Εμπλοκή στη μίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ

Η ύπαρξη οφειλής 1,5 εκατ. ευρώ της Royal Sugar προς την ΕΒΖ πάγωσε τη διαδικασία. Για ζωοτροφές προορίζεται η φετινή παραγωγή ζαχαρότευτλων.

Εμπλοκή στη μίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ

Σε αδιέξοδο κατέληξε η πρώτη επαφή για τη μίσθωση των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας, της Tράπεζας Πειραιώς που είναι η μεγαλύτερη πιστώτρια της εταιρείας, εκπροσώπων των υπουργείων Ανάπτυξης και Γεωργίας από τη μία πλευρά και εκπροσώπων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar που εκδήλωσαν από κοινού ενδιαφέρον για τη μίσθωση των εργοστασίων, η διαδικασία δεν προχώρησε, λόγω της ύπαρξης ανεξόφλητης οφειλής της Royal Sugar προς την ΕΒΖ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρεται από πηγές που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η Royal Sugar, αν και της ζητήθηκε, αρνήθηκε να αποδεχτεί την αποπληρωμή οφειλής ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προς την ΕΒΖ. Για την ανάκτηση του συγκεκριμένου ποσού, η ΕΒΖ έχει προσφύγει δικαστικά, ωστόσο το ίδιο έχει πράξει και η Royal Sugar, η οποία έκρινε ότι ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Στη διάρκεια της συνάντησης, προτάθηκε από πλευράς ΕΒΖ και Tράπεζας Πειραιώς η εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς ή έστω προκαταβολής 600.000 ευρώ από τη Royal Sugar, προκειμένου να καλυφθεί εγγύηση της ΕΒΖ προς την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας για δάνεια που έχουν χορηγηθεί στους τευτλοπαραγωγούς. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ούτε αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα η συνάντηση να ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προσφερόμενο τίμημα της Royal Sugar για τη μίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ για διάρκεια δύο ετών ανέρχεται στις 210.000 ευρώ.

Ανεξάρτητα, πάντως, αν προχωρήσει άμεσα ή όχι η μίσθωση των εργοστασίων, η φετινή παραγωγή ζαχαρότευτλων θεωρείται απίθανο να γίνει ζάχαρη, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για τη συντήρηση των εργοστασίων δεν επαρκεί. Κατά τις ίδιες πηγές, η Royal Sugar έχει συμφωνήσει προφορικά με τους παραγωγούς για την απορρόφηση των τεύτλων, τα οποία πλέον προορίζονται για ζωοτροφές.

Σημειώνεται ότι για τη μίσθωση των εργοστασίων της ΕΒΖ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Innovation Brain του Λούκας Φέκερ, ο οποίος με προσφερθέν τίμημα 200.000 ευρώ, αναμένει να κληθεί σε διαπραγμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v