Ανοίγει ο δρόμος για είσοδο της Lamda Malls στο ΧΑ

Η νομιμοποίηση του The Mall Athens επιτρέπει την εισφορά του στη Lamda Malls, η οποία θα ελέγχει και τα δύο εμπορικά κέντρα που σχεδιάζονται στο Ελληνικό.

Ανοίγει ο δρόμος για είσοδο της Lamda Malls στο ΧΑ

Τον δρόμο για την εισφορά και του εμπορικού κέντρου The Mall Athens από τη Lamda Develοpment στη θυγατρική Lamda Malls και την έναρξη των διαδικασιών εισόδου της τελευταίας στο χρηματιστήριο ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ στις 27 Ιανουαρίου εγκρίνεται το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο με το οποίο λύνεται η πολυετής πολεοδομική εκκρεμότητα στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας. 

Η επίλυση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας επιτρέπει στη διοίκηση της Lamda Develοpment να εισφέρει και το The Mall Athens στη Lamda Malls, μειοψηφικό ποσοστό της οποίας ελέγχει ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Varde Partners.

Οπως είχε υποστηρίξει πρόσφατα ο επικεφαλής της Lamda Develοpment Οδ. Αθανασίου, η Lamda Malls αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο εντός της προσεχούς διετίας. Στην τελευταία έχουν ήδη εισφερθεί τα εμπορικά κέντρα Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται να αναλάβει, πιθανώς σε συνεργασία με τρίτους επενδυτές, και την ανάπτυξη των δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό. 

Η είσοδος στο χρηματιστήριο θα συμβάλει και στην εξασφάλιση πρόσθετων κεφαλαίων για τις επενδύσεις στα δύο εμπορικά κέντρα του Ελληνικού. Επιπλέον θα δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό προϊόν για όσους επενδυτές δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο της μεγάλης επένδυσης στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, και τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό θα κατασκευαστούν εντός της πρώτης πενταετίας από την έναρξη της επένδυσης. Το πρώτο, στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα με επιφάνεια 70.000 τετραγωνικά μέτρα («20% μεγαλύτερο από το The Mall»). Προβλέπεται πως θα λειτουργήσει την περίοδο 2023-2024. Το δεύτερο, πλησίον της μαρίνας του Αγίου Κοσμά και του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο θα έχει τόσο κλειστούς όσο και ανοικτούς χώρους, με τη συνολική επιφάνεια κοντά στις 30.000 τ.μ. Για το μεγάλο εμπορικό κέντρο, το στρατηγικό σχέδιο του Ελληνικού προβλέπει μέσο ενοίκιο για τους καταστηματάρχες στα 37,5 ευρώ ανά τ.μ. και μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στα 25 ευρώ. 

Στην παρουσίαση για την αύξηση κεφαλαίου, τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Αθανασίου είχε υποστηρίξει πως τα τρία εμπορικά κέντρα της εταιρείας σε ολόκληρο το διάστημα της κρίσης ήταν μισθωμένα κατά σχεδόν 99%. Στο τέλος του 2018, συνολικά στην Αθήνα ήταν μισθωμένο το 75% των ακινήτων με χρήση καταστήματος, στη Θεσσαλονίκη το 73% και στον Πειραιά το 66%. Επιπλέον, ενώ την περίοδο της κρίσης (2010-2018) η αγορά λιανικής υποχώρησε κατά σχεδόν 34%, τα συνολικά έσοδα των καταστημάτων στα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Develοpment αυξήθηκαν κατά 11%. 

Ο επικεφαλής της Lamda είχε υποστηρίξει, επίσης, πως την τελευταία πενταετία τα τρία εμπορικά κέντρα της εταιρείας πετυχαίνουν κάθε χρόνο νέο ρεκόρ στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Στο εννεάμηνο του 2019, τα EBITDA του The Mall Athens διαμορφώθηκαν σε 21,1 εκατ. ευρώ (20,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2018), του Mediterranean Cosmos σε 13,6 εκατ. από 10,7 εκατ. ευρώ (με θετική επίπτωση από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 16) και του Golden Hall σε 12,9 εκατ. από 12,7 εκατ. ευρώ. Η έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Golden Hall με την προσθήκη χώρων ψυχαγωγίας και η επικείμενη λειτουργία του Ολυμπιακού Μουσείου αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω τα έσοδα και τα κέρδη του εμπορικού κέντρου.

Οι αποδόσεις των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα παραμένουν σε επίπεδα κοντά στο 7%, με την Ιταλία στο 5,25%, την Πορτογαλία και την Ισπανία στο 4,75%. Η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να οδηγήσει σε συμπίεση και των αντίστοιχων στα εμπορικά κέντρα με σημαντικό όφελος για την εισηγμένη. Σήμερα η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των εμπορικών κέντρων της Lamda και των αντίστοιχων στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια βρίσκεται κοντά στο 2,1%. Επιπλέον, ενώ ο μέσος όρος επιφάνειας εμπορικού κέντρου ανά 1.000 κατοίκους ήταν το 2018 περί τα 250 τετραγωνικά μέτρα, στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόλις 56 τ.μ.

Της θετικής γνωμοδότησης του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην επίλυση των πολυετών εκκρεμοτήτων με το The Mall Athens είχε προηγηθεί συμφωνία του Δήμου Αμαρουσίου, της Lamda Olympia Village και της Eθνικής Tράπεζας για τις απαλλοτριώσεις, καθώς και της χρηματοδότησης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, τεχνικής υποδομής και κυκλοφοριακής διευκόλυνσης, τα οποία και αναλαμβάνει η Lamda, με βάση και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Τα ποσά που θα διατεθούν για τις απαλλοτριώσεις φθάνουν στα 15 εκατομμύρια, ενώ το κόστος των έργων που θα υλοποιηθούν, θα προσδιοριστούν μετά την έγκριση των απαραίτητων μελετών. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δεκαοκτώ μηνών από την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v