Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα της αλήθειας για τον διαγωνισμό παραχώρησης του στρατοπέδου «Πλέσσα»

Κατασκευαστές και εταιρείες ακινήτων έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την 50ετή παραχώρηση του ακινήτου των 18,6 στρεμμάτων στη Λεωφόρο Μεσογείων. Τα 22 κτίρια, η μετεγκατάσταση υπηρεσιών και οι όροι μίσθωσης.

Ωρα της αλήθειας για τον διαγωνισμό παραχώρησης του στρατοπέδου «Πλέσσα»

Ενδιαφέρον από κατασκευαστές και εταιρείες ακινήτων έχει εκδηλωθεί για την 50ετή παραχώρηση πρώην στρατοπέδου «ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΠΛΕΣΣΑ ΜΙΧΑΗΛ» στη Λεωφόρο Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) για το ακίνητο των 18,6 στρεμμάτων με τα 22 κτίρια εκπνέει αύριο. Η σειρά διευκρινίσεων που έχει δώσει μέχρι σήμερα η υπηρεσία δείχνει πως πράγματι το ακίνητο «έχει μπει στο μάτι» τεχνικών εταιρειών και επενδυτών, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί είτε για την κατασκευή συγκροτήματος γραφείων, ξενοδοχείου, ακόμα και για κατοικίες.

Όμως οι φόβοι για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να εκδοθεί οικοδομική άδεια, η ανάγκη μετεγκατάστασης υπηρεσιών που στεγάζονται σήμερα στο πρώην στρατόπεδο, αλλά και η υψηλή εγγυητική επιστολή (1,6 εκατ. ευρώ) ενδέχεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Το πρώην στρατόπεδο είναι ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), με συνολικό εμβαδό 18.643 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), ενώ η συνολική επιφάνεια των 22 κτιρίων φτάνει τις 7.582 τ.μ.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «παρέχεται στον μισθωτή η δυνατότητα κατεδάφισης των υπαρχόντων κτιρίων και ανέγερσης νέου συγκροτήματος με την έγκριση της Δ.Ε./Τ.ΕΘ.Α., η οποία και θα θέσει το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, τον επιβλέποντα μηχανικό αλλά και την επιβλέπουσα Επιτροπή παρακολούθησης των έργων (…).

Ως τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο (δηλαδή 133.333,33 τον μήνα) και «ποσοστό της πενταετούς αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με το 100% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επί του εκάστοτε διαμορφούμενου μηνιαίου μισθώματος.

Η παραπάνω αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 5% επί του εκάστοτε διαμορφωμένου μισθώματος ανά πενταετία». Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης φτάνει τα 50 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια.

Στη διακήρυξη αναφέρεται πως «λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από τον μισθωτή για την ανοικοδόμηση-ανακατασκευή-μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών αλλά και του κόστους της επένδυσης και αδειοδότησης, παρέχεται σ’ αυτόν το δικαίωμα μη καταβολής του μισθώματος για το πρώτο (1ο ) έτος της μίσθωσης, και για τα επόμενα τέσσερα έτη της μίσθωσης του ακινήτου με την καταβολή του 50% του μισθώματος του ακινήτου (από το 2ο μέχρι τον 5ο μισθωτικό χρόνο θα καταβάλει το 50% του μισθώματος), προκειμένου να συμψηφιστούν οι δαπάνες του μισθωτή για τη μετεγκατάσταση των μονάδων και υπηρεσιών καθώς και το όποιο κόστος επένδυσης. Το ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν αναστέλλεται η αναπροσαρμογή του μισθώματος».

Η ΥΠΑΑΠΕΔ ετοιμάζεται να προκηρύξει και έναν ακόμα σημαντικό διαγωνισμό, για την πολυετή μίσθωση νεοκλασικού κτιρίου επί της Ακαδημίας 31 στο κέντρο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v