλοποίηση το σχέδιο εξυγίανσης της Tράπεζας Πειραιώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προηγούμενη κυβέρνηση «έδωσε υποσχέσεις στους τευτλοκαλλιεργητές για την απορρόφηση της παραγωγής, οι οποίες ήταν προφορικές και εκ των πραγμάτων χωρίς αντίκρισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο σχήματα, ωστόσο οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Κατά τις ίδιες πηγές, δε, είναι απίθανο μισθωτής να είναι και ο Lucas Fecker, της Innovation Brain, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση της ΕΒΖ, χωρίς ωστόσο να υποβάλλει δεσμευτική πρόταση συνοδευόμενη από proof of funds.

Άσχετα με το ποιος ή ποιοι είναι ενδιαφερόμενοι, οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, καθώς πέρα από την πίεση συγκομιδής των τεύτλων, θα πρέπει να υπάρξει και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Η λύση της μίσθωσης θα είναι προσωρινή, καθώς το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης της Πειραιώς, το οποίο προβλέπει τη σύσταση τριών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs) στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ.

Στο ένα SPV θα περάσουν οι θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία, στο άλλο οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στο τρίτο, τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v