Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΑΓΕ: Αύξηση κόστους και επιπτώσεις στις πωλήσεις λόγω πανδημίας

Προβλέπει αύξηση κόστους παραγωγής λόγω της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενδεχόμενες ανατιμήσεις προϊόντων. Πτώση πωλήσεων και κερδοφορίας κατέγραψε η εταιρεία το 2019.

ΦΑΓΕ: Αύξηση κόστους και επιπτώσεις στις πωλήσεις λόγω πανδημίας

Επιπτώσεις στην εμπορική αλλά και την παραγωγική της δραστηριότητα το 2020 από την πανδημία του κορωνοϊού αναγνωρίζει η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ η οποία δημοσιοποίησε σήμερα τα ενοποιημένα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση του 2019.

Ο όμιλος, αν και δεν ποσοτικοποιεί προς το παρόν την επίδραση στα βασικά του μεγέθη, ωστόσο προειδοποιεί ότι η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τις καταναλωτικές δαπάνες για τα προϊόντα του ομίλου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι οποίες εξάλλου αποτελούν τις σημαντικότερες αγορές για τα προϊόντα του.

Πέραν των εμπορικών επιπτώσεων, ο όμιλος αναλύει σειρά παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγική δραστηριότητα του σε ΗΠΑ και Ελλάδα, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους παραγωγής και μοιραία σε ανατίμηση προϊόντων.

Η γαλακτοβιομηχανία σημειώνει πως η υγειονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής ορισμένων συστατικών και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της.

Αν και η γαλακτοβιομηχανία αναφέρει πως προμηθεύεται πρώτες ύλες από ευρύ φάσμα προμηθευτών και εκτιμά ότι μπορεί να προσεγγίσει και εναλλακτικούς προμηθευτές αν χρειαστεί, δεν μπορεί να παράσχει τη διαβεβαίωση ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες με οικονομικά αποδοτική τιμή από άλλες πηγές. Υπογραμμίζει επίσης ότι σε περίπτωση διαταραχής του εφοδιασμού, αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων ή άλλων δυσμενών γεγονότων που επηρεάζουν τις πηγές εφοδιασμού της, το κόστος πρώτων υλών ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μετακυλήσει αυτές τις ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η τελική τιμολόγηση θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες ανταγωνισμού και τις μεθόδους τιμολόγησης που εφαρμόζονται στις διάφορες αγορές που διακινούνται τα προϊόντα της.

Ο όμιλος αναφέρει επίσης πως εκτός από τους υφιστάμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι χώρες ενδέχεται να κλείσουν τα σύνορα, να επιβάλουν παρατεταμένες καραντίνες και να περιορίσουν περαιτέρω τα ταξίδια, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητα των εργαζομένων της να φτάσουν στους χώρους εργασίας τους για να παράγουν προϊόντα ή να παρεμποδίσουν σημαντικά τα προϊόντα της την αλυσίδα εφοδιασμού. Έτσι, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί διακοπή λειτουργίας παραγωγικών μονάδων και πωλήσεων.

Στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ υποχώρησαν στα 494,266 εκατ. δολάρια από 551,879 εκατ. δολάρια που ήταν το 2018 και 619,629 εκατ. δολάρια το 2017. Η πτώση των πωλήσεων αποδίδεται από τον όμιλο στην υποχώρηση κατά 3,2% των πωλήσεών σε όγκο, στη μείωση των τιμών κατά 5,1% και στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα καθαρά της κέρδη τα οποία υποχώρησαν πέρυσι στα 21,425 εκατ. δολάρια, από 22,135 εκατ. δολάρια το 2018 και 86,411 εκατ. δολάρια που ήταν το 2017.

Οι πωλήσεις της σε αξία στην Ελλάδα αντιπροσώπευσαν πέρυσι το 15,6% των συνολικών πωλήσεων από 15,8% το 2018 και 16,6% το 2017.

Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις της σε όγκο υποχώρησαν πέρυσι κατά 8,7%, στη Βρετανία οι πωλήσεις της σε όγκο αυξήθηκαν κατά 4,6%, στην Ιταλία κατά 10% και στην Ελλάδα κατά 1,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v