Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξημένες επιδόσεις για την ElvalHalcor

Αύξηση πωλήσεων και λειτουργικών κερδών στο εννεάμηνο. Γιατί η διοίκηση του ομίλου βλέπει θετικότερες τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εισηγμένης. Ώθηση από το 2020, από την αύξηση του capacity στον κλάδο αλουμινίου.

Αυξημένες επιδόσεις για την ElvalHalcor

Αύξηση όγκου πωλήσεων και διεύρυνση μεριδίων αγοράς σημείωσε κατά το πρώτο φετινό εννεάμηνο ο όμιλος ElvalHalcor, καταφέρνοντας παράλληλα να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργική του κερδοφορία κόντρα στη στασιμότητα που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ειδικότερα κατά το πρώτο εννεάμηνο, ο εισηγμένος όμιλος:

• Αύξησε τον όγκο των πωλήσεών του κατά 4,2% στον κλάδο αλουμινίου και κατά 1,3% στα προϊόντα χαλκού. Οι κλάδοι αλουμινίου και σωλήνων χαλκού συνέχισαν να λειτουργούν σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα (full capacity), ενώ οι πωλήσεις της μονάδας έλασης χαλκού στη Βουλγαρία κινήθηκαν σε σταθερά επίπεδα, σε μια ευρωπαϊκή αγορά ωστόσο που υποχώρησε φέτος σημαντικά (βλέπε διεύρυνση μεριδίου), εξαιτίας της κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Να σημειωθεί πως επί σειρά ετών, η μονάδα της Βουλγαρίας «έτρεχε» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

• Εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών των δύο μετάλλων (χαλκού και αλουμινίου) υποχρεώθηκε σε λογιστικές απώλειες αποθεμάτων (μη λειτουργικό αποτέλεσμα) 4,6 εκατ. ευρώ, όταν η αντίστοιχη περυσινή επίδοση ήταν +17,5 εκατ. ευρώ.

• Η παραπάνω λογιστική διαφορά στην αποτίμηση των αποθεμάτων ύψους 22,1 εκατ. ευρώ αντισταθμίστηκε τόσο από τη βελτίωση του προσαρμοσμένου (λειτουργικού) EBITDA από τα 107,2 στα 123,5 εκατ. ευρώ όσο και από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης από τα 24,9 στα 19,6 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου αυξήθηκαν από τα 52,9 στα 62,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σταθεροποιήθηκαν στα 42,5 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο ανέφεραν στο Euro2day.gr πως πολιτική της ElvalHalcor είναι να μην προχωρεί σε προβλέψεις οικονομικών επιδόσεων, ωστόσο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του πρώτου εννεαμήνου μέσα σε δύσκολη διεθνή αγορά και κυρίως την αισιοδοξία τους για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ζήτησης στα προϊόντα τόσο του αλουμινίου όσο και του χαλκού.

«Εμείς λειτουργούμε με μακροπρόθεσμα κριτήρια» σημειώνουν, προσθέτοντας πως:

• Από το 2020 η παραγωγική δυναμικότητα στον κλάδο αλουμινίου θα είναι σαφώς αυξημένη λόγω του ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με δεδομένο ότι η εισηγμένη λειτουργεί στον τομέα αυτό σε full capacity, αναμένεται να σημειωθεί άνοδος κύκλου εργασιών από την επόμενη κιόλας χρονιά.

• Μια σειρά από εξελίξεις στην τεχνολογία και στο μέτωπο της προστασίας του περιβάλλοντος δείχνουν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση ζήτησης στα προϊόντα και των δύο μετάλλων. Σχετικά παραδείγματα είναι η δρομολογούμενη αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης από πρώτες ύλες που είναι πολύ πιο φιλικές στο περιβάλλον, ή ακόμη η αναμενόμενη διεθνώς αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

• Θα γίνουν προσπάθειες για περαιτέρω αποκλιμάκωση του μέσου κόστους χρήματος του ομίλου, με δεδομένο ότι παρατηρείται τάση μείωσης των επιτοκίων στο διεθνές περιβάλλον.

Όπως επίσης δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης, «για το τελευταίο τρίμηνο του 2019, η ElvalHalcor θα παραμείνει πιστά εστιασμένη στην περαιτέρω επέκτασή της. Η εστίαση της επέκτασης αυτής είναι επικεντρωμένη στην αύξηση των εξαγωγών, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και στην αύξηση των μεριδίων αγοράς της σε βιομηχανικά προϊόντα και την εξερεύνηση των ευκαιριών ανάπτυξης σε νέες αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v