Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Ας αφήσουμε τη ΔΕΗ να ακολουθήσει τον δρόμο του ΟΤΕ

«Θέλουμε η ΔΕΗ να γίνει πιο φιλική στους καταναλωτές της, πιο σύγχρονη, πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη», τόνισε ο υπουργός μετά τη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ.

Χατζηδάκης: Ας αφήσουμε τη ΔΕΗ να ακολουθήσει τον δρόμο του ΟΤΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ/ΔEH).

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός ΠΕΝ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος της ΔEH, να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική και πιο σύγχρονη, έτσι ώστε να μην πηγαίνει όποιος υπουργός κάθε τρεις και λίγο στους καταναλωτές και να λέει “πληρώστε παραπάνω για τα τιμολόγια της ΔEH, επειδή η ΔEH δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να μειώσει το κόστος της”. Παράλληλα να μπορέσει η ΔEH να γίνει πιο φιλική στους καταναλωτές της, να είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Αυτό εξήγησα στους εργαζομένους της ΔEH, που πάντως δεν θίγονται από την πολιτική μας, γιατί η κατάργηση της μονιμότητας αφορά τους καινούριους.

Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική για την οποία ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Είναι ένα μέτρο το οποίο πιστεύω το αγκαλιάζει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Είναι εκσυγχρονισμός της ΔEH, μιας δημόσιας επιχείρησης που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ας την αφήσουμε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους ανταγωνιστές της. Ας την αφήσουμε να εκσυγχρονιστεί. Ας την αφήσουμε να ακολουθήσει τον δρόμο του ΟΤΕ. Γιατί ο ΟΤΕ μπόρεσε να προχωρήσει και η ΔEH θα πρέπει να είναι καταδικασμένη σε μια κρατικίστικη νοοτροπία των περασμένων δεκαετιών»;

Δημ.: Κύριε Υπουργέ, πότε πιστεύετε ότι θα δούμε τα οφέλη από αυτή την πολιτική; Σε τι βάθος χρόνου; Και κατά δεύτερον, ο κόσμος που θα μας ακούσει το βράδυ στις λαϊκές γειτονιές, στα Καμίνια, στην Παλιά Κοκκινιά, θα πει «εγώ τι θα κερδίσω από όλα αυτά;». Τι μπορούμε να του πούμε δηλαδή; Θα έχει κάποιο όφελος;

«Δύο πράγματα έχει να κερδίσει ο κόσμος. Το ένα είναι με τον περιορισμό του προσωπικού της, η ΔEH θα έχει μικρότερο κόστος κι επομένως δεν θα χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να αυξάνει τα τιμολόγιά της. Και το δεύτερο το οποίο θα δει ο πελάτης της ΔEH, ο καταναλωτής, είναι μια ΔEH η οποία θα λειτουργεί καλύτερα, δεν θα τον καθυστερεί, δεν θα λειτουργεί ως μια παλιά, δημόσια υπηρεσία, χωρίς αποτελεσματικότητα. Επομένως, ένα όφελος θα έχει στην τσέπη του και ένα άλλο όφελος θα έχει στην καθημερινή του επαφή με τη ΔEH».

Δημ.: Πάντως από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ μιλούν για εργαζόμενους πλέον δύο ταχυτήτων.

«Δεν μπορώ να πω ότι θα είναι μιας ταχύτητας. Θα κρυβόμουν πίσω από το δάκτυλο μου. Αλλά κάπως πρέπει να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός της ΔEH. Ο άλλος τρόπος θα ήταν να πάμε τους σημερινούς εργαζόμενους της ΔEH στην ίδια ταχύτητα με τους καινούριους, το οποίο προφανώς δεν θα τους άρεσε καθόλου και το αντιλαμβάνομαι και δεν το σκεφτήκαμε. Εκείνο το οποίο λέμε όμως είναι να μην μας επιβάλλουν οι σημερινοί εργαζόμενοι πώς θα εργάζονται και ποιες συμβάσεις θα συνάπτουν οι καινούριοι εργαζόμενοι. Έτσι κι αλλιώς οι καινούργιοι εργαζόμενοι θα συνάψουν συμβάσεις, οι οποίες υπαγορεύονται από το εργατικό δίκαιο της χώρας, που είναι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόνοιες για την προστασία των εργαζομένων. Εν πάση περιπτώσει, όσοι θα προσληφθούν στη ΔEH, όσοι θα κάνουν αίτηση πρόσληψης στη ΔEH θα είναι άνθρωποι υψηλών προσόντων κατά βάση, μηχανικοί πληροφορικής κτλ. για τις ανάγκες της νέας ΔEH, θα το κάνουν οικειοθελώς, επειδή θα δουν τις συμβάσεις και θα αποφασίσουν μόνοι τους να το κάνουν. Ας μην φροντίζουμε εμείς πριν από αυτούς γι’ αυτούς».

Δημ.: Ουσιαστικά το νομοσχέδιο αυτό στρώνει το χαλί του περιβάλλοντος που θέλετε να δημιουργήσετε γύρω από τη ΔEH, το να είναι περισσότερο ανταγωνιστική, για τη μετέπειτα ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι ένα πρώτο βήμα.

«Ναι, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι κάτι ανεξάρτητο, αλλά βεβαίως όλα συνδέονται. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ πέραν του ότι θα ανανεώσει το management, την προσέγγιση του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ σε σχέση με τους πολίτες, με τους καταναλωτές, θα είναι και μία ταμειακή ένεση από την άλλη πλευρά στη ΔEH. Άρα με ένα πολυπαραγοντικό πρόγραμμα, το οποίο έχουμε εκπονήσει, έρχεται η μία δράση και κουμπώνει με την άλλη και μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να ανέβει η ΔEH την ανηφόρα και να γίνει μια πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική επιχείρηση. Δεν είναι περίπτερο να αλλάξουν όλα διά μιας. Θα ήταν δημαγωγία από την πλευρά μου αν το έλεγα. Εκείνο το οποίο λέω σταθερά είναι ότι η κυβέρνηση με θάρρος και με σύστημα προχωρεί από την αρχή στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ΔEH. Προτάξαμε αυτονόητα το πρόβλημα τη ρευστότητας και αυτή την ώρα έχουμε την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή από τις 24 Σεπτεμβρίου, που λέει πως η ΔEH έβγαλε τη μύτη της έξω από το νερό. Τώρα έχουμε το νόμο αυτό του εκσυγχρονισμού της ΔEH με 10 συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε την απολιγνιτοποίηση, έχουμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και θα έχουμε και ένα θαρραλέο άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς η πράσινη ενέργεια είναι η ενέργεια του μέλλοντος».

Δημ.: Κύριε υπουργέ, σε ό,τι αφορά το θέμα της απολιγνιτοποίησης. Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ/ΔEH τίθεται ένα ερώτημα: εφόσον η ΔEH μπαίνει 300 εκατ. ευρώ το 2019, 200 εκατ. ευρώ το 2018, γιατί δεν κλείνετε τις μονάδες τώρα και εφόσον δεν τις κλείνετε προφανώς για λόγους επάρκειας του συστήματος, γιατί δεν προγραμματίζετε την αποζημίωση της ΔEH για τις μονάδες που θα σβήσετε;

«Το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης θα είναι εμπροσθοβαρές. Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους στο πλαίσιο κανόνων ανταγωνισμού και στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δημ.: Για τις εθελουσίες έχετε κάποια στοχοθεσία;

«Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και με τη διοίκηση της ΔEH. Ξεκαθάρισα ήδη ότι σε μεγάλο βαθμό είναι συνδεδεμένες με την απολιγνιτοποίηση και για τις εθελούσιες της ΔEH θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, το κόστος των εθελούσιων εξόδων θα το σηκώσει εξ ολοκλήρου η ίδια η ΔEH. Και μπορεί να το σηκώσει, όχι γιατί πλούτισε ξαφνικά, αλλά γιατί θα μειώσει το κόστος της μισθοδοσίας της λόγω της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων και υπολογίζει η διοίκηση της ΔEH ότι ένα πρόγραμμα εθελούσιων εξόδων αντίστοιχο με το πρόγραμμα της εθελούσια εξόδου στον ΟΤΕ μπορεί να το αποσβέσει μέσα σε δύο-τρία χρόνια».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v