Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 30% του ΔΑΑ

Ενδιαφέρον για το 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ηχηρά ονόματα από το χώρο των επενδύσεων στον μακρύ κατάλογο.

Δέκα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 30% του ΔΑΑ

Με την συμμετοχή δέκα επενδυτικών σχημάτων έληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α φάση) για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» (ΔΑΑ). Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και η Avialliance, θυγατρική του καναδικού επενδυτικού ομίλου PSP, που ελέγχει ήδη το 40% της ΔΑΑ. Η υψηλή συμμετοχή, όπως αναμένονταν, δημιουργεί και προσδοκίες για σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά μετά την πρόσφατη εικοσαετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης μέχρι το 2046.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ,  ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

1. ADP GROUPE, η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του Παρισιού και συνολικά 25 αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο.

2. APG ASSET MANAGEMENT, επενδυτικός όμιλος που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ολλανδικών ασφαλιστικών ταμείων άνω των 530 δισ. ευρώ.

3. AVIALLIANCE GMBh, η εταιρεία που ήδη διαχειρίζεται το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και ανήκει στον καναδικό όμιλο PSP.

4. FERROVIAL INTERNATIONAL SE. του ισπανικού κολοσσού Ferrovial με σημαντική παρουσία στις συμβάσεις παραχώρησης παγκοσμίως.

5. FIRST STATE INVESTMENTS, η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία με κεφάλαια άνω των 150 δισ. δολαρίων ΗΠΑ υπό διαχείριση.

6. GLOBAL INFRASTRUCTURE PARTNERS, επενδυτική εταιρεία με επίκεντρο τις υποδομές και υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 51 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

7. VINCI AIRPORTS, η θυγατρική του γαλλικού ομίλου Vinci που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας διαχείρισης της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου και μεγαλύτερος μέτοχος της "Ολυμπίας Οδού".

8. Κοινοπραξία εταιρειών ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND S.C.A, SICAR και ARDIAN INFRASTRUCTURE FUND V B S.C.S. SICAV – RAIF, η κοινοπραξία του επενδυτικού ομίλου Ardian.

9. Κοινοπραξία εταιρειών KKR και EGIS. Η γνωστή αμερικανική επενδυτική εταιρεία συνεργάζεται με τον γαλλικό όμιλο EGIS.

10. Κοινοπραξία εταιρειών MEIF 6 ATTIC INVESTMENT, RAFFLES INFRA HOLDING και CHENGDONG INVESTMENT CORPORATION. Η πρώτη είναι εταιρεία που ιδρύθηκε προ εβδομάδων στο Λουξεμβούργο και ελέγχεται από τον αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο Macquarie με τεράστια παρουσία στο χώρο των υποδομών, η δεύτερη επενδυτικός όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη και η τρίτη αποτελεί κρατικό επενδυτικό όχημα (Sovereign Wealth Fund) της Κίνας.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v