Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Πτώση 7,5% στα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, αντιθέτως, σημείωσε βελτίωση 1,9% στα 254,36 εκατ. ευρώ από 249,56 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πλαστικά Θράκης: Πτώση 7,5% στα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο

Στα 8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Πλαστικά Θράκης το εννεάμηνο, από 8,65 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας πτώση 7,5%. 

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, αντιθέτως, σημείωσε βελτίωση 1,9% στα 254,36 εκατ. ευρώ από 249,56 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 1,8% στα 50,4 εκατ. ευρώ ενώ κατά αυξήθηκαν 1,2% τα ενοποιημένα EBITDA στα 25,47 εκατ. ευρώ. 

Οπως σημειώνει η Πλαστικά Θράκης στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το α’ εξάμηνο του έτους, αν και η κερδοφορία του γ’ τριμήνου ήταν βελτιωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης.

Συγκεκριμένα η περίοδος του 9μήνου της χρήσης 2019 χαρακτηρίζεται από:

• Αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά 1,9% και οριακή μείωση του όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 0,2%, η οποία οφείλεται στη μείωση του όγκου στον Κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων.

Μειωμένη ζήτηση στον κλάδο των γεωσυνθετικών στις ΗΠΑ, στον κλάδο του carpet backing, καθώς και στους μεγασάκους για την αγορά των λιπασμάτων. Η εν λόγω μείωση αντισταθμίστηκε από την αύξηση του όγκου πωλήσεων από τις νέες επενδύσεις στη θυγατρική της Σκωτίας και των ελληνικών θυγατρικών στον κλάδο της Συσκευασίας.

Μείωση των Μεικτών Κερδών κατά 1,8% και συμπίεση του περιθωρίου Μεικτού Κέρδους, η οποία οφείλεται στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων και κυρίως στη συμπίεση των περιθωρίων του carpet backing λόγω της πτωτικής τάσης της αγοράς και της σημαντικής αύξησης του ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού κόστους. Η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στις ελληνικές θυγατρικές του Ομίλου στον κλάδο της Συσκευασίας και στον κλάδο των Τεχνικών Υφασμάτων αντιστάθμισε εν μέρει την απώλεια του περιθωρίου κέρδους στα Τεχνικά Υφάσματα στις εταιρείες του εξωτερικού.

• Μικρή η επίδραση από τις θετικές συναλλαγματικές διαφορές στα αποτελέσματα του Ομίλου.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της εσωτερικής αναδιάρθρωσης των συμμετοχών του Ομίλου με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, η Διοίκηση του Ομίλου αποφάσισε α) την οριστική παύση της εντάσεως εργασίας παραγωγικής διαδικασίας υφαντών μεγασάκων (FIBC) στη Σόφια της Βουλγαρίας, η οποία οργανικά υπάγεται στη θυγατρική Thrace Ipoma AD, και την αντικατάσταση του παραγόμενου όγκου από υφιστάμενους και νέους υπεργολάβους (sub-contractors) και β) τη στρατηγική εστίαση στις δραστηριότητες της Ευρώπης και τη μείωση της παρουσίας στην αγορά των γεωυφασμάτων στην Αμερική. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά της γραμμής μη υφαντού βελονωτού υφάσματος (needlepunch) από την κατά 100% θυγατρική εταιρεία Thrace Linq Inc., η οποία εδρεύει στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ και εγκατάστασή της στην 100% θυγατρική εταιρεία Don & Low Ltd, η οποία εδρεύει στο Forfar της Σκωτίας, με σκοπό την ενδυνάμωση και περαιτέρω εδραίωση των προϊόντων της στην αγορά της Μ. Βρετανίας και της Β.Δ. Ευρώπης.

Tα βασικά μεγέθη του Ομίλου για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσεως σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν ως εξής:

Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στις 30.09.2019 ανήλθε σε 142,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με 141,6 εκατ. στις 31.12.2018 και ο Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός σε 84,6 εκατ. σε σχέση με 78,3 εκατ. ευρώ στις 31.12.2018. Ο δείκτης Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός/ Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,60 σε σχέση με 0,55 στις 31.12.2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v