Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Creta Farms: Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και η εκκρεμής χρηματοδότηση

Μέσα στον Δεκέμβριο -εφόσον υπάρξει ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή- η αίτηση υπαγωγής στο 106 β ή δ του πτωχευτικού. Γιατί εκκρεμεί η παροχή της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και πώς μπορεί αυτή να εξασφαλιστεί.

Creta Farms: Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και η εκκρεμής χρηματοδότηση

Πρώτο ορόσημο για την εξέλιξη της υπόθεσης Creta Farm τοποθετείται η 18η Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας, ενεργοί παραμένουν όλοι οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι -συμπεριλαμβανομένης και της Νίκας- και αναμένεται η οριστική τους προσφορά στα μέσα του μήνα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική αλλαντοβιομηχανία -μια εκ των έξι δυνάμει υποψήφιων επενδυτών-, οι αποφάσεις θα ληφθούν την προσεχή εβδομάδα από το Δ.Σ. της Νίκας, όπου θα αποτιμηθεί το σύνολο των στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο σχεδιασμός πιστωτριών τραπεζών, νέας διοίκησης της Creta Farm και ΕΥ είναι η υποβολή αιτήματος υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 β ή δ του Πτωχευτικού μέσα στον Δεκέμβριο, έτσι ώστε η εταιρεία να έχει την ευκαιρία διάσωσης εν λειτουργία.

Σημειώνεται ότι μετά την ενεχυρίαση των μετοχών των βασικών μετόχων αδελφών Δομαζάκη στις πιστώτριες τράπεζες, εκπληρώθηκε εν μέρει η προϋπόθεση για τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην εταιρεία. Παραμένει ωστόσο σε εκκρεμότητα η ενεχυρίαση σημάτων και πατεντών, γεγονός που αποτρέπει τη χορήγηση κεφαλαίων της τάξης των 4 εκατ. ευρώ.

Για αυτό εξάλλου τον λόγο, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν προσφύγει με σχετικό αίτημα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, ζητώντας την τροποποίηση των αρμοδιοτήτων που έχει η νέα διοίκηση της Creta Farm (η οποία έχει λάβει προηγουμένως τη νομιμοποίηση από το εν λόγω Δικαστήριο), προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία ενεχυρίασης σημάτων και πατεντών.

Το χρονοδιάγραμμα εξυγίανσης παραμένει ωστόσο ασφυκτικό, μια και οι ανάγκες της εταιρείας για κεφάλαια είναι κρίσιμες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μίνιμουμ ενδιάμεση χρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ θα χορηγηθεί εφόσον υπάρξει πλήρης νομική κατοχύρωση (τα τελευταία ενέχυρα πατεντών και σημάτων). Σημειώνουν, ωστόσο, ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ενδέχεται να υπάρξει νέο πλαίσιο για ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας, υπό το πλαίσιο που θα ορίσει η συμφωνία εξυγίανσής της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v