Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιθετική «τριπλέτα» της Mytilineos μετά τις οργανωτικές αλλαγές

Πυλώνας ανάπτυξης οι ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας. Η βαρύτητα στην αειφόρο ανάπτυξη με περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της «Αλουμίνιον της Ελλάδας». Η επίθεση σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Η επιθετική «τριπλέτα» της Mytilineos μετά τις οργανωτικές αλλαγές

Την πρόγευση των αλλαγών στο οργανόγραμμα της Mytilineos είχε δώσει από πέρυσι η εισηγμένη, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ευάγγελο Μυτιληναίο, απευθυνόμενο προς τους θεσμικούς επενδυτές αλλά και στη λοιπή επιχειρηματική κοινότητα, να τονίζει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στον χώρο της πράσινης και της αειφόρου ανάπτυξης.

Άλλωστε ο ίδιος, διαβλέποντας από πιο νωρίς, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, έδωσε το σινιάλο για τον εταιρικό μετασχηματισμό της επιχείρησης, προσδίδοντάς της σαφή χαρακτηριστικά πολυεθνικής, με διαφανείς όρους λειτουργίας και υψηλά στάνταρ διοίκησης.

Η νέα μορφή της Mytilineos προκαλεί μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο ο κ. Μυτιληναίoς επιδιώκει να το ενισχύσει ακόμη περισσότερο μέσα από τις αλλαγές που πρότεινε στα μέλη του Δ.Σ. για το οργανόγραμμα της εταιρείας κι εκείνα ενέκριναν με την απόφασή τους.

Η πρώτη και κύρια παρέμβαση είναι η δημιουργία του νέου Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας (ΤΕΔ) Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας, με γενικό διευθυντή τον Νίκο Παπαπέτρου. Ο νέος ΤΕΔ ανάγεται πλέον σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας, ενώ παράλληλα αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία συνεργειών. Όχημα για την ανάπτυξη της πολιτικής είναι η METKA EGN, που εξαγόρασε κατά 100% η εισηγμένη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, μιλώντας στις αρχές του Δεκεμβρίου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, προϊδέασε τους επενδυτές για εντυπωσιακά νέα. Όπως είπε, τότε τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο του τομέα EPC της εταιρείας για ηλιακά έργα τα οποία αναπτύσσονται με τη μέθοδο BOT, δηλαδή κατασκευή, λειτουργία και μεταβίβαση. Ήδη φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 47 Μεγαβάτ στην Ελλάδα είναι σε φάση διαγωνισμού πώλησης με τα margins (περιθώρια) που θα αποκομίσει η εταιρεία από την πώληση να είναι θετικά.

Ανήγγειλε τέτοιους διαγωνισμούς και για έργα στην Αυστραλία.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα κρατήσει η Mytilineos σε ΑΠΕ, αυτό ανέρχεται σε 200 με 300 Μεγαβάτ και θα είναι έτοιμα έως το 2021.

Αειφόρος Ανάπτυξη

Η άλλη μεγάλη αλλαγή είναι ο μετασχηματισμός της γενικής Διεύθυνσης Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Διακυβέρνησης σε γενική Διεύθυνση Εταιρικής Διακυβέρνησης και Αειφόρου Ανάπτυξης. Επικεφαλής της τίθεται ένας εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Μυτιληναίου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Το θέμα της Αειφόρου Ανάπτυξης έχει εξελιχθεί από περιφερειακό στοιχείο σε βασική προτεραιότητα και κύριο μέρος της στρατηγικής και της οργάνωσης της εταιρείας. Η νέα Γενική Διεύθυνση θα αποτελεί το “center of excellence” της Mytilineos στον χώρο της Αειφόρου Ανάπτυξης, θα παρακολουθεί την εφαρμογή όλων των σχετικών δράσεων και θα φροντίζει για την ευθυγράμμιση της στρατηγικής με την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, τόσο κατά τη θεμελίωσης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας, όσο και στις αρχές του Δεκεμβρίου στους θεσμικούς επενδυτές μίλησε για τη μεγάλη στροφή που παρατηρείται στη διεθνή κοινότητα ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Οι επενδυτές αλλά και οι καταναλωτές, στις ξένες αγορές, επιλέγουν πια τις εταιρίες με χαμηλό και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», αφηγήθηκε τότε τονίζοντας τη μετεξέλιξη της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» σε «πράσινη» εταιρία.

Ο ίδιος, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ευρ. Επιτροπής ως προς τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής αλλά και για τη θέση που θα έχει η βιομηχανία σε αυτή: Μέσα από την πρόσβαση της σε καθαρές μορφές ενέργειας, την παραγωγή κλιματικά ουδέτερων και «κυκλικών» προϊόντων αλλά και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για δράσεις έρευνας και καινοτομίας.

Ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Η μετάβαση στο 2030 και το 2050, χρονιές για τις οποίες η Ε.Ε. έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη της απανθρακοποίησης, περνάει μέσα από τον ηλεκτρισμό και από το μεταβατικό καύσιμο του φυσικού αερίου.

Έτσι, η Mytilineos, πρωτοπορώντας με την κατασκευή της υπερσύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά και την επιθετική εξάπλωσή του με το εμπόριο φυσικού αερίου μέσω αγωγών καθώς και με τη μορφή του LNG, οδηγείται προς τη νέα «πράσινη» εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη ενοποίησε τους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Εμπορίας Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας. Τη θέση του Γενικού Διευθυντή στον ενοποιημένο πλέον ΤΕΔ Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου αναλαμβάνει ο Ντίνος Μπενρουμπή, ενώ ο μέχρι πρότινος Διευθυντής ΤΕΔ Εμπορίας Φυσικού Αερίου Παναγιώτης Κανελλόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, με αρμοδιότητα τα θέματα φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v