Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Fortress τα δάνεια του ομίλου Χαραγκιώνη

Το fund απέκτησε, σταδιακά, δάνεια ονομαστικής αξίας άνω των 130 εκατ. ευρώ. Οι αγορές με discount από HSBC, Αττικής, ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank. Το σχέδιο ανάκαμψης.

Στη Fortress τα δάνεια του ομίλου Χαραγκιώνη

Σε νέα εποχή εισήλθε ο όμιλος Χαραγκιώνη, μετά τη σύναψη από τη Fortress της πέμπτης, κατά σειρά, συμφωνίας για αγορά δανειακών του υποχρεώσεων από τις πιστώτριες τράπεζες, με την οποία ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Το private equity fund, μετά τις HSBC, Τράπεζα Αττικής (σ.σ. μέσω της Θεά Άρτεμις), Εθνική και Πειραιώς, ήρθε σε συμφωνία, την περασμένη εβδομάδα, με τη Eurobank για την αγορά μέρους της συνολικής απαίτησης, που έχει η τράπεζα έναντι του ομίλου Χαραγκιώνη.

Χρειάστηκαν περισσότερο από τρία χρόνια, από τη στιγμή που η Fortress ήρθε σε συμφωνία με την οικογένεια Χαραγκιώνη, για να ολοκληρωθεί η σταδιακή αγορά του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου, με σημαντική έκπτωση από τις τράπεζες.

Πλέον, η Fortress ελέγχει δάνεια ονομαστικής αξίας, άνω των 130 εκατ. ευρώ και αποτελεί τον μοναδικό πιστωτή της μητρικής και σειράς θυγατρικών της εταιρειών. Τα δάνεια των υπόλοιπων θυγατρικών, είτε έχουν ρυθμιστεί είτε καλύπτονται από εξασφαλίσεις, μετά και τις προβλέψεις που σχημάτισαν οι τράπεζες την προηγούμενη τριετία.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν συμβάσεις leasing μικρού ποσού, που αναμένεται να αποπληρωθούν εντός των επόμενων 12 μηνών, ως αποτέλεσμα των ταμειακών ροών από εκμετάλλευση ακινήτων. Η Fortress, ήδη από πέρυσι, έχει ενισχύσει με κεφάλαιο κίνησης τον όμιλο, προκειμένου να τρέξουν εργασίες αναβάθμισης ακινήτων, ενώ έχουν διενεργηθεί ελάχιστες πωλήσεις ακινήτων.

Ορόσημο της διαδικασίας διάσωσης αποτέλεσε η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς. Μετά από σύνθετο deal, η Fortress απέκτησε κρίσιμη μάζα δανείων του ομίλου Χαραγκιώνη, ενώ ρυθμίστηκαν τα υπόλοιπα. Συνολικά, τα ανταλλάγματα που έλαβε και θα λάβει η Πειραιώς, σε μετρητά και ακίνητα, καλύπτουν την καθαρή λογιστική αξία των δανείων (39 εκατ. ευρώ).

Το σχέδιο ανάκαμψης

Μετά και την τυπική ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης, ο όμιλος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των ακινήτων του.

Ήδη έχουν ξεκινήσει ή δρομολογούνται επενδύσεις ανακατασκευής, αναβάθμισης και επέκτασης ακινήτων, με σημαντικότερες αυτές στο Μέγαρο Πολίτη (Πειραιάς), οι εργασίες του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο και στο κτίριο καταστημάτων και γραφείων Park Lane στην οδό Πατησίων. Επιπρόσθετα, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες στο Athenian Capitol στο Ερμείον στην Πλάκα και σε ακίνητο της Κριεζώτου 11.

Η οικογένεια Χαραγκιώνη παραμένει απόλυτος μέτοχος του ομίλου και στο τιμόνι της επιχείρησης, ενώ η απόδοση του private equity fund θα βγει μέσω της ανάκτησης από αποπληρωμή δανείων μεγαλύτερων ποσών από όσα έδωσε στις τράπεζες για να τα αγοράσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v