Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αύξηση κεφαλαίου από PIMCO στην Qualco

Ο επενδυτικός όμιλος ετοιμάζεται να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό στην Qualco, με την ελληνική πλευρά, πάντως, να διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό στο σχήμα. Αισιόδοξη για «καλύτερες μέρες» η διοίκηση. Το guidance.

Νέα αύξηση κεφαλαίου από PIMCO στην Qualco

Από επενδυτικό πρόγραμμα περί τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ για την προσεχή τετραετία και προβλέψεις και σημαντική βελτίωση εσόδων και κερδοφορίας συνοδεύεται η συμφωνία για αύξηση του ποσοστού που κατέχει η PIMCO στην Qualco, που δραστηριοποιείται στις τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων.

Η PIMCO απέκτησε στις αρχές του 2018 το 20% της Qualco Holdco Limited με έδρα το Λονδίνο, που αποτελεί την απώτερη μητρική του ομίλου Qualco, με σημαντική εισροή κεφαλαίων που προσέγγισε τα 10 εκατ. ευρώ. Τώρα ετοιμάζεται να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της, αλλά η ελληνική πλευρά θα διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό στο σχήμα.

Oι δύο συνιδρυτές της Qualco, ο πρόεδρος Ορ. Τσακαλώτος και ο διευθύνων σύμβουλος Μιλτ. Γεωργαντζής, καθώς και τέσσερα ακόμα στελέχη κατέχουν σήμερα το 80% μέσω της κυπριακής Wokalon Finances Ltd.

Το 2018, ο όμιλος της Qualco παρουσίασε έσοδα 27 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, με τη διοίκηση να προβλέπει πως φέτος τα έσοδα θα φτάσουν τα 50 εκατομμύρια και τα EBITDA θα κινηθούν κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Τόσο οι κ.κ. Τσακαλώτος και Γεωργαντζής, όσο και ο επικεφαλής λειτουργιών (Chief Operating Officer) Σπύρος Ρετζέκας υποστήριξαν τη Δευτέρα, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, πως οι δύσκολες ημέρες για τα οικονομικά αποτελέσματα είναι πίσω. Απέδωσαν, μάλιστα, τις επιδόσεις των τελευταίων ετών σε επίπεδο κερδοφορίας στις μεγάλες επενδύσεις που, όπως είπαν, προσέγγισαν τα 20 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι τονίζουν πως «μέσω του επενδυτικού προγράμματος των τελευταίων ετών, οι τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η εταιρεία βρίσκονται 15 έως 18 μήνες μπροστά από τον ανταγωνισμό».

Αν και τα τελευταία χρόνια ο όμιλος επεκτάθηκε και στον τομέα των υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων, μέσω της συμμετοχής κατά 33,33% στην PQH (που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία των 16 υπό εκκαθάριση τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα) και της ίδρυσης της θυγατρικής QQuant Master Servicer A.E.Δ.Α.Δ.Π,, περί το 50% των εσόδων του ομίλου προέρχονται από την τεχνολογία, με περισσότερους από 70 πελάτες σε 30 χώρες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ανατέθηκε στην QQuant η διαχείριση του χαρτοφυλακίου “Earth” της Εθνικής Τράπεζας, από την κοινοπραξία των θεσμικών επενδυτών Intrum AB & Carval Investors LLC.

Ο όμιλος αξιοποίησε τη συνεργασία με την Intrum και τώρα εγκαθιστά την τεχνολογική λύση διαχείρισης απαιτήσεων της Qualco σε περίπου 25 χώρες όπου δραστηριοποιείται η σουηδική εταιρεία. Ηδη οι δύο πρώτες εγκαταστάσεις της τεχνολογικής λύσης της Qualco για την Intrum, σε Γαλλία και Ελβετία, άρχισαν να λειτουργούν αυτές τις ημέρες.

Στο πελατολόγιο της Qualco δεν περιλαμβάνονται μόνο τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, αλλά και επιχειρήσεις με μεγάλο πελατολόγιο από τον χώρο της ενέργειας, της λιανικής κ.λπ. Για παράδειγμα, το πελατολόγιο της εταιρείας στον χώρο της ενέργειας στη Βρετανία (Hudson Energy, Coop Energy, ScottishPower και Shell Energy) επέτρεψε στην Qualco να αναλάβει το μεγάλο συμβόλαιο στη ΔEH για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της τελευταίας.

Ο όμιλος διαθέτει σήμερα τρεις θυγατρικές σε Βρετανία, Γαλλία και Κύπρο, με το 50% των εσόδων να προέρχεται από το εξωτερικό και στόχο να φτάσουν το 70% στην προσεχή τριετία. Συνολικά απασχολεί περί τους 370 εργαζόμενους, οι 200 από τους οποίους στελεχώνουν τον τομέα τεχνολογίας και οι υπόλοιποι τον τομέα διαχείρισης απαιτήσεων.

Ο κ. Ορ. Τσακαλώτος θεωρεί πως η τεχνολογία θα διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στον τομέα της χορήγησης δανείων και της διαχείρισης απαιτήσεων.

Για παράδειγμα, τα συστήματα επεξεργασίας των δεδομένων (analytics) της Qualco επιτρέπουν στις τράπεζες ή στη ΔEH να προσφέρει πιο προσωποποιημένες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο μέλλον, λέει ο κ. Τσακαλώτος, οι συγκεκριμένες λύσεις θα είναι ενσωματωμένες στα νέα προϊόντα χορήγησης δανείων ή άλλων πιστώσεων, ώστε να είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η αντίδραση του οργανισμού στην περίπτωση που ένας πελάτης αρχίζει να καθυστερεί τις πληρωμές του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v