Πως η ρύθμιση για ΛΕΠΕΤΕ λύνει τα χέρια της Εθνικής

Τι συνεπάγεται η αποφυγή εγγραφής εφάπαξ κόστους 200 εκατ. ευρώ για τον ΛΕΠΕΤΕ. Η ευχέρεια να σχηματίσει πρόσθετες προβλέψεις για τα προς τιτλοποίηση δάνεια ή να προχωρήσει σε απομείωση αξίας για Εθνική Ασφαλιστική.

Πως η ρύθμιση για ΛΕΠΕΤΕ λύνει τα χέρια της Εθνικής

Διπλή είναι η ανακούφιση της Εθνικής Τράπεζα από την τροπολογία για τον ΛΕΠΕΤΕ, καθώς με τη ψήφισή της η τράπεζα, αφενός αποφεύγει την εγγραφή εφάπαξ κόστους 200 εκατ. ευρώ στη χρήση 2019, αφετέρου αποκτά την ευχέρεια σχηματισμού, είτε πρόσθετων προβλέψεων για τα προς τιτλοποίηση δάνεια, είτε πρόβλεψης απομείωσης στην αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Παρ' ότι επισήμως η διοίκηση της τράπεζας αναφέρει ότι η περίμετρος της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης δεν έχει οριστικοποιηθεί, κύκλοι του ομίλου σημειώνουν ότι θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα, ονομαστικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Ο διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, με στόχο να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Λόγω, όμως, της πανδημίας του κορωνοιού το σχετικό πλάνο έχει τροποποιηθεί. Στόχος, πλέον, είναι η διαδικασία να ξεκινήσει στο β' εξάμηνο του έτους και να ολοκληρωθεί, αν χρειαστεί, το 2021.

Η επίλυση του θέματος ΛΕΠΕΤΕ λύνει, πάντως, τα χέρια της τράπεζας, ως προς την περίμετρο της τιτλοποίησης. Πλέον, η Εθνική έχει ένα «μαξιλάρι» 200 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει στο δ’ τρίμηνο του 2019, είτε για πρόσθετες προβλέψεις επί των προς τιτλοποίηση δανείων, είτε για απομείωση αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αν το υπουργείο Εργασίας δεν κατέθετε την τροπολογία η Εθνική θα ήταν υποχρεωμένη να εγγράψει – λογιστική- ζημιά 200 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, εξέλιξη που θα μείωνε την κεφαλαιακή της βάση, περιορίζοντας τη δυνατότητα σχηματισμού προβλέψεων.

Η διαφαινόμενη αναβολή του διαγωνισμού πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπό το παραπάνω πρίσμα, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Η Εθνική έχει τη δυνατότητα να μειώσει την αξία, στην οποία αποτιμά στα βιβλία της το 100% της ασφαλιστικής θυγατρικής της και να προχωρήσει αργότερα φέτος σε νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Ήδη, βρίσκεται σε συζητήσεις με την DG Comp προκειμένου να πάρει το πράσινο φως για την αναβολή της διαδικασίας, λόγω των ακραίων συνθηκών, που επικρατούν στις αγορές, μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.

Εφόσον η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δώσει τη συγκατάθεσή της, η Εθνική Τράπεζα θα πάρει, είτε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, είτε εντός του 2020, πρόβλεψη απομείωσης της τάξης των 200 με 250 εκατ. ευρώ επί της αξίας στην οποία αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική.

Η τροπολογία Βρούτση για ΛΕΠΕΤΕ

Με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η Εθνική απαλλάσσεται από την καταβολή 40 εκατ. ευρώ ετησίως, για την πενταετία 2019-23, ως συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά. Αντ’ αυτού θα καταβάλει στον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ για τα έτη 2018 ως 2032 αυξημένη ασφαλιστική εισφορά, η οποία θα ανέρχεται, κατ’ έτος, στο 12% επί των μεικτών αποδοχών των απασχολούμενων με οιαδήποτε σχέση εργασίας στην ΕΤΕ.

Το ετήσιο κόστος εργοδοτικής εισφοράς για την Εθνική θα κινείται στην περιοχή των 35 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένο σε σχέση με αυτό της διάταξης Πετρόπουλου. Από την άλλη, όμως, η τράπεζα θα καταβάλει για περισσότερα χρόνια αυξημένη εργοδοτική εισφορά.

Επιπρόσθετα, αφαιρείται η διάταξη για καταβολή από την Εθνική συμπληρωματικής εργοδοτικής εισφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εν συνεχεία, το ύψος της οποίας επρόκειτο να προσδιοριστεί με αναλογιστική μελέτη, που θα συντασσόταν από την Ελληνική Αναλογιστική Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v