Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οκτώ όμιλοι στο δεύτερο γύρο για το mega-ΣΔΙΤ των ευρυζωνικών συνδέσεων

Αποκλείστηκαν οι δύο από τους δέκα υποψηφίους για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε ολόκληρη τη χώρα. Εκτός της επόμενης φάσης η Oman Fiber Optic και η Wind Hellas. Το χρονοδιάγραμμα.

Οκτώ όμιλοι στο δεύτερο γύρο για το mega-ΣΔΙΤ των ευρυζωνικών συνδέσεων

Τον αποκλεισμό των δύο από τους δέκα υποψηφίους για τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα, ύψους περί τα 850 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ), που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband - UFBB), αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή. Συγκεκριμένα αποκλείονται η Oman Fiber Optic SAOC και η Wind Hellas, ενώ στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, με συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί όροι του διαγωνισμού, προκρίνονται οκτώ υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα προκρίνονται οι Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (σ.σ. θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών, ΑΒΑΞ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων, ΔΕΗ ΑΕ, Ιντρακόμ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών, Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία Όμιλος Επιχειρήσεων, ΟΤΕ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία Α.Ε.

Το ΣΔΙΤ καλύπτει την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, δηλαδή στις περιοχές που δεν έχουν εντάξει στα επενδυτικά τους σχέδια οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Το UFBB αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, δημιουργεί περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για τη δημιουργία της «Κοινωνίας του Gigabit».

Το τελικό σχέδιο του διαγωνισμού θα προκύψει έπειτα από ανταγωνιστικό διάλογο με τους ομίλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Από τους όρους που τελικά θα συμφωνηθούν μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υποψηφίων θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν σε κάποιους μήνες από σήμερα.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη, θα δημιουργηθούν επτά διαφορετικές περιοχές (LOTs) σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει μία ή περισσότερες περιοχές, αλλά δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερες από τρεις.

Το ειδικό επενδυτικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί, θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων οπτικών ινών που θα αναπτυχθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (τουλάχιστον 20 χρόνια). Στη συνέχεια, οι υποδομές δικτύων θα επιστρέψουν στο δημόσιο. Πάντα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που θα προσφέρουν αρχικά ταχύτητες σύνδεσης 100 Mbps, αλλά που στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν στο 1 Gbps μέσω οπτικών ινών.

Όπως είχαν ανακοινώσει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «ο ανταγωνιστικός διάλογος προβλέπεται ως διαγωνιστική διαδικασία από τη νομοθεσία κατ’ επιταγή οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφαρμόζεται κατά κανόνα σε πολύπλοκα έργα υποδομής, όπως είναι το UFBB. Στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, η Αναθέτουσα Αρχή διεξάγει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς, προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την υλοποίηση του εκάστοτε έργου». Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται προς τα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v