Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες επενδύσεις έως το 2022 από την Agrino

Αύξηση πωλήσεων κατά 6,3% το 2019. Άνοδος και για τις εξαγωγές κατά 8%. Οι επενδύσεις των 10 εκατ. ευρώ και η τοποθέτηση για στρατηγικό επενδυτή.

Νέες επενδύσεις έως το 2022 από την Agrino

Η διατήρηση των μεριδίων στην εσωτερική αγορά, η είσοδος σε νέες κατηγορίες τροφίμων, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές μέσω εξαγωγών αποτελούν τους βασικούς στρατηγικούς στόχους εταιρίας Agrino.

Η εταιρεία – που ελέγχεται από την οικογένεια Πιστιόλα- έκλεισε το 2019 με καθαρές πωλήσεις της τάξης των 29,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οργανική ανάπτυξη της τάξεως του +6,3% ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για την ίδια χρονιά υπερέβη τα 2 εκατ. ευρώ έναντι 1,56 εκατ. ευρώ το 2018. Οι εξαγωγές της εταιρείας αυξήθηκαν επίσης κατά 8% το 2019, και αντιπροσωπεύουν το 20% του όγκου πωλήσεων και το 13% της αξίας αυτού. O όγκος των εξαγωγών κατευθύνεται σε 30 αγορές και μοιράζεται σχεδόν ισόποσα σε χύμα προϊόν (εξ ου και η μικρότερη επίδραση σε αξία) και σε επώνυμο προϊόν της εταιρίας.

Κατά τον Άγη Πιστιόλα, διευθυντή εξαγωγών και μάρκετινγκ της εταιρείας γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί η βάση των εξαγωγών και να ενισχυθεί η εξαγωγή επώνυμων προϊόντων, καθώς στην Ελλάδα η εταιρία διατηρεί ηγετικά μερίδια στις κατηγορίες όπου δραστηριοποιείται.

Ειδικότερα, στην κατηγορία του ρυζιού η εταιρία κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 32%, την δεύτερη θέση στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό 25% ενώ στην κατηγορία της ρυζογκοφρέτας διατηρεί επίσης ηγετικό μερίδιο με ποσοστό 10%.

Η εταιρία υλοποιεί επίσης επενδυτικό πρόγραμμα στην 2019-2022, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ – το οποίο έχει εγκριθεί από τον αναπτυξιακό νόμο και συγχρηματοδοτείται- που αφορά στον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συναντά η ελληνική επιχείρηση στις προσπάθειές της να εξάγει, καθώς και στον διεθνή ανταγωνισμό για προϊόντα που λίγο – πολύ θεωρούνται commodity. Επέμεινε στην ίδια οργανική ανάπτυξη μέσω καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων όσον αφορά την επιχειρηματική της επέκταση ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας στρατηγικής συνεργασίας.

Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας ανάφερε πως παραμένει ανοιχτή σε συνεργασίες και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, έχοντας μάλιστα έρθει σε επικοινωνία με εγχώρια επενδυτικά σχήματα. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως η οικογένεια επιθυμεί να παραμείνει βασικός μέτοχος, διατηρώντας την καταστατική πλειοψηφία. Σημειώνεται δε ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας επιμερίζεται ισόποσα στους τρεις βασικούς μετόχους, μέλη της οικογένειας Πιστιόλα,

Σήμερα, η Agrino διαθέτει δυο παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και την Σίνδο και μία μικρότερη στην Καστοριά, καθώς και 3 κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, σε Αγρίνιο, Αθήνα και Σίνδο. Έχει εγκατεστημένες 5 γραμμές παραγωγής ρυζιού συνολικής δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα, 2 μονάδες υγροθερμικής επεξεργασίας-parboiled δυναμικότητας 3,5 τόνων ανά ώρα και μια μονάδα παραγωγής ρυζιού ταχέως βρασμού, καινοτομική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, διαθέτει μια γραμμή επεξεργασίας οσπρίων δυναμικότητας 5 τόνων ανά ώρα, ενώ η πλέον πρόσφατη είναι η πλήρης μονάδα παραγωγής ρυζογκοφρετών που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Σίνδου, το 2019.

Ο αριθμός των εργαζομένων στις 4 εγκαταστάσεις ανήλθε στους 174 για τη χρονιά που μας πέρασε, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση, που άγγιξε το 10% σε σχέση με το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v