Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπρα ντε φερ» Αθήνας-Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη λειτουργία μεταβατικού μηχανισμού μέχρι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Επιμένει το ΥΠΕΝ για SPV βιομηχανικών εντάσεων που θα αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ. Τι ζητά η DG COMP.

«Μπρα ντε φερ» Αθήνας-Βρυξελλών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής για τη συμφωνία των αντιμονοπωλιακών μέτρων που αφορούν στον περιορισμό της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκαναν γνωστό ότι αυτές τις μέρες τα αρμόδια κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα κι έχουν σειρά επαφών με στελέχη του ΥΠΕΝ, ενώ συνάντηση μαζί τους δεν αποκλείεται να έχει την ερχόμενη Πέμπτη και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Οπως είχε γράψει το Euro2day.gr στις 3 Ιανουαρίου, Αθήνα και Βρυξέλλες φέρονται να συζητούν τη δημιουργία ενός ειδικού εταιρικού σχήματος (SPV), το οποίο θα αγοράζει ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες της δημόσιας εταιρείας, επιδιώκοντας τη μείωση της κυρίαρχης θέσης της στο ορυκτό καύσιμο.

Πηγές του ΥΠΕΝ επιβεβαίωσαν στους δημοσιογράφους τις διαπραγματεύσεις αυτές, περιγράφοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο μερών, τις προσπάθειες σύγκλισης αλλά και το χρονοδιάγραμμα κατάληξης των συζητήσεων, που είναι ο Φεβρουάριος.

Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, έχει προτείνει τη δημιουργία ενός «μεταβατικού μηχανισμού» που θα λειτουργεί έως το 2023, χρονιά κατά την οποία θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες. Ο μηχανισμός αυτός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι ουσιαστικά ένα SPV βιομηχανιών εντάσεως, οι οποίες έχοντας το «όπλο» του μηχανισμού αντιστάθμισης των ρύπων θα αγοράζουν ρεύμα από τις λιγνιτικές μονάδες της δημόσιας εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό θα επωμίζονται εκείνες το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων CO2 αφού έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσής του. Οι βιομηχανίες θα μπορούν να μεταπωλούν το ρεύμα σε άλλες, επίσης βαριές, μεταποιητικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συμμετοχή της ΔEH στον λιγνίτη αλλά και το μερίδιό της στην υψηλή τάση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κομισιόν θέλει να εντάξει στο σχήμα και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς, όπως επιχειρηματολογεί, έτσι θα επέλθει μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς.

Η ελληνική πλευρά επιμένει, προσώρας, στη συμμετοχή μόνο των ενεργοβόρων βιομηχανιών, αντιτείνοντας με στοιχεία πως οι προμηθευτές ρεύματος δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το κόστος του λιγνίτη.

Κατά τους κύκλους του ΥΠΕΝ, οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αντιμετώπιση αυτών των διαφορετικών προσεγγίσεων, ενώ παράλληλα τα τεχνικά κλιμάκια Αθήνας και Βρυξελλών προχωρούν στον σχεδιασμό αυτού του μηχανισμού ή του SPV.

Η DG COMP

Αλλες πληροφορίες του Euro2day.gr επιμένουν ότι η DG COMP ζητά να μπει στο καλάθι της πώλησης ρεύματος από τη ΔEH και ισχύς από υδροηλεκτρικούς σταθμούς ίσως και φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό, η διεύθυνση της Ευρ. Επιτροπής επιδιώκει να βάλει και τους προμηθευτές ρεύματος στο σχήμα.

Το θέμα του μείγματος, όμως, αποφεύγουν οι πηγές του ΥΠΕΝ να το σχολιάσουν, σημειώνοντας πως «αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς τους αγοραστές του ρεύματος της ΔEH».

Η ελληνική πλευρά επίσης έχει θέσει ως «κόκκινη» γραμμή και την επαναφορά δημοπρασιών για την τιμολόγηση των προϊόντων ρεύματος της δημόσιας εταιρείας, μια και έχει λάβει απόφαση και κατήργησε τις ΝΟΜΕ. Οπότε μία επαναφορά έστω και με άλλη μορφή των δημοπρασιών θα εμφάνιζε την κυβέρνηση αφερέγγυα απέναντι στη δέσμευσή της.

Πάντως, η Κομισιόν, αν και επικροτεί την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την ταχεία απολιγνιτοποίηση, εντούτοις δεν φαίνεται να πείθεται για την επάρκεια του μέτρου ως προς το άνοιγμα της αγοράς. Χωρίς να αμφισβητεί τις προθέσεις της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, εντούτοις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα της πώλησης των λιγνιτικών σταθμών έχει προκαλέσει ρήγμα στην αξιοπιστία της χώρας μας έναντι των εταίρων της.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ δουλεύει, λένε οι ίδιοι κύκλοι, ως προς την αποκατάσταση της σχέσης και για τον λόγο αυτό θα παρουσιάσει και νεότερα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της μείωσης του μεριδίου της ΔEH. Επιπλέον, επιμένει στη συμμετοχή μόνο των βιομηχανιών στο συγκεκριμένο SPV, επιδιώκοντας την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς τους στη συνολική προσπάθεια της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v