Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες επενδύσεις της NRB Group στο κέντρο λογισμικού της Ελλάδας

Νέες προσλήψεις σχεδιάζει η Trasys Hellas, ένα από τα κέντρα λογισμικού του βελγικού NRB Group, όπως επισημαίνει ο CEO του ομίλου Pascal Laffineur. Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τα σχέδια επέκτασης.

Νέες επενδύσεις της NRB Group στο κέντρο λογισμικού της Ελλάδας

Ενας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λογισμικού στην Ελλάδα είναι η Trasys Hellas, που ανήκει στον βελγικό τεχνολογικό όμιλο NRB Group, με περισσότερα από 150 εξειδικευμένα στελέχη στην Αθήνα και στόχους για σημαντική αύξηση του προσωπικού εντός του 2020.

Η Trasys Hellas, τμήμα του διεθνούς βραχίονα (Trasys International) της NRB Group, απασχολεί 150 μόνιμους υπαλλήλους στο κέντρο λογισμικού της Αθήνας, με ετήσια έσοδα κοντά στα 16 εκατ. ευρώ για το 2018, το 90% των οποίων είναι εξαγωγές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του NRB Group Pascal Laffineur επισημαίνει στο Euro2day.gr πως ο βελγικός όμιλος έχει ως στόχο την αύξηση του μόνιμου προσωπικού της Trasys Hellas στους 200, με περίπου 50 προσλήψεις μέσα στον επόμενο χρόνο. Προσθέτει πως «στόχος της Trasys Ελλάδας είναι να αποτελέσει ισχυρό κέντρο ανάπτυξης για τις δραστηριότητές μας διεθνώς».

Ο κ. Laffineur λέει πως «στην Ελλάδα είδαμε πως υπάρχουν άνθρωποι με εξαιρετικά προσόντα, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας. Πρέπει να σας πω πως στον όμιλο NBR Group θεωρούμε πως στην Ελλάδα έχουμε ταλέντο που δεν το διαθέτουμε σε κάποια άλλη χώρα ή δραστηριότητα του ομίλου. Δεν πρόκειται για ένα κέντρο ανάπτυξης που δημιουργήθηκε λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας, αλλά για ένα κέντρο καινοτομίας που συμπληρώνει τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου». Ο διευθύνων σύμβουλος της NRB Group δηλώνει πως «θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη δραστηριότητά μας διεθνώς μέσω της ελληνικής θυγατρικής. Σήμερα οι δραστηριότητές μας επικεντρώνονται στο Βέλγιο αλλά σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη διεθνή μας παρουσία μέσω και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που μας δίνει στον τομέα του λογισμικού η Trasys Ελλάδας».

«Στην Ελλάδα είχαμε πέρυσι έσοδα 16 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από την ανάπτυξη λογισμικού. Ως όμιλος παρέχουμε σειρά υπηρεσιών τεχνολογίας και είμαστε αρκετά ισχυροί στη διαχείριση της τεχνολογικής υποδομής των πελατών μας, μέσω των κέντρων δεδομένων (data centers) του ομίλου. Οι πελάτες έχουν ανάγκη από υποδομή και από εφαρμογές και ακριβώς εδώ η ελληνική θυγατρική συμπληρώνει την τεχνογνωσία του ομίλου στις υποδομές προσφέροντας το απαραίτητο λογισμικό». Όπως εξηγεί ο κ. Laffineur, «εντός του ομίλου έχουμε και άλλους τομείς ανάπτυξης λογισμικού. Η Ελλάδα δεν είναι ο μοναδικός τομέας στο λογισμικό, αλλά είναι σημαντικός τομέας».

Ο όμιλος NRB, σημειώνει ο επικεφαλής του, παρέχει ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών ICT, βασιζόμενη σε τέσσερις βασικούς τομείς: τη συμβουλευτική, το λογισμικό, τα έργα υποδομών & υπηρεσίες cloud και της διαχείρισης προσωπικού. Πέρυσι παρουσίασε έσοδα 333 εκατ. ευρώ ενώ απασχολεί περίπου 2.000 εργαζόμενους. Ο Pascal Laffineur υποστηρίζει πως «το πενταετές μας σχέδιο 2017-2022 προβλέπει πως θα φτάσουμε από τα 300 στα 500 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα. Επιπλέον, είχε στόχο να αλλάξουμε την εταιρεία ώστε να βελτιωθεί το περιθώριο κέρδους, πράγμα που έχουμε ήδη πετύχει. Σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο, τα έσοδά μας θα ενισχυθούν τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών».

«Εχουμε σημαντικό σχέδιο εξαγορών, που το αλλάξαμε την τελευταία διετία λόγω των σημαντικών αλλαγών στην αγορά τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει μόνο δύο μικρές εξαγορές και συνηθίζω να λέω πως δεν έχουμε κάνει καμία μέχρι στιγμής», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του βελγικού ομίλου. «Θέλουμε να αποκτήσουμε 5-7 εταιρείες, ώστε να πετύχουμε τον στόχο των εσόδων στα 500 εκατ. ευρώ εντός της προσεχούς διετίας. Στην ουσία, περί τα 100 εκατ. πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν από οργανική ανάπτυξη και 100 εκατ. ευρώ από εξαγορές».

Το NRB Group εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς όπως ο δημόσιος και ο κοινωνικός τομέας (τοπικός, περιφερειακός, εθνικός, διεθνής), η ενέργεια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο βιομηχανικός τομέας και η υγεία. Στον όμιλο, η Trasys International στοχεύει ειδικά σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς δημόσιους οργανισμούς και εταιρείες.

Οι πελάτες

«Ο μεγαλύτερος πελάτης που είχαμε ιστορικά ήταν η Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουμε ιστορική και κερδοφόρα σχέση με αυτούς. Τώρα προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε καθώς είναι λίγο επικίνδυνο να εξαρτάσαι από λίγους πελάτες» λέει ο Pascal Laffineur. Προσθέτει πως «δεν είναι εύκολο να φύγεις από το δημόσιο και να απευθυνθείς στον ιδιωτικό τομέα. Οταν πρέπει να κερδίσεις ένα διαγωνισμό στο δημόσιο, ξέρεις πως είναι μια μακρά διαδικασία, έχεις κάποιο χρόνο να αποδείξεις πως μπορείς να κάνεις τη δουλειά. Στον ιδιωτικό τομέα, ο κύκλος ζωής αυτής της διαδικασίας είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν ένας πελάτης ζητάει κάτι να ανταποκριθούμε άμεσα. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, ο πελάτης ζητάει να ξεκινήσεις τώρα, για να του προσφέρεις άμεσα λύση. Πρέπει συνεπώς να αποκτήσεις γρήγορα ανακλαστικά. Επιπλέον, στον δημόσιο τομέα συνήθως συνεργαζόμαστε με άλλες επιχειρήσεις. Συμμετέχουμε σε πολλές κοινοπραξίες και τη μία ημέρα είμαστε συνεργάτες με μια επιχείρηση με την οποία την επόμενη ημέρα είμαστε ανταγωνιστές σε άλλο έργο. Στον ιδιωτικό τομέα δεν θα βρεις την ίδια κατάσταση. Είσαι εσύ απέναντι σε μια άλλη εταιρεία».

Οσον αφορά τα σχέδια επέκτασης εκτός Βελγίου, ο κ. Laffineur λέει πως «είμαστε ήδη στο Λουξεμβούργο και θέλουμε να επεκταθούμε στη Γαλλία και στις γειτονικές μας χώρες. Πρόσφατα κερδίσαμε ένα έργο στη Βρετανία για παράδειγμα. Να αναπτύξουμε για τη βρετανική κυβέρνηση το λογισμικό, που έχουμε ήδη αναπτύξει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διαχείριση των εκπομπών με βάση το Πρωτόκολλο του Τόκιο».

Η Trasys International ανακοίνωσε ότι πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση με την QUALCO, την εξειδικευμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και συστημάτων διαχείρισης οφειλών και τεχνολογικών λύσεων, στην Ελλάδα.

Πρόσφατα, επίσης, τα ηνία της Trasys Ελλάδας ανέλαβε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Νικόλας Στρουμπούλης, Έλληνας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v