Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμισε τη ΔΕΗ σε Β- η S&P

Κατά μία βαθμίδα η αναβάθμιση, σε συνέχεια της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου. Οπως αναφέρει η ΔΕΗ, ο οίκος αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών.

Αναβάθμισε τη ΔΕΗ σε Β- η S&P

Η ΔΕΗ Α.Ε. σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα από CCC+ σε Β- με σταθερές προοπτικές (outlook), σε συνέχεια και της αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρει η ΔEH, στην έκθεσή της η S&P αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΔEH αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της περιόδου αυτής. Η βελτίωση αυτή συνέβαλε στην απόφαση αναβάθμισης από τον οίκο. Συγκεκριμένα, η S&P αναφέρει:

- τις τιμολογιακές αναπροσαρμογές από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίες, όπως τονίζεται, είναι ουδέτερες για τους καταναλωτές, καθώς και

- την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τον Οκτώβριο του 2019, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένα μέτρο που υποχρέωνε τη ΔEH να δημοπρατεί ενέργεια κάτω από την τιμή της αγοράς, δηλαδή επί ζημία.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση αναβάθμισης, τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας και αποκλιμάκωση του δείκτη Καθαρός Δανεισμός / EBITDA σε 9x το 2019 έναντι 13.5x το 2018. 

Η S&P χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και σημειώνει ότι εάν αυτή προχωρήσει, τότε θα επιτευχθεί πιο γρήγορα ο στρατηγικός στόχος της ΔEH για τον μετασχηματισμό της παραγωγικής της βάσης, με μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη και σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της εταιρείας.

Μάλιστα, ο οίκος αναφέρει πως η καταγραφή προόδου στη διαδικασία μετασχηματισμού της ΔEH θα είναι κριτήριο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στο μέλλον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v