Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθιός: Δημιουργία εμπορικής εταιρίας στη Γερμανία

Τη δημιουργία μιας νέας εταιρίας με την ονομασία Mathios Gmbh στη Γερμανία για την επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας ανακοίνωσε η διοίκηση της Μαθιός Πυρίμαχα, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2002 κάνουν λόγο για άνοδο των προ φόρων κερδών στα 1,350 εκατ. ευρώ και των πωλήσεων στα 13,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής.

Μαθιός: Δημιουργία εμπορικής εταιρίας στη Γερμανία
Στα 1,350 εκατ. ευρώ και 13,5 εκατ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της εταιρίας Μαθιός Πυρίμαχα ότι θα ανέλθουν τα κέρδη προ φόρων και οι πωλήσεις αντίστοιχα, για το σύνολο του 2002 σε επίπεδο μητρικής, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 31/10/02.

Σύμφωνα με τη παρουσίαση, στα άμεσα σχέδια της Μαθιός Πυρίμαχα είναι η δημιουργία θυγατρικής εμπορικής εταιρίας στη Γερμανία με την επωνυμία Mathios Gmbh.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαθιός στην ομιλία του τόνισε ότι η επιλογή της Γερμανίας βασίστηκε στο γεγονός της παράδοσης που έχει η χώρα στον κλάδο των δομικών υλικών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημαίνει ότι εφόσον πρόκειται για μια κοινοτική χώρα, οι διαδικασίες για την έναρξη μιας νέας εταιρίας είναι ταχύτερες.

Η Μαθιός Πυρίμαχα έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ οι διοίκηση εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα ανέλθουν στα 5,136 εκατ. ευρώ για το 2002 και κατευθύνονται, κυρίως, στην αγορά της Ευρώπης.

Στους στόχους της διοίκησης είναι η διεύρυνση των εξαγωγών στην Ευρώπη, ενώ ενδιαφέρεται να σταθεροποιηθεί στην αγορά της Ιαπωνίας, αλλά και εισέλθει στις αγορές των ΗΠΑ και της Σ. Αραβίας μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Η εταιρία, τον Ιούλιο του 2002 ολοκλήρωσε έργο για τη ΔΕΗ στην περιοχή Αχλάδα Φλώρινας, για λογαριασμό της ABB Alstom, ύψους 500 εκατ. δρχ., μετά από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 16 υποψήφιοι.

Το Μαΐο του 2002 εγκαινίασε ένα νέο κατάστημα Bau Market (Λιανική Πώληση Δομικών Υλικών) στη Βάρη και εκτιμά ότι ο τζίρος του για το σύνολο του 2002 να φθάσει τα 1,5 εκατ ευρώ, ενώ ετοιμάζεται για τη δημιουργία ενός νέο καταστήματος εντός του 2003.

Στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρίας, είναι η δημιουργία μιας παραγωγικής μονάδας στο εξωτερικό, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα η χώρα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η εταιρία κλείνει πιο πολύ στην επιλογή της Τυνησίας.

Επίσης, η μετεγκατάσταση στον Ασπρόπυργο των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων που βρίσκονται σήμερα στου Ρέντη και η μετατροπή αυτών σε Bau Market είναι ένα σχέδιο που σύμφωνα με τον κ. Μαθιό εξετάζεται, όμως οι τωρινές χρηματοοικονομικές συγκυρίες δεν επιτρέπουν την άμεση υλοποίηση του.

Υπενθυμίζεται ότι το α’ εξάμηνο του 2002 τα κέρδη προ φόρων είχαν διαμορφωθεί στα 907,19 χιλ. ευρώ.

Η εταιρία, που δραστηριοποιείται στο κλάδο τον μη μεταλλικών ορυκτών με εξειδίκευση στη παραγωγή και εμπορία ειδικών δομικών υλικών με εστίαση στη τεχνητή πέτρα, την τελευταία επταετία καταγράφει σταθερή ανοδική πορεία των οικονομικών της μεγεθών.

Συγκεκριμένα για το α΄ εξάμηνο του 2002, η Μαθιός Πυρίμαχα, σημείωσε αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 101% για την μητρική και 96% για τον όμιλο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Οι πωλήσεις σε επίπεδο μητρικής σημείωσαν αύξηση κατά 15,5% και του ομίλου με τη συμμετοχή και της κατά 85% θυγατρικής εταιρίας Bau Market, αυξήθηκαν κατά 16,2%.

Η άμεση ρευστότητα της εταιρίας κυμαίνεται στο 3,1 και η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια στο 3,35/1, ενώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 590 χιλ. ευρώ.

Τέλος, στην παρουσίαση τονίστηκε η σημασία που δίδεται στην διαρκή ενημέρωση του στελεχιακού δυναμικού για τις εξελίξεις της αγοράς δομικών υλικών καθώς και η συνεχή μελέτη για τη παραγωγή όλο και πιο εξελιγμένων προϊόντων.

Ελένη Γλάρου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v