Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Αύξηση EBITDA και μείωση ζημιών στο α’ εξάμηνο

Ποια εικόνα παρουσιάζουν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του εισηγμένου ομίλου. Το πεδίο ανάπτυξης στο χώρο της ενέργειας και οι συνεχιζόμενες ζημίες της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας. Οι νέοι στόχοι.

Επίλεκτος: Αύξηση EBITDA και μείωση ζημιών στο α’ εξάμηνο

Η βελτίωση των λειτουργικών του επιδόσεων, ο περιορισμός της προ φόρων ζημίας και η κανονική λειτουργία στην οποία τέθηκε ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ήταν οι κυριότερες εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου (1/7 έως 31/12/2019) του ομίλου Επίλεκτος.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου:

• Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 13,9 στα 15,58 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση αυτή προήλθε από τις υψηλότερες πωλήσεις βάμβακος και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αντίθετα υποχώρησαν οι πωλήσεις νήματος.

• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) πολλαπλασιάστηκαν, καθώς από 265 χιλ. εκτινάχθηκαν στο 1,745 εκατ. ευρώ.

• Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ήταν οριακά ζημιογόνα (-35 χιλ. ευρώ), με τον τομέα της ενέργειας να βρίσκεται στο «συν» (+972 χιλ.) και της κλωστοϋφαντουργίας στο «μείον» (-1 εκατ. ευρώ).

• Η προ φόρων ζημία υποχώρησε από το 1,89 στο 1,09 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-864 χιλ. έναντι -300 χιλ. ευρώ).

• Ο όμιλος σημείωσε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξεως των 2,3 εκατ. ευρώ (+2,425 εκατ. οι λειτουργικές και -144 χιλ. οι επενδυτικές).

• Στις 31/12/2019 τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 2,917 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 66,2 εκατ. ευρώ.

Στους στόχους του ομίλου συγκαταλέγεται η περαιτέρω ανάπτυξη της λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος από βιοαέριο στο νομό Λαρίσης, με την εταιρεία να δηλώνει ότι η λειτουργία της μονάδας βελτιώνεται συνεχώς και αναμένεται μελλοντικά να ενισχύσει τα αποτελέσματα του ομίλου.

Επίσης, η εισηγμένη μελετά την εξέλιξή της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκμεταλλευόμενη τις άδειες που κατέχει για παραγωγή ενέργειας από καύση βιομάζας.

Τέλος, η Επίλεκτος επιδιώκει εδώ και χρόνια να εξαλείψει τη ζημία που υφίσταται από την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v