Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Η Siemens στο β’ γύρο για τους converters της Κρήτης - Αττικής

Ολοκληρώθηκε χθες η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών της Siemens και της NARI για τους σταθμούς μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Η γερμανική εταιρία στον δεύτερο γύρο για την οικονομική προσφορά.

ΑΔΜΗΕ: Η Siemens στο β’ γύρο για τους converters της Κρήτης - Αττικής

Στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για την οικονομική προσφορά σε ό,τι αφορά το έργο της κατασκευής των Σταθμών Μετατροπής (Converters) για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική περνά η Siemens.

Αυτό αναφέρουν πηγές της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, καθώς την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών στον διαγωνισμό των Σταθμών Μετατροπής (Converters). Σημειωτέον ότι τεχνική προσφορά είχε υποβάλλει και η κινεζική NARI.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιολόγηση των δύο τεχνικών προσφορών, διήρκησε περισσότερους από τέσσερις μήνες και προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότερη δυνατή αξιολόγηση, ο ΑΔΜΗΕ χρειάστηκε να επιστρατεύσει εμπειρογνώμονες που έχουν λάβει μέρος σε αντίστοιχα κορυφαία έργα διεθνώς. Σύμφωνα επίσης με πηγές, βαρύτητα για την αξιολόγηση είχε η εμπειρία και η τεχνογνωσία των δύο συμμετεχόντων που ειδικεύονται στο κομμάτι του εξοπλισμού των σταθμών μετατροπής.  

Κύκλοι της «Αριάδνη Interconnetion», εξηγούν ότι «η προσφορά της NARI απορρίφθηκε, δεδομένου του επιτακτικού χαρακτήρα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης που επιτάσσει την ελαχιστοποίηση όλων των κινδύνων υλοποίησης».

Πηγές της θυγατρικής τονίζουν ακόμη ότι «η State Grid, στρατηγικός εταίρος του ΑΔΜΗΕ, συναινεί πλήρως με την απόφαση αυτή, η οποία θέτει τις βάσεις για την έγκαιρη και αξιόπιστη υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης, έργου-σταθμού για τη χώρα με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά στη Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δυο Σταθμών Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης του είναι 36 μήνες. Το Έργο πρόκειται να ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v