Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Fortress και Bain τα «φαβορί» για το project Icon

Γιατί τα δύο funds, που έδωσαν μάχη για το Neptune της Alpha, έχουν προβάδισμα και για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο της Εθνικής. Τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου και η αξία των εξασφαλίσεων. «Καθαρίζει» από τη χειρότερη υποκατηγορία NPLs η τράπεζα.

ΕΤΕ: Fortress και Bain τα «φαβορί» για το project Icon

Για τις αρχές Φεβρουαρίου μετατέθηκε η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων έως πολύ μικρών επιχειρήσεων, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα (project Icon). 

Η νέα δεκαήμερη παράταση (σ.σ. αρχικά οι δεσμευτικές θα υποβάλονταν πριν τις γιορτές και δόθηκε παράταση για τις 23 Ιανουαρίου) κρίθηκε αναγκαία καθώς Fortress και Bain έχασαν χρόνο ως προς τη διενέργεια due diligence, λόγω της διεκδίκησης του project Neptune της Αlpha Βank.  

Με πιθανό το ενδεχόμενο Bain (σ.σ. σε κοινοπραξία με την Elliott) και Fortress να αποτελούν τα «φαβορί» για το project Icon καθώς Apollo και Centerbridge που επίσης πέρασαν στη δεύτερη φάση επιδεικνύουν μικρότερη ζέση στο due diligence, η παράταση αποτελούσε μονόδρομο. 

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα (σ.σ. το 83% του συνόλου) ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1.500 μικρομεσαίων έως πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια διαθέτουν προσημειώσεις σε περίπου 6.000 ακίνητα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια) αποτιμούνται από την τράπεζα στα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση γεωγραφικά κριτήρια, το 27% των προσημειωμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα και ένα άλλο 23% στη Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι περίπου το 55% των επιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Το χαρτοφυλάκιο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά σε δάνεια 137 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 959 εκατ. ευρώ, και το άλλο σε δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 564 εκατ. ευρώ.

«Καθαρίζει» από τη χειρότερη υποκατηγορία NPLs

Εφόσον η τράπεζα ολοκληρώσει επιτυχώς το project Icon, θα εξυγιάνει σε σημαντικό βαθμό το χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τις δύο υποκατηγορίες που εμφανίζουν τις υψηλότερες επισφάλειες, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕ. Η Εθνική έχει με απόσταση τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης των NPEs (Non Performing Exposures) στην υποκατηγορία πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς φθάνει στο 77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v