Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πώς «κλειδώνει» ο συμβιβασμός με ΛΕΠΕΤΕ

Τι λένε κύκλοι της τράπεζας για το σχέδιο τροποποίησης της σχετικής διάταξης Πετρόπουλου. Οι αναδρομικές πληρωμές και η συμπληρωματική εισφορά των 40 εκατ. ετησίως. Τι έχουν λαμβάνειν οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ.

Εθνική: Πώς «κλειδώνει» ο συμβιβασμός με ΛΕΠΕΤΕ

Την προσδοκία ότι το υπουργείο Εργασίας έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο τροποποίησης της διάταξης Πετρόπουλου, με την οποία μεταφέρθηκαν δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ, έχουν στην Εθνική ΤράπεζαΕκτιμούν, δε, ότι υπάρχει πιθανότητα η τροπολογία να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον μήνα.

Στην Αιόλου κυκλοφορεί ότι η διάταξη θα επιφέρει μικρές τροποποιήσεις. Δεν θα αλλάξουν, δηλαδή, οι εργοδοτικές εισφορές ούτε η προβλεπόμενη αναδρομική πληρωμή συντάξεων. Θα τροποποιηθεί, όμως, η διάταξη για τη συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Εθνική θα συνεχίσει να καταβάλλει 40 εκατ. ετησίως για μια πενταετία, όμως, θα αναδιατυπωθεί η διάταξη, ώστε η τράπεζα να μην υποχρεούται, λόγω IFRS, να εγγράψει μπροστά το σύνολο της επίπτωσης (200 εκατ. ευρώ).

Πιθανόν να αναδιατυπωθεί και η αναφορά για συμπληρωματική εργοδοτική εισφορά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εν συνεχεία, με βάση αποτέλεσμα αναλογιστικής μελέτης.

Αν οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν, οι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ (ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι) θα πάρουν όσα προβλέπει η διάταξη Πετρόπουλου, η δε τράπεζα θα αποφύγει τη μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας λόγω προεγγραφής του κόστους 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για συμβιβασμό, που η πλευρά της τράπεζας δείχνει να τον αποδέχεται. Μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσουν οι συνταξιούχοι.

Σημειώνεται ότι για σήμερα Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, έχει προγραμματισθεί η εκδίκαση ενώπιον του ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης των διοικητικών αποφάσεων Πετρόπουλου. Στις 17 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η εκδίκαση στον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης, την οποία έχει υποβάλει η Εθνική για μια από τις οκτώ αποφάσεις, που βγήκαν εις βάρος της, μετά από προσφυγή συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ.

Το ΣτΕ έχει συνδέσει την τελεσίδικη κρίση του ως προς το αίτημα ακύρωσης, με την έκβαση της εκδίκασης των υποθέσεων ενώπιον των Αστικών Δικαστηρίων και ιδιαίτερα ενώπιον του Αρείου Πάγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v