Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβροφάρμα: Αύξηση πωλήσεων και πτώση κερδών

Αύξηση 26% παρουσίασαν οι πωλήσεις της Εβροφάρμα στο εννεάμηνο του 2002, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν κατά 31%. Σε επίπεδο ομίλου οι πωλήσεις εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 51%, ενώ τα κέρδη παρουσιάζονται μειωμένα κατά 56%.

Εβροφάρμα: Αύξηση πωλήσεων και πτώση κερδών
Αύξηση των πωλήσεων και πτώση των κερδών σημείωσε η Εβροφάρμα για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης τόσο σε επίπεδο εταιρίας όσο και σε επίπεδο ομίλου.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις της εταιρίας σημείωσαν αύξηση κατά 26% καθώς ανήλθαν στα 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου.

Σημαντική άνοδο εμφανίζουν οι πωλήσεις του ομίλου καθώς στο εξεταζόμενο διάστημα έφτασαν στα 14,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 12,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αυξημένες ήτοι κατά 51%.

Σημειώνεται ότι στα ενοποιημένα μεγέθη περιλαμβάνονται εκτός της μητρικής η κατά 100% θυγατρική 100% Campus, καθώς και το 51% της γαλακτοβιομηχανίας Δοϊράνη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, η είσοδος στην αγορά της Θεσσαλονίκης και η ολοκλήρωση των συμφωνιών με μεγάλες αλυσίδες τον Σεπτέμβριο του 2002, είχαν σαν αποτέλεσμα την προαναφερθείσα αύξηση των πωλήσεων ενώ δημιουργούν αισιοδοξία, ότι οι πωλήσεις για το 2002 θα πλησιάσουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Το μικτό κέρδος εκμετάλλευσης για την εταιρία ανήλθε στα 4,3εκατ. ευρώ, έναντι 2,6 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2001. Σε επίπεδο ομίλου το μικτό κέρδος εκμετάλλευσης διαμορφώθηκε στα 4, εκατ.ευρώ έναντι 3,4εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η τελική κερδοφορία προ φόρων τόσο της εταιρίας όσο και του ομίλου επηρεάσθηκε, αφενός μεν από τα αυξημένα έξοδα διάθεσης που απαιτήθηκαν για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων σε όλη την Βόρειο Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, αφετέρου δε από τις αυξημένες χρηματοοικονομικές δαπάνες λόγο του κοινοπρακτικού δανείου.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ότι τα έξοδα διάθεσης στο εννεάμηνο του 2002 διαμορφώθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε στις 687 χιλιάδες ευρώ έναντι 430 χιλιάδων ευρώ της περυσινής περιόδου.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων εμφανίζονται μειωμένα κατά 3% για την εταιρία καθώς διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε επίπεδο ομίλου η κάμψη των προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κερδών είναι της τάξεως του 15% καθώς ανήλθαν στα 2,4εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η τελική κερδοφορία προ φόρων της εταιρίας διαμορφώνεται στις 770 χιλιάδες ευρώ συγκριτικά με 1,1 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου σημειώνοντας πτώση κατά 31%.

Σε επίπεδο ομίλου τα κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν κατά 56% και ανήλθαν στις 555 χιλιάδες ευρώ έναντι 1,3εκατ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της εταιρίας η κάμψη στα κέρδη οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες της παραγωγικής αναδιοργάνωσης της θυγατρικής Δοϊράνη.

Σημαντικά βελτιωμένη παρουσιάζεται η ρευστότητα σε σχέση με πέρυσι τόσο για την εταιρία όσο και για τον όμιλο. Σε εταιρικό επίπεδο η άμεση ρευστότητα διαμορφώνεται στο 3,13 έναντι περυσινού 0,55, η δε γενική ρευστότητα στο 4,86 έναντι 1,01 περυσινού.

Σε επίπεδο ομίλου, η άμεση ρευστότητα διαμορφώνεται στο 1,58 έναντι περυσινού 0,57 η δε γενική ρευστότητα στο 2,56 έναντι 1,10 περυσινού.

Σημειώνεται επίσης, ότι εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο ύψους 5,3 εκατ. ευρώ περίπου με επιχορήγηση 2,3 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Γεωργίας.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στον εκσυγχρονισμό – επέκταση όλων των τμημάτων της εταιρίας, σε κτιριακές υποδομές, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, και στην προστασία περιβάλλοντος.

Στην θυγατρική Campus A.E, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή γάλακτος υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών ήδη δρομολογήθηκε ο σχεδιασμός για την παραγωγή βιολογικού γάλακτος απόλυτης ιχνηλασιμότητας.

Η ετήσια παραγωγή γάλακτος στα τρία κτηνοτροφικά συγκροτήματα (δύο φάρμες αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και μία φάρμα προβάτων) ξεπερνά τους 2.000 τόνους αγελαδινού και 150 τόνων πρόβειου γάλακτος.

Τα δε οικονομικά στοιχεία εξελίσσονται θετικά και αναμένεται να πλησιάσουν τα 250.000 ευρώ.

Αντίθετα τα αποτελέσματα της θυγατρικής κατά 51% Δοϊράνης είναι ζημιογόνα, συγκεκριμένα για το εννεάμηνο η ζημιά ανέρχεται σε 821 χιλ. ευρώ και ήδη δρομολογήθηκε η παραγωγική αναδιοργάνωση της εταιρίας η οποία θα ενισχυθεί και με άλλα μέτρα, προκειμένου η Δοϊράνη να μπει σε θετική τροχιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v