Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τέλη Μαρτίου η πρώτη τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή του πρώτου από τα δύο πακέτα των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται και για το δεύτερο, με χρέη 90 ημερών. Τι προσδοκά η εταιρεία.

ΔΕΗ: Τέλη Μαρτίου η πρώτη τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Προχωρά η ΔΕΗ τις διαδικασίες της τιτλοποίησης των δύο πακέτων απαιτήσεων ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από οφειλέτες της.

Πηγές του Euro2day.gr αναφέρουν ότι σίγουρα για το ένα από τα δύο πακέτα, εκείνο των απλήρωτων λογαριασμών διάρκειας 60 ημερών, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαρτίου. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι για τη συγκεκριμένη έκδοση είναι σε εξέλιξη αποκλειστικές συνομιλίες με συγκεκριμένους επενδυτές.

Αναφορικά με το «πακέτο» των ληξιπρόθεσμων άνω των 90 ημερών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να ξεκινήσουν οι αποκλειστικές συνομιλίες με επενδυτές. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τιτλοποίηση είναι και η πιο δύσκολη, με δεδομένη τη δυσκολία ανάκτησης των «κόκκινων» οφειλών. Πηγές δεν αποκλείουν και η συγκεκριμένη συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του Μαρτίου.

Η δημόσια εταιρεία προσδοκά να αντλήσει από τις δύο τιτλοποιήσεις, χρηματοδότηση τουλάχιστον 350 με 400 εκατ. ευρώ, ενώ διοργανωτές τους είναι η Deutsche Bank και η Finacity Corporation.

Οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις θα διατεθούν μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού που θα συστήσει η δημόσια εταιρεία, ενώ ανάμεσα στους όρους που τίθενται για να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές είναι κι ο εκτιμώμενος χρόνος είσπραξης των οφειλών αυτών από τη δημόσια εταιρεία.

Αυτό σημαίνει με πιο απλά λόγια ότι η ΔEH θα εντείνει το σαφάρι ανάκτησης των χρεών, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος των ανεξόφλητων οφειλών προς τη δημόσια εταιρεία έχει σταθεροποιηθεί στα 2,7 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v