Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις και άνοιγμα σε νέες αγορές από τη Νιτσιάκος

Στην αγορά νωπού αρνίσιου και μοσχαρίσιου κρέατος εισέρχεται ο όμιλος, ο οποίος ήδη ελέγχει το 35% της εγχώριας αγοράς λευκού κρέατος. Επέκταση και στα ιχθυάλευρα. Επενδυτικές δαπάνες 25 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις και άνοιγμα σε νέες αγορές από τη Νιτσιάκος

Νέο κύκλο επενδύσεων προκειμένου, αφενός, να υποστηρίξει τις βασικές της δραστηριότητες αλλά και να επεκταθεί σε νέους κλάδους προωθεί η εταιρεία Νιτσιάκος.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε μέσα στο 2019 επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν την επέκταση του τυποποιητηρίου των Ιωαννίνων και την εγκατάσταση νέων γραμμών μηχανικής αποστέωσης. Επίσης, έγινε εκσυγχρονισμός των δύο εργοστασίων ζωοτροφών σε Ιωάννινα και Άρτα, με στόχο την ποιοτική βελτίωση του παραγόμενου pellet, καθώς και εγκατάσταση νέου βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας υγρών λημμάτων στο πτηνοσφαγείο Ιωαννίνων. Μέσα στο 2019, ξεκίνησε τη λειτουργία της η επέκταση και η εγκατάσταση της νέας γραμμής προψημένων προϊόντων στην εταιρεία Foodmaster του ομίλου Νιτσιάκος, στην Άρτα.

Για την τριετία 2020-2022, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ επιπλέον, ενισχύοντας υφιστάμενους και νέους κλάδους δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη Μ. Νιτσιάκου, εμπορική διευθύντρια του ομίλου, το capacity στα σφαγεία και τυποποιητήρια λευκού κρέατος (κυρίως κότοπουλο) έχει εξαντληθεί. Σήμερα, η εταιρεία παράγει 1 εκατομμύριο κοτόπουλα την εβδομάδα για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, αλλά και για τις εξαγωγές που πραγματοποιεί στην Ιταλία. Η ζήτηση μάλιστα από τη γείτονα αγορά υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνάμεις της Νιτσιάκος, η διοίκηση της οποίας εκτιμά ότι με τις νέες επενδύσεις θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις αυξημένες παραγγελίες από την αγορά της Βόρειας Ιταλίας.

Ειδικότερα, η εταιρεία προχωρά στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση δυναμικότητας στις 5.000 πτηνά ανά ώρα στο πτηνοσφαγείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης στην κατασκευή νέου εργοστασίου με γραμμές επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής. Παράλληλα, προγραμματίζει τη δημιουργία νέας γραμμής σφαγής και διπλασιασμό του τυποποιητηρίου στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων.

Εκτός από το λευκό κρέας (κοτόπουλο - κουνέλι), η Νιτσιάκος σχεδιάζει την είσοδό της στην αγορά με προϊόντα μοσχαρίσιου και αρνίσιου κρέατος. Ήδη μετά από διετή έρευνα έχει τα πρώτα αποτελέσματα όσον αφορά το αρνίσιο κρέας και προχωρά σε πιλοτική εκτροφή 150 βοοειδών. Σύμφωνα με την κ. Νιτσιάκου, την προσεχή τριετία θα δημιουργηθούν μονάδες εκτροφής και τυποποιητήριο κόκκινου κρέατος, στα Δολιανά Ιωαννίνων.

Πέρα από τον κλάδο του τροφίμου ωστόσο (όπου σήμερα κατέχει το 35% της αγοράς όσον αφορά το λευκό κρέας), η Νιτσιάκος σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητες και στον τομέα των ζωοτροφών, παράγοντας και προμηθεύοντας μεγάλες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες με ιχθυάλευρα.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Νιτσιάκος το 2019 κλείνει με κύκλο εργασιών της τάξης των 370 εκατ. ευρώ έναντι 345 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη το 2020, δεδομένης της αύξησης της δυναμικότητας της παραγωγής της αλλά και της ένταξης σταδιακά νέων δραστηριοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v