Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς πνίγηκε η ΕΥΔΑΠ με τα έργα διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση έργων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ και ο κίνδυνος να κληθεί η χώρα να επιστρέφει κοινοτικά κονδύλια. Προσπάθειες απεμπλοκής με τις πρώτες μεγάλες εργολαβίες.

Πώς πνίγηκε η ΕΥΔΑΠ με τα έργα διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής

Πίσω από την τρικυμία και την πολυετή διαμάχη τοπικών συλλόγων, δημάρχων και περιφέρειας, κρύβονται στην ΕΥΔΑΠ για να δικαιολογήσουν τις πολυετείς καθυστερήσεις στην προώθηση των έργων διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική.

Οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις έχουν γίνει μπαλάκι εδώ και χρόνια μεταξύ της κρατικής εταιρείας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ απανωτές κυβερνήσεις έπαιζαν ρόλο διαιτητή. Ακόμα και σε έργα που έχουν ολοκληρωθεί, όπως ο βιολογικός καθαρισμός του Θριασίου, η χώρα πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε., καθώς η ΕΥΔΑΠ και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι αδυνατούν επί χρόνια να πείσουν τους κατοίκους να συνδέσουν κατοικίες και επιχειρήσεις με το ακριβοπληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης.

Η κρατική εταιρεία έχει αναλάβει την προώθηση των έργων κατασκευής των τριών Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΑ) Ραφήνας - Πικερμίου - Σπάτων - Αρτέμιδας, Μαραθώνα και Σαρωνικού και εκατοντάδων χιλιομέτρων δικτύων αποχέτευσης, ώστε να σταματήσει η χώρα να πληρώνει ετήσια πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως οι σχετικοί διαγωνισμοί, για έργα περίπου 600 εκατ. ευρώ, καθυστερούν, με αποτέλεσμα -αν δεν ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023- η Ελλάδα να κινδυνεύει με επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, οριστικοποιήθηκε η εκκίνηση δύο από τους πολλούς διαγωνισμούς που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή δημοπρατήθηκαν δύο μεγάλες εργολαβίες, συνολικού προϋπολογισμού 134 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ). Πρόκειται για την εργολαβία με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος», προϋπολογισμού 63,7 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και την εργολαβία με τίτλο «Κατασκευή Δικτύων Ακαθάρτων και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος» προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Πρόκειται για δύο από τα υποέργα που συνδέονται με το ΚΕΑ των δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του οποίου είναι άγνωστο πότε θα δημοπρατηθεί. Οι αντιδράσεις για τη χωροθέτηση του συγκεκριμένου ΚΕΑ συνεχίζονται από κατοίκους της περιοχής.

Το συνολικό κόστος του έργου, μαζί με τα δίκτυα αποχέτευσης συνολικού μήκους 430 χιλιομέτρων, που προαναφέρθηκαν, προσεγγίζει τα 270 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Τους επόμενους μήνες, ώστε να προλάβουμε τις προθεσμίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μη χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, πρέπει να δημοπρατηθεί και το ΚΕΑ Μαραθώνα, προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, καθώς και το ΚΕΑ Σαρωνικού, με προϋπολογισμό περίπου 80 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ).

Ξεχωριστές εργολαβίες δρομολογούνται για τα δίκτυα αποχέτευσης σε Μαραθώνα, συνολικού μήκους περί τα 190 χιλιόμετρα, ενώ είναι άγνωστο το μήκος των δικτύων που θα συνδεθούν με το σχεδιαζόμενο ΚΕΑ Σαρωνικού.

Στο πακέτο των έργων που προωθεί η ΕΥΔΑΠ εντάσσονται και η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου Γλυκών Νερών - Παιανίας (56 χιλιόμετρα δικτύου) προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ και η εργολαβία για το αντίστοιχο δίκτυο (166 χιλιόμετρα) στην Παλλήνη, προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ.

Οσοι θεωρούν πως η ΕΥΔΑΠ και η περιφέρεια Αττικής δεν θα προλάβουν σε τρία χρόνια να δημοπρατήσουν, να αναθέσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα, υπενθυμίζουν την περιπέτεια του ΚΕΑ Κορωπίου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2014 και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει από την ΕΥΔΑΠ. Την ευθύνη για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου, που θα κάλυπτε περιοχές όπως το Κορωπί, το Μαρκόπουλο και τα Καλύβια αλλά και η Παιανία, είχε βέβαια η περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα καταβάλλει πρόστιμο στην Ε.Ε. και για το ΚΕΑ στο Θριάσιο Πεδίο το οποίο κατασκευάστηκε αλλά υπολειτουργεί, επειδή εδώ και χρόνια τα νοικοκυριά της περιοχής αποφεύγουν να συνδεθούν με τα επίσης ακριβοπληρωμένα δίκτυα αποχέτευσης. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως θα αναζητήσει κίνητρα για τη σύνδεση με το δίκτυο, ώστε να λειτουργήσει κανονικά και ο συγκεκριμένος βιολογικός καθαρισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v