Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Βελτιωμένες επιδόσεις σε περιβάλλον ευρωπαϊκής στασιμότητας

Παρά τα σαφή δείγματα στασιμότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, κατάφερε να βελτιώσει στο πρώτο εξάμηνο τις οικονομικές της επιδόσεις και να διαμορφώσει πιο θετικές προοπτικές για το 2020, μέσα από το υλοποιούμενο project στον κλάδο αλουμινίου.

ElvalHalcor: Βελτιωμένες επιδόσεις σε περιβάλλον ευρωπαϊκής στασιμότητας

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις σημείωσε ο όμιλος ElvalHalcor κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χαρακτηρίστηκε από σαφή οικονομική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο εισηγμένος όμιλος όχι μόνο κατάφερε να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεών του κατά 3,8% (+4,1% στον κλάδο αλουμίνιο και +3,2% στα προϊόντα χαλκού), αλλά παράλληλα βελτίωσε το μείγμα των πωλήσεών του, συνέχισε κανονικά την υλοποίηση των επενδυτικών του προγραμμάτων (42 εκατ. ευρώ μόνο στον κλάδο του αλουμινίου) και, τέλος, ψαλίδισε το μέσο επιτόκιο δανεισμού του μέσα από συμφωνίες σταδιακής αναχρηματοδότησής του.

Ως αποτέλεσμα, το συγκρίσιμο EBITDA αυξήθηκε κατά 14,3% (στα 78,5 έναντι 68,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα), όπως επίσης βελτιώθηκαν και τα συγκρίσιμα κέρδη.

Σε λογιστική βάση ωστόσο, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν από τα 29,9 στα 19,9 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο απογραφής των αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, η μη λειτουργική αυτή υποχώρηση είναι αποτέλεσμα της αποτίμησης σε χαμηλότερα επίπεδα του στοκ της 30ής Ιουνίου 2019, λόγω της πτώσης που σημείωσαν οι διεθνείς τιμές σε αλουμίνιο και χαλκό.

Κόντρα στο περιβάλλον προβληματισμού για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (βασικότερος προορισμός των προϊόντων της ElvalHalcor), ο μόνος μέχρι σήμερα τομέας δραστηριότητας που παρουσιάζει κάμψη ζήτησης είναι αυτός των προϊόντων έλασης χαλκού (επηρεασμένος από την πορεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας). Ωστόσο, ακόμη και στον συγκεκριμένο τομέα, ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε και εκεί να βελτιώσει τις πωλήσεις του διευρύνοντας το μερίδιο αγοράς του.

Όσο και η αν μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει αβέβαιη, κομβικός παράγοντας στην ανάπτυξη του ομίλου είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης στον κλάδο έλασης αλουμινίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, η οποία θα αυξήσει άμεσα την παραγωγική δυναμικότητα της εισηγμένης στον συγκεκριμένο τομέα, επηρεάζοντας ταυτόχρονα καθοδικά και το κόστος. Αναμένεται ότι η πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα θα καταστεί εφικτό να διατεθεί στην αγορά, καθώς σήμερα η εταιρεία λειτουργεί με capacity 100%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, «για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η ElvalHalcor θα συνεχίσει να έχει ως κύριο στρατηγικό στόχο την επέκτασή της μέσω αύξησης των εξαγωγών της, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση των μεριδίων αγοράς της σε βιομηχανικά προϊόντα και την ενίσχυση της δραστηριότητας σε νέες αγορές, με δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης».

Όπως επίσης δηλώνει η εισηγμένη, «το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο όμιλος ElvalHalcor πραγματοποίησε συνολικές εκροές για επενδύσεις ύψους 50,6 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων ποσό 42,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη μητρική, ακολουθούμενη από 4,1 εκατομμύρια ευρώ της θυγατρικής Sofia Med στη Βουλγαρία, 2,8 εκατ. ευρώ για τη θυγατρική Συμετάλ και 0,9 εκατ. ευρώ στις λοιπές θυγατρικές.

Τέλος, από τις επενδύσεις της μητρικής, 38,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις επενδύσεις των γραμμών παραγωγής αλουμινίου της μητρικής στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος επενδυτικού προγράμματος, 3,7 εκατ. ευρώ την αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της παραγωγής χαλκοσωλήνων και 0,8 εκατ. ευρώ το εργοστάσιο της πρώην Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v