Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Θετική η έκθεση βιωσιμότητας του ορκωτού για τη ΔΕΗ

Την ατζέντα της κυβέρνησης με τα πέντε θέματα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ΔΕΗ και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, μετά τη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ. Ποιες λιγνιτικές κλείνουν άμεσα.

Χατζηδάκης: Θετική η έκθεση βιωσιμότητας του ορκωτού για τη ΔΕΗ

Την εκτίμηση ότι η έκθεση της ΕΥ για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ θα είναι θετική, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, ο υπουργός τόνισε: «Για τη ΔEH έχουμε δύο κρίσιμους σταθμούς: Στις 24 Σεπτεμβρίου δημοσιοποιείται η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη βιωσιμότητα της εταιρείας και θεωρώ ότι αυτή θα είναι θετική. Ο δεύτερος σταθμός είναι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔEH και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι θέσεις της κυβέρνησης σε αυτές τις συζητήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ είναι:

1. Κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ
2. Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
3. Απαλλαγή της ΔEH από τον ζουρλομανδύα του νόμου για το δημόσιο
4. Απολιγνιτοποίηση, καθώς υπάρχουν παλιές μονάδες που κοστίζουν ακριβότερα όταν λειτουργούν παρά να είναι κλειστές, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως αυτές που θα κλείσουν άμεσα είναι οι Αμύνταιο Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη ΙΙΙ
5. Άνοιγμα της ΔEH στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι θέσεις αυτές της κυβέρνησης αποτυπώνουν «μία σύγχρονη και ευρωπαϊκή ατζέντα, η οποία υπηρετεί τις διεθνείς συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών των ρύπων καθώς και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού με την εφαρμογή του target model». Όπως πρόσθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης στις δηλώσεις του, «χωρίς τη ΔEH δεν υπάρχει εθνική οικονομία», εξηγώντας τις προαναφερόμενες επιλογές της κυβέρνησης.

Επιπλέον ο υπουργός ΠΕΝ στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης έκανε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τις περιοχές των λιγνιτικών μονάδων, τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, όπου και θα συζητήσει με τους τοπικούς φορείς και τους εργαζόμενους για τα σχέδια ανάπτυξης των περιοχών: «Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΓΕΝΟΠ

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης και ο αντιπρόεδρος Αντώνης Καρράς, μετά το τέλος της συνάντησης, έκαναν λόγο για μία ρεαλιστική συζήτηση με το υπουργείο καθώς και ότι συμφώνησαν με την πολιτική ηγεσία για τη διενέργεια διαλόγου πριν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι «σε αρκετά θέματα το υπουργείο ΠΕΝ δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις καθώς είναι ανοικτές ακόμη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς».

Ο ίδιος σημείωσε τη συμφωνία της ΓΕΝΟΠ στο νομοσχέδιο που προωθείται στις αρχές του Οκτωβρίου για την απεξάρτηση της ΔEH από το Δημόσιο και την κατάργηση των δημοπρασιών των ΝΟΜΕ.

Ο πρόεδρος τάχθηκε κατά της απόσχισης των παγίων της ΔEH και της μεταφοράς τους στο ΔΕΔΔΗΕ, της μείωσης της έκπτωσης του τιμολογίου ρεύματος των εργαζομένων, ενώ για την απολιγνιτοποίηση τάχθηκε εναντίον ενός βίαιου προγράμματος κλεισίματος μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ είναι πως μέχρι το 2025 η ΔEH θα απομείνει με τις λιγνιτικές μονάδες Αγ. Δημήτριος V, Μελίτη, Πτολεμαΐδα V και Μεγαλόπολη IV. Βασίστηκε σε αυτές τις εκτιμήσεις στη λογική της κυβέρνησης για την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης.

Επιπλέον, η ΓΕΝΟΠ επιμένει στην αναβάθμιση των δύο μονάδων του Αμυνταίου, ώστε να λειουργήσουν έως το 2030.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v